Analizele făcute de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba la o sală de evenimente din municipiul Alba Iulia şi la o pensiune din comuna Ocoliş, după ce zeci de persoane au ajuns la spital, săptămâna trecută, cu simptome specifice toxiinfecţiei alimentare, au indicat prezenţa unor stafilococi atât în alimentele servite la cele două evenimente, cât şi pe suprafeţe şi pe mâinile personalului angajat, în cazul sălii din Alba Iulia. În urma constatărilor au fost aplicate amenzi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În urma controlului făcut de inspectorii DSP Alba la o sală de evenimente din municipiului Alba Iulia după ce 13 persoane participante la o nuntă au acuzat stări de rău şi s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe Alba Iulia în 2 septembrie, testele de laborator au indicat prezenţa stafilococului coagulazo-pozitiv în toate alimentele servite. 
 
”De asemenea, testele de sanitaţie prelevate de pe suprafeţe şi de pe mâinile personalului au indicat prezenţa stafilococului coagulazo-pozitiv şi a stafilocolului hemolitic. Ca urmare, a fost aplicată o amendă contravenţională în valoare de 25.000 de lei pe persoană juridică, conform HG 857/2011 art 43 lit. b) pentru nerespectarea măsurilor şi a normelor igienico-sanitare în vigoare. De asemenea, s-a mai aplicat o amendă în valoare de 1600 de lei pe persoană fizică bucătarului de la locaţie pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală pe tot timpul programului de lucru în sectorul alimentar”, informează, joi, DSP Alba. 
 
În plus, inspectorii au dispus ca măsura suspendării activităţii sălii de evenimente să fie menţinută până remedierea neconformităţilor constatate, ceea ce presupune inclusiv rezultate conforme ale testelor de sanitaţie.
 
În cazul pensiunii din comuna Ocoliş unde 30 de persoane au participat la o petrecere de cununie, iar şapte dintre acestea au ajuns la Spitalul Municipal Turda, inspectorii DSP au constatat că mâncarea servită nu a fost preparată la locaţia desfăşurării evenimentului, ci a fost cumpărată de către organizatori din mai multe judeţe (mezelurile din Cluj şi Bacău, brânzeturile din Harghita) şi adusă porţionată şi ambalată la pensiune. Testele de laborator prelevate din alimente au detectat prezenţa stafilococului coagulazo-pozitiv. Proprietarul pensiunii a fost amendat, ca persoană fizică, sancţiunea fiind de 2.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor şi a normelor igienico-sanitare în vigoare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.