Strategia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa pentru perioada 2021 – 2027 a fost lansată, iar aceasta îşi propune dezvoltarea economică, creşterea calităţii condiţiilor de locuire, dezvoltarea turismului. Asociaţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa (ADDJC) a transmis că este vorba despre primul master plan de dezvoltare unitară şi integrată a judeţului Constanţa, realizat şi asumat de administraţia locală în ultimele trei decenii.
“Planurile haotice, neprioritizarea proiectelor în funcţie de necesităţile comunităţii, dezinteresul faţă de mediul înconjurător şi faţă de circuitul local integrat, care însemană, de fapt, dezvoltarea durabilă, au dus, în aceste ultime trei decenii, la Constanţa de acum. Un judeţ cu un potenţial uman, economic, educaţional, socio-cultural enorm, dar care pare mai mult cârpit decât construit. Este timpul să ne oprim din asta, dacă ne dorim o comunitate solidă, stabilă, durabilă, sustenabilă, în care resursele să fie folosite la adevăratul lor potenţial. Acest lucru îl urmărim prin Strategia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa pentru perioada 2021 – 2027, strategie din care am început deja să implementăm, prin ADDJC, o serie de proiecte pentru care am atras finanţări de zeci de milioane de euro”, a declarat preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa, Ana-Maria Vătămanu.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a afirmat că această strategie are aproape o mie de proicte.
“Avem în această strategie 998 de proiecte, dintre care 328 de proiecte, care trebuie implementate în toate UAT-urile din judeţul Constanţa. Acestea vor duce la dezvoltarea turismului, la dezvoltarea economică, la dezvoltarea infrastructurii, la dezvoltarea zonei de utilităţi pe întreg arealul judeţului”, a afirmat Mihai Lupu.
La evenimentul de lansare a fost prezent şi coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Laszlo Borbely.
“Constanţa este o zonă mirifică. Ce facem cu această zonă mirifică? Cum ne închipuim o Românie, judeţul Constanţa şi zona aceasta o zonă dezvoltată durabilă. Vreau să vă spun şi vreau să vă felicit că sunteţi primul judeţ din România care are o strategie de dezvoltare durabilă până în 2027, are un plan de acţiune până în 2027 şi eu sper că vom avea posibilitatea să ne mai întâlnim să vedem cum se implementează această strategie. Dacă vorbim de dezvoltare durabilă nu trebuie să căutăm neapărat pe reţelele sociale pentru că dezvoltarea durabilă, în afară de probleme tehnice, este un spirit, este o viziune. E foarte simplă formula în care din 1987 se defineşte dezvoltarea durabilă. Să luăm decizii ca generaţiile viitoare să trăiască mai bine”, a afirmat Laszlo Borbely.
”De fapt, noi vrem să dovedim că suntem buni. Suntem buni, credeţi-mă! Avem una dintre cele mai frumoase ţări din Europa, avem oameni minunati, dar trebuie să fim mai pozitivi şi să încercăm să construim o societate durabilă”, a subliniat el.
Laszlo Borbely a declarat că suntem reprezentativi în domenii precum cultura, sportul.
”Am fost în Peru, în Kenya, în alte locuri, toată lumea îi cunoştea pe Gigă, Hagi, pe Nadia Comăneci, ambasadori ai României. Gică Hagi, cu academia pe care a înfiinţat-o, de fapt e dezvoltare durabilă, pentru că duce o educaţie către tineri, care vor fi buni în sport, dar vor avea şi mentalitate de învingători”, a spus Borbely.
Astfel, dezvoltarea durabilă a judeţului Constanţa urmează să fie realizată pe trei mari direcţii.
Prima este legată de dezvoltarea economică prin valorificarea potenţialului local şi utilizarea inovării şi a noilor tehnologii. Cea de-a doua se referă la creşterea calităţii condiţiilor de locuire şi reducerea disparităţilor dintre comunităţi, iar ultima direcţie o reprezintă dezvoltarea turismului şi a serviciilor conexe prin utilizarea inteligentă a resurselor locale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.