Suedia intenţionează să declare că armele nucleare nu pot fi amplasate pe teritoriul său atunci când va adera cu drepturi depline la NATO, urmând exemplul vecinilor săi nordici, a declarat vineri ministrul suedez de externe pentru agenţia de presă TT.
Suedia şi Finlanda au solicitat să adere la NATO la începutul acestui an, demers motivat de invazia Rusiei în Ucraina. Aderarea lor a fost aprobată la summitul NATO de la Madrid, dar pentru a fi membre cu drepturi depline ale Alianţei Nord-Atlantice, protocolul lor de aderare trebuie ratificat de toate celelalte state membre NATO. Până în prezent, cererea de aderare a fost ratificată de 28 dintre cele 30 de ţări membre NATO. Singurele ţări care nu au făcut-o sunt Ungaria şi Turcia.
Comandantul suprem al forţelor armate ale Suediei a recomandat guvernului să nu pună nicio condiţie în negocierile finale cu NATO, cum ar fi să nu accepte baze permanente ale Alianţei sau arme nucleare pe teritoriul suedez. Cu toate acestea, ministrul de externe Tobias Billstrom a declarat că Suedia se va alătura Danemarcei şi Norvegiei în a declara unilateral că nu va permite amplasarea de arme nucleare pe teritorul Suediei, relatează Reuters.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
„Este în continuare poziţia pe termen lung a Partidului Moderat”, a declarat el pentru agenţia TT. „Nu am avut niciodată intenţia de a schimba condiţiile pentru cererea depusă de guvernul anterior”, a spus şeful diplomaţiei suedeze.
O alianţă condusă de Partidul Moderat a câştigat alegerile generale din septembrie din Suedia, punând capăt celor opt ani de guvernare social-democrată în Suedia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.