Zilele de 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020 ar putea fi declarate zile libere, pentru angajaţii din instituţiile şi autorităţile publice, acestea urmând a fi recuperate până la 31 ianuarie 2020, potrivit unui proiect de Hotărâre. Premierul Ludovic Orban a declarat joi, la RRA, că Guvernul va lua o decizie privitoare la această chestiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Întrebat la RRA în legătură cu zilele libere pentru bugetari de sărbători, aşa-numita ”punte” între zilele libere,  premierul Ludovic Orban a declarat: ”Vom lua o decizie privitoare la această chestiune”.

- "Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, zilele de 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020 se stabilesc ca zile libere. Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile publice şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2020, potrivit planificărilor stabilite", se arată în proiectul de Hotărâre.

Astfel, bugetarii vor avea o primă minivacanţă de miercuri, 25 decembrie până duminică, 29 decembrie.

O a doua perioadă de minivacanţă va incepe miercuri, 1 ianuarie şi se va încheia duminică, 5 ianuarie.

Prevederile nu se aplică însă în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

De asemenea, prevederile "nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020 şi nici participanţilor în aceste procese".

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a solicitat în scris Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la care este arondat şi turismul, să propună în Guvern acordarea de zile libere, care ulterior să fie recuperate, pe 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020, zile de vineri.

Reprezentanţii FPTR spun că zeci de mii de români şi-au rezervat vacanţe care includ şi aceste zile, însă neştiind încă dacă vor fi libere, nu şi-au plătit sejururile.

"Noi cerem clarificarea situaţiei acestor zile libere, pentru că l-am văzut pe premier la TV declarând că încă n-a luat nicio hotărâre referitor la ele. Toată lumea aşteaptă să fie libere şi, din cauza faptului că nu ştiu dacă o să se întâmple sau nu asta, oamenii au făcut rezervări la hoteluri, dar nu le-au plătit, deşi mai sunt puţine zile până la Crăciun şi Revelion", a declarat pentru Profit.ro Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele FPTR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.