Alte 19 molecule au fost introduse pe lista medicamentelor compensate, urmând ca de ele să beneficieze gratuit pacienţii cu boli grave, precum infecţia HIV/SIDA, diabetul zaharat, boli neurologice degenerative şi inflamator-imune sau pacienţii înscrişi în Programul naţional de oncologie sau în Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever, potrivit unei hotărâri a Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Guvernul a extins legea medicamentelor compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală în sistemul public de sănătate. Au fost introduse pe listă alte 19 molecule inovative. (...) Printre aceste 19 molecule aprobate pentru compensare, este şi un nou tip de tratament pentru pacienţii cu imunodeficienţă primară, tratament ce poate fi administrat şi acasă. Pe listă se găseşte şi un tratament inovativ, aşteptat de pacienţii cu atrofie musculară”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul şedinţei Executivului.

Astfel, pe lista medicamentelor de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc se adaugă 14 molecule printre care şi imunoglobulina umană normală. Ele sunt folosite la tratarea unor boli grave, precum infecţia HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere, diabetul zaharat, boli neurologice degenerative şi inflamator-imune, ca şi pentru tratamentul bolnavilor incluşi în Programul naţional de oncologie, în Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever, Programul de transplant medular şi Programul de transplant renal, transplant combinat de rinichi şi pancreas.

De asemenea, pe lista DCI-urilor (denumiri comune internaţionale) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100% se introduc patru denumiri, pentru colagenoze majore, pentru Boala Gaucher şi pentru Psoriazis cronic sever (plăci), iar pe lista cu regim de compensare 50% din preţul de referinţă se adaugă un medicament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.