Cei aproximativ 140 de angajaţi ai Termocentralei Mintia care marţi dimineaţă au refuzat să intre la lucru, cerând plata salariilor restante şi un program de salvare sau de închidere a termocentralei, au încheiat protestul în jurul orei 13.00, după ce au solicitat o discuţie cu premierul Ludovic Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În cursul zilei de marţi, prefectul Vasilică Potecă s-a deplasat la Termocentrala Mintia pentru a discuta cu liderii de sindicat despre revendicările acestora, apoi discuţiile s-au mutat la sediul Prefecturii judeţului Hunedoara.
 
În urma acestor discuţii, protestatarii au decis să reintre la lucru, dar au solicitat ca liderii celor două confederaţii, Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa, să poarte discuţii cu premierul Ludovic Orban şi cu mai mulţi miniştri, în zilele următoare.
 
Sindicatul Solidaritatea, prin preşedintele acestuia, Cristian Iştoc, a trimis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban în care solicită rezolvarea unor revendicări ale angajaţilor de la Termocentrala Mintia care au refuzat să intre la muncă.
 
Revendicările sunt:
 
- plata restanţelor de natură salarială neachitate în ultimele 5 luni către angajaţii Complexului Energetic Hunedoara;
- un program pentru funcţionarea termocentralei Mintia (reorganizarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara S.A.) prin care să se asigure securitatea energetică a României în vestul ţării, respectiv siguranţa locurilor de muncă;
- în urma reorganizării Societăţii Complexului Energetic Hunedoara S.A., în situaţia dării în plată a termocentralei Mintia, aceasta să fie transferată ca un întreg (cu toate grupurile energetice);
-  în lipsa unui program pentru funcţionarea termocentralei Mintia (reorganizarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara S.A.), asumarea de către prim-ministru şi de partidul pe care îl conduce,, a unui program de închidere a termocentralei şi asigurarea măsurilor de protecţie socială pentru toţi salariaţii care desfăşoară activitate în cadrul termocentralei.
 
În cazul programului de închidere salariaţii solicită plăţi compensatorii în cuantum de 90.000 lei / salariat,  24 de luni venit de completare şi plata pensiilor în afara sistemului legal pentru salariaţii care şi-au pierdut locul de muncă, inclusiv în cazul falimentului societăţii, sau sunt pe cale să-şi piardă locul de muncă, cu un stagiu complet de cotizare dacă au 15 ani vechime sau la 45 ani, vârsta minimă.
 
”Domnule prim-ministru Ludovic Orban, salvaţi termocentrala Mintia, asiguraţi securitatea energetică a României!”, transmit reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea, în scrisoarea adresată premierului.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.