Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) a transmis, marţi seară, după apariţia unei suspiciuni cu privire la existenţa unui focar de stafilococ auriu la Spitalul de Obstetrică Ginecologie ”Panait Sârbu” din Bucureşti, că se consideră infecţie nosocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare. În niciunul dintre cazurile din prezent, bebeluşii nu s-au reinternat în acest interval.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Potrivit definiţiei Organizaţiei Mondială a Sănătăţii, se consideră că este infecţie nozocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare. Nici unul dintre cei trei bebeluşi nu s-a reinternat în acest acest termen”, a transmis, marţi seară, ASSMB după apariţia unei suspiciuni cu privire la existenţa unui focar de stafilococ auriu la Spitalul de Obstetrică Ginecologie ”Panait Sârbu” din Bucureşti.

Sursa citată a preucizat că nul dintre bebeluşi s-a născut pe 29 martie şi s-a internat la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” pe 22 aprilie, adică după 25 de zile. Bebeluşul a fost externat pe 28 aprilie.

Un al doilea bebeluş din cei trei născuţi la Maternitatea Giuleşti este încontinuare internat la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, cu suspiciuni de infectare cu stafilococ. El s-a născut pe 12 aprilie şi s-a externat pe 15 aprilie din maternitate.

”La momentul externării, bebeluşul a fost testat, culturile pe piele au fost negative, ceea ce înseamnă că era perfect sănătos. Ulterior, s-a prezentat la Spitalul Grigore Alexandrescu în data de  2 mai, adică după  21 de zile, cu sindrom febril”, a mai transmis ASSMB.

Cel de-al treilea bebeluş s-a născut pe 23 aprilie şi pe 25 aprilie s-a externat din maternitate. Pe 27 aprilie, a fost internat la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, iar pe 6 mai a fost externat.

”În acest moment, în cadrul Spitalului se desfăşoară un control al Direcţiei de Sănătate Publică. În mod curent, în Maternitatea Giuleşti se fac următoarele activităţi de curăţenie şi igienizare: igienizare instrumentar, aparatură, săli de operaţie, ATI, saloane, săli de naştere; protecţia personalului medical cu echipament specific; măsuri specifice de igienă şi curăţenie pentru mamă şi copil; se face curăţenie în spital de 3 ori pe zi; de două ori pe lună, se face curăţenie generală şi dezinfecţie în Blocul Operator; personalul medical face de două ori pe an testarea portajului de stafilococ; săptămânal, se recoltează culturi de pe suprafeţe, lenjerie, alimente, în medie, 150/lună; se verifică pe graficele de circulaţie a germenilor, întocmite de epidemiolog, apariţia de germeni multirezistenţi”, a mai transmis ASSMB.

De asemenea, sursa citată a precizat că se iau şi măsuri specifice: toate pacientele efectuează exudat nazal şi faringian/zona inghinală/axilă; pacientelor programate pentru cezariană li se recoltează exudat nazal la internare; dacă pacienta este depistată purtătoare de MRSA se iniţiază   decolonizarea acesteia, inclusiv se face un duş cu betadină; în fişa de internare a pacientei se completează toţi paşii de igienizare parcurşi; din camera de gardă sau pe secţii pacientele primesc o broşură informativă (educativă, cu infirmaţii elementare referiotarea la MRSA) pe care trebuie să o şi semneze; medicii curanţi recoltează la 33 la sută din paciente, după o zi două de la internare şi săptămânal de la pacientele cu internări mai lungi de o săptămână, culturi tegumentare pentru determinarea florei colonizate; tuturor bebeluşilor li se recoltează probe bacteriologice de pe tegumente.

Ministerul Sănătăţii a dispus, marţi, verificări la Spitalul de Obstetrică Ginecologie ”Panait Sârbu” din Bucureşti, după ce doi copii născuţi aici au fost internaţi la o altă unitate medicală cu stafilococ auriu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.