Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a afirmat că în fiecare weekend numărul de teste realizat este mic, iar acestea sunt lucrate luni şi transmise în raportarea de marţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Adriana Pistol a fost întrebată marţi, într-o conferinţă de presă, ce înseamnă în evoluţia pandemiei faptul că s-a depăşit numărul de 11.000 de cazuri zilnice în condiţiile în care estimările dădeau 15-20.000 de cazuri pe zi în luna octombrie. 
 
“Suntem foarte aproape de octombrie. În mod sigur o parte dintre 11.0000 de cazuri vin un pic din urmă, din weekend, dar ne certifică că ceea ce am prognozat pentru luna octombrie este foarte aproape să se împlinească şi poate există şi riscul să se întâmple şi mai mult decât am prognozat”, a explicat Adriana Pistol.
 
Întrebată dacă mai mult de 20.000 de cazuri pe zi, Adrian Pistol a răspuns că da. 
 
Ea a mai fost întrebată şi cum vede explozia de cazuri din Bucureşti şi faptul că autorităţile nu au răspuns din ce perioadă au fost cele 1400 de cazuri nealocate. 
 
“Este ceva ce se petrece în fiecare weekend pentru noi ca epidemiologi nu are nicio legătură nici cu un congres, nici cu un partid. În fiecare weekend numărul de teste care se efectuează de laboratoare este mai mic. Se efectuează luni cele mai multe şi automat le vedem astăzi că este marţi, ce s-a întâmplat în cursul zilei de luni. Nu este primul weekend în care se întâmplă aşa ceva şi din punct de vedere epidemiologic dacă doriţi să vedem efectele unei aglomerări, le vom vedea în decurs de 14 zile, aşa cum se întâmplă la toate evenimentele care au fost şi au avut loc şi au fost organizate în toate judeţele ţării, aşteptăm întotdeauna să vedem după 14 zile, asta este incubaţia bolii garantat nu de sâmbătă de până luni poţi să produci acest număr de cazuri, aceasta este biologia virusului”, a transmis directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
 
Pistol a menţionat că aceste cazuri au apărut după ce probele recoltate în weekend nu au fost lucrate atunci. 
 
“În zilele de weekend laboratoarele nu lucrează toate, păstrează probleme şi le lucrează pe toate în ziua de luni. De aceea cazurile acelea este posibil să fi fost recoltate fie vineri seara, fie sâmbătă, fie duminică, au fost mai puţine lucrate, deci mai puţine laboratoare şi e o zi mai scurtă de lucru, s-au acumulat aceste probe şi au apărut  rezultatele în cursul zilei de luni şi practic au fost raportate astăzi”, a precizat Adriana Pistol. 
 
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a avut şi el o explicaţie pentru această situaţie. 
 
“Rata de pozitivare în ziua de duminică, testele efectuate, a fost de aproximativ 20%, zi în care s-au confirmat aproximativ 5.600 de cazuri. Era de aşteptat ca a doua zi, luni, să fie raportate un număr aproape dublu de cazuri raportate lucru care s-a şi întâmplat. (…) Dacă într-o zi ai rată de pozitivare de 20% şi a doua zi în timp de săptămână, zile lucrătoare  creşte numărul de teste efectuate, evident că vei avea un număr mai mare identificate. Nu este o surpriză pentru noi faptul că acum avem un număr mai mare de cazuri şi astăzi din păcate rata de pozitivare este crescută la aproximativ 15% ceea ce înseamnă că acest trend se va menţine şi în perioada următoare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
 
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 11.049 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 1.912 sunt în Bucureşti. Acesta este cel mai mare număr de cazuri zilnice înregistrat de la începutul pandemiei. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.