Garda de Mediu Prahova anunţă că a înaintat către Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova notificarea prealabilă suspendării activităţii staţiei de epurare a apelor din comuna Ceptura, şi că a aplicat acestei unităţi o amendă de 100.000 de lei, după ce a primit date şi fotografii conform cărora din staţia de epurare au fost deversate ape insuficient epurate într-un pârâu. „La data controlului, staţia de epurare nu parcurgea niciuna din treptele de epurare, acestea fiind oprite din funcţionare”, precizează Garda de Mediu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Comisariatul Judeţean Prahova al Gărzii de Mediu anunţă că a înaintat către APM Prahova notificarea prealabilă suspendării activităţii staţiei de epurare din localitatea Ceptura, „cu termen de remedierea a deficienţelor”, după ce, în urma unui control, s-a constatat „funcţionarea neconformă ”a staţiei de epurare.
„Staţia de epurare Ceptura a fost amendată de către comisarii GNM CJ Prahova cu sancţiune contravenţională în cuantum de 100.000 lei, pentru nerespectarea actelor de reglementare şi deversarea de ape insuficient epurate în pârâul Bălana. Controlul demarat de comisarii de mediu împreună cu reprezentanţii Apelor Române s-a realizat ca urmare a informaţiilor primite telefonic şi a materialului fotografic cu privire la starea şi aspectul apei din pârâul Bălana. În urma verificărilor amănunţite s-a constatat că apa pârâului prezenta vizual culoare brun închis specifică apelor insuficient epurate iar staţia de epurare Ceptura indica sursa de provenienţă a acestora”, a scris luni după amiază, pe Facebook, Garda de Mediu Prahova. 
În plus, comisarii de mediu transmit că la momentul controlului făcut la Ceptura, „staţia de epurare nu parcurgea niciuna din treptele de epurare, acestea fiind oprite din funcţionare”. 
Staţia de epurare din localitatea Ceptura este administrată de Hidro Prahova, societate ale cărei acţiuni sunt deţinute de Consiliul Judeţean Prahova şi care este cel mai mare furnizor de apă şi servicii de canalizare din judeţ. 
În urmă cu mai puţin de două săptămâni în data de 4 martie, Hidro Prahova anunţa că sesizat Administraţia Naţională Apele Romane – SGA Prahova şi Garda Naţională de Mediu din Prahova cu privire la deversarea de ape neconforme în reţeaua de canalizare din comuna Ceptura, fapt de natură a produce poluarea reţelei publice de canalizare şi a Staţiei de epurare din comuna Ceptura. 
Conform datelor furnizate la acel moment de furnizorul de apă,  „pe canalul colector din zona amonte faţă de gura de evacuare a Staţiei de epurare Ceptura, au fost depistate deşeuri rezultate din fabricarea vinului, puternic mirositoare, de culoare roşie-mov;cestea au fost deversate în reţeaua de canalizare prin intermediul unui racord ilegal, provocând grave deficienţe în funcţionarea Staţiei de epurare Ceptura”. 
Hidro Prahova preciza şi că sursa poluării a fost identificată ca fiind unul dintre producătorii de vinuri din zonă.
Tot în 4 martie, Hidro Prahova anunţa că a înştiinţat„ atât autorităţile locale, autorităţile cu competenţe în problematica de mediu, cât şi agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în localitatea Ceptura cu privire la faptul că Staţia de epurare se află în revizie tehnică în perioada 25.02.2021 – 25.03.2021.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.