Comunitatea maghiară din Arad organizează, începând de joi, manifestări culturale şi religioase denumite generic "Zilele Maghiare”, acestea urmând să se încheie în 7 octombrie, după comemorarea în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare a celor 13 generali ucişi în oraş la sfârşitul revoluţiei de la 1848-1849. Printre invitaţii la comemorările din 6 octombrie se numără preşedintele Republicii Ungare, Janos Ader, şi premierul Viktor Orban, însă prezenţa acestora nu a fost confirmată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele UDMR Arad, deputatul Peter Farago, a declarat, marţi, pentru News.ro, că programul manifestărilor organizate la Arad sub denumirea "Zilele maghiare" va cuprinde conferinţe pe teme istorice, spectacole artistice, expoziţii, competiţii sportive, concursuri pentru copii, slujbe religioase, dar şi concerte.

Manifestările încep joi şi vor dura zece zile, astfel că se vor încheia în 7 octombrie.

Cele mai importante evenimente au loc în 6 octombrie, dată la care comunitatea maghiară comemorează în fiecare an 13 generali ucişi în urma revoluţiei de la 1848-1849, în memoria cărora în 2004 a fost reinstalată în Arad Statuia Libertăţii, monument maghiar.

Manifestările din 6 octombrie încep cu o slujbă comemorativă în amintirea martirilor, care va fi oficiată de la ora 11,00 la Biserica romano-catolică din Arad.

La ora 13.00, în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare va avea loc comemorarea şi festivitatea de depunere de coroanelor la baza Statuii Libertăţii, iar de la ora 16,30 comemorările se vor muta în Piaţa 13 Generali, la obeliscul martirilor.

Ziua de 6 octombrie se va încheia cu un concert din compoziţiile lui Kodály Zoltán, la Biserica Romano-Catolică.

La aceste manifestări au fost invitaţi şi cei mai înalţi oficiali de la Budapesta, respectiv preşedintele Ungariei, Janos Ader, şi premierul Viktor Orban.

"Până în acest moment, preşedintele şi premierul Ungariei nu şi-au confirmat prezenţa la Arad, dar vor fi cu siguranţă reprezentanţi ai Guvernului de la Budapesta, alături de ambasadorul Ungariei la Bucureşti şi consulul de la Cluj. Ca în fiecare an, autorităţile locale din Arad vor fi alături de noi la comemorările din Parcul Reconcilieirii, care sperăm că se vor desfăşura în deplină linişte, fără incidente”, a declarat Peter Farago.

În fiecare an, în 6 octombrie, la manifestările din Parcul Reconcilierii participă de la câteva sute la câteva mii de maghiari, în funcţie de condiţiile meteo, o mare parte venind din Ungaria cu autocare.

"Zilele maghiare” se vor încheia în 7 octombrie cu un spectacol de dansuri populare maghiare, al ansamblului Viola, care va avea loc la Colegiul „Csiky Gergely” Arad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.