O navă de cercetare chineză, suspectată de India şi Statele Unite de activităţi de spionaj, a părăsit portul Hambantota din Sri Lanka luni, după o şedere de o săptămână, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Pilotul nostru este la bord şi nava părăseşte portul”, a declarat un oficial al autorităţii portuare pentru AFP, în timp ce nava era condusă de remorchere.

”Au invocat portul Jiangyin drept următoarea destinaţie”, a spus el.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Yuan Wang 5, care transportă aproximativ 400 de membri ai echipajului, a părăsit Jiangyin, situat în provincia Jiangsu, pe 13 iulie. Iniţial, era programată să facă escală pe 11 august în portul Hambantota.

Colombo a trebuit să îi amâne sosirea din cauza protestelor indiene. După negocieri diplomatice intense, Colombo a permis ambarcaţiunii să acosteze la Hambantota, doar dacă nu efectuează cercetări în apele Sri Lankăi.

De asemenea, nava chineză a fost obligată să îşi menţină sistemul de identificare automată (AIS) în Zona Economică Exclusivă a ţării. Nava chineză este prezentată de site-uri specializate ca o navă de ”cercetare şi studiu”, dar, potrivit canalului indian CNN-News18, este o navă de spionaj cu dublu scop, folosită pentru monitorizarea spaţiului şi a sateliţilor şi utilizată special pentru lansările de rachete balistice intercontinentale.

Beijingul a susţinut marţea trecută că activităţile de cercetare marină ale Yuan Wang 5 sunt ”în conformitate cu legislaţia internaţională şi practica internaţională”. India este îngrijorată de influenţa tot mai mare a Chinei în Sri Lanka, cu datorii din ce în ce mai mari în ultimii ani faţă de Beijing pentru din cauza proiectelor de infrastructură.

În 2017, Colombo s-a trezit în imposibilitatea de a-şi achita datoria Beijingul în valoare de 1,4 miliarde pentru reconstrucţia portului Hambantota şi a trebuit să îl cedeze timp de 99 de ani unei companii de stat chineze. China rămâne cel mai mare creditor bilateral al Sri Lankăi, cu peste 10% din datoria externă a ţării.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.