Premierul Dacian Cioloş a precizat, marţi, că Guvernul susţine Legea conversiei creditelor în franci elveţieni, însă Parlamentul a adoptat-o fără a ţine cont de amendamentele Executivului, iar sesizarea la Curtea Constituţională este pentru a se lămuri eventualele elemente de neconstituţionalitate înainte de a fi aplicată, pentru a nu exista riscul să fie atacată după ce produce efecte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vreau să precizeze din start că Guvernul a susţinut această lege, a trimis un punct de vedere pozitiv, cu anumite amendamente”, a precizat premierul, subliniind că, din punctul de vedere al Guvernului, este important ca această lege să îi vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. 

”Faptul că am trimis la Curtea Constituţională această lege nu e pentru că suntem împotriva ei, ci pentru că considerăm că sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost votată ea de Parlament - pentru că din păcate Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus, care din punctul nostru de vedere ar fi făcut-o aplicabilă - şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea acum, înainte de a intra în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau oricine altcineva poate să o atace şi atunci va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele. Deci, vrem să vedem dacă sunt elemente de neconstituţionalitate, să le clarificăm acuma şi vă promit că, în măsura în care Curtea Constituţională va da un răspuns rapid, Guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege, în aşa fel încât ea să aibă această adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme, şi nu a speculatorilor”, a explicat Dacian Cioloş.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Premierul a precizat că, din cele câteva zeci de mii de creditori în franci elveţieni, sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci, care totalizează peste un miliard de lei din cele cinci şi ceva miliarde lei, cât au fost împrumutaţi.

”Deci, nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elveţian, să tragă ponoasele acum cei care într-adevăr au probleme”, a adăugat Cioloş.

”Acesta a fost motivul pentru care am trimis la Curtea Constituţională această lege şi, în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la CCR, vom veni şi cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să fie aplicată fără riscul ca ea să poată să fie atacată ulterior, după ce îşi face efectele”, a subliniat premierul.

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la proiectul de lege adoptat de Parlament care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.

Executivul consideră că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon.

Surse din Guvern au precizat că sesizarea a fost trimisă luni seară către judecătorii Curţii Constituţionale.

Liviu Iolu a confirmat, pentru News.ro, trimiterea sesizării de neconstituţionalitate a legii.

Cabinetul Cioloş a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elveţieni) şi cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputaţii au adoptat însă proiectul în unanimitate, fără a ţine cont de opinia Executivului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.