Reprezentanţii CFR Călători spun, referitor la percheziţiile care au loc la Regionala Timişoara într-un dosar de furt de motorină din locomotive, în care sunt vizaţi şi angajaţi, că este ”absolut necesar” să fie stopate ”aceste practici care păgubesc” compania publică, precizând că au fost luate deja măsuri pentru înlocuirea mecanicilor suspectaţi astfel încât să nu existe disfuncţionalităţi în serviciile de transport.
CFR Călători arată, într-un comunicat de presă, că ”acţiunea” de la Timişoara, care are ca scop ”stoparea furturilor de combustibil”, a fost iniţiată de CFR Călători, cu mai mult timp în urmă, în colaborare cu Poliţia Transport Feroviar şi DIICOT.
Conform sursei citate, acţiunea vizează mai mulţi angajaţi - mecanici de locomotivă, şefi de tură, şefi de depou, lideri de sindicat, CFR Călători luând deja măsuri pentru înlocuirea mecanicilor reţinuţi, ”astfel încât să nu existe disfuncţionalităţi în serviciile de transport oferite pasagerilor”.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Acţiunea de la Timişoara face parte dintr-o serie de acţiuni ce au ca scop stoparea furturilor, şpăgilor şi călătoriilor frauduloase, precizează CFR Călători.
”Este absolut necesar să stopăm aceste practici care păgubesc o companie publică susţinută de stat, prin contribuţia fiecărui român. Pasagerii noştri merită respectul oamenilor, iar respectul trebuie să pornească cu o curăţenie, în primul rând, din interior ”, a declarat Iosif Szentes, directorul general al CFR Călători.
Procurorii DIICOT Timişoara şi poliţiştii de la Direcţia Generală Anticorupţie, Poliţia de Frontieră, Direcţia Poliţiei Transporturi şi jandarmi fac, joi dimineaţă, 44 de percheziţii la Regionala CFR Timişoara, fiind vizată o grupare infracţională din care fac parte zeci de angajaţi care furau motorină din locomotive, declarau surse din rândul anchetatorilor.
Percheziţiile se desfăşoară la Depoul de locomotive, la Regionala de Transport Călători Timişoara, la biroul Poliţiei Transporturi Feroviare din Gara de Nord din Timişoara, precum şi la locuinţele unor angajaţi şi la o societate privată.
Sursele citate mai susţineau că din gruparea infracţională făceau parte conducerea Depoului Locomotive, liderul de sindicat, peste 20 de mecanici de tren, angajaţi ai Laboratorului de Determinări fizico-chimice, un om de afaceri şi un poliţist de la Transporturi Feroviare.
”Din 2010 şi până în prezent, la Depoul de Locomotive Timişoara s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, având ca scop însuşirea şi sustragerea combustibilului din gestiune, în baza unui plan infracţional foarte bine conceput, cu roluri clar definite pentru fiecare dintre membrii grupării. Grupul infracţional organizat s-a constituit în jurul persoanelor cu atribuţii de conducere, organizare şi control din cadrul instituţiei. Suspecţii aveau sarcini şi roluri clar definite în cadrul grupării”, arată surse judiciare.
Conform surselor citate, în acest caz ar fi vizaţi şeful Depoului de Locomotive Timişoara - Cristian Aurel Jigoria, adjunctul şefului de unitate - Alina Apostol, contabila şefă - Florina Silaghi, gestionarul şef - Gheorghe Borza şi liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotive Timişoara - Ioan Irimie Boloş, precum şi Liviu Martin, reprezentantul unei firme.
Anchetatorii spuneau că angajaţii de la depou majorau în documente consumul de motorină necesar funcţionării locomotivelor, iar surplusul de combustibil astfel obţinut ajungea la o societate privată care are sediul lângă Depoul CFR Timişoara. Firma respectivă vindea motorina la preţuri mai mici decât cele de pe piaţă, iar banii astfel obţinuţi erau împărţiţi între membrii grupării.
În acest fel au fost sustrase, în ultimii cinci ani, zeci de mii de tone de motorină.
Anchetatorii susţin că prejudiciul în acest caz este de aproape un milion de euro.
Un număr de 40 de persoane urmează să fie ridicate şi duse la audieri la sediul DIICOT Timişoara.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.