Angajaţii Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) se află joi în grevă japoneză, reclamând un nivel de salarizare discriminatoriu pentru personalul din sport, cel mai scăzut dintre toate categoriile de bugetari din România. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că nu sunt încadraţi diferenţiat în funcţie de studii, funcţii, vechimea în muncă sau răspundere, că nu li se acordă sporuri în funcţie de vechime, că nu le sunt plătite orele suplimentare şi cele lucrare în zilele de sărbători legale şi în weekend şi, în plus, de la începutul anului antrenorilor ai căror sportivi sunt în lotul naţional le-au scăzut veniturile. Sindicaliştii avertizează că începând de săptămâna viitoare vor avea loc pichetări şi vor strânge semnături pentru a intra în grevă generală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angajaţii din toate instituţiile subordonate MTS vor purta banderole albe pe braţ în ziua de joi, spunând că acesta este doar începutul calendarului de proteste.

„În repetate rânduri, Sindicatul Naţional Sport şi Tineret a adus la cunoştinţa conducerii ministerului că problemele de natură salarială sunt grave şi că trebuie găsite soluţii în vederea înlăturării discriminărilor, nemaifiind acceptate amânări şi tergiversări. Indiferenţa şi lipsa de respect faţă de proprii angajaţi, dar şi modul incorect şi ilegal de relaţionare cu organizaţia sindicală au alimentat nemulţumirile existente şi ne obligă să recurgem la toate formele de protest”, transmit sindicaliştii din Sport.

Ei reclamă un tratament inegal şi discrimnatoriu dat de legea salarizării faţă de angajaţii din domeniul sportului, pentru că ei au acum cel mai scăzut nivel de salarizare dintre toate categoriile de bugetari din România.

Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor sunt faptul că nu există o încadrare diferenţiată în funcţie de studii, funcţii, răspundere sau vechimea în muncă, nu primesc niciun fel de sporuri, nici măcar de vechime, în timp ce orele suplimentare şi cele lucrate în weekend şi în zilele de sărbătoare legală nu le sunt plătite. De asemenea, spun ei, 70 la sută dintre salarii sunt egalizate la un cuantum de 1.300 de lei net, iar antrenorii care au sportivi în lotul naţional nu mai primesc sporul de 25 la sută, ba chiar le-au scăzut veniturile.

Sindicaliştii reclamă că sunt probleme în salarizarea şi încadrarea angajaţilor din federaţiile sportive naţionale, ale căror venituri au fost plafonate la 1.100 de lei net.

 „Sindicatul Naţional Sport şi Tineret va seta în perioada următoare un plan de acţiuni în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă acest sistem abandonat de o clasă politică preocupată numai de propriile salarii şi pensii speciale. Ministrul Tineretului şi Sportului trebuie să intre în dialog real cu reprezentanţii sindicatului, iar priorităţile – rezolvarea revendicărilor angajaţilor, trebuie să fie soluţionate de urgenţă, aceasta fiind ultima cale prin care se transmite autorităţilor un mesaj clar: s-a depăşit limita suportabilului! În caz contrar, vom susţine salariaţii în toate acţiunile pe care aceştia le vor decide spontan sau organizat prin intermediul grupelor teritoriale”, avertizează sindicaliştii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.