Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 241 de voturi "pentru" şi 10 voturi "împotrivă", anunţul fiind făcut oficial de la tribuna Parlamentului, în aplauzele sălii. Victor Ponta a ascultat rezultatul, stând singur în banca rezervată miniştrilor. Au votat 248 de parlamentari. Pentru ca moţiunea să fie adoptată sunt necesare 233 de voturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 Premierul Sorin Grindeanu a afirmat în timpul dezbaterilor că a acceptat postul de premier pentru că Liviu Dragnea i-a spus că este prietenul său. El şi-a cerut scuze că România trece printr-o astfel de experienţă. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că ritmul şi determinarea premierului nu au fost cum au sperat cu toţii şi că nu s-au aşteptat ca acesta să reacţioneze cu asemenea îndărătncie şi lipsit de raţiune. El a spus că nu se poate preface că ceea ce s-a întâmplat luni şi marţi cu Bădălău şi Ţuţuianu chemaţi la DNA, chiar şi ca martori, nu a fost ”doar o coincidenţă”, cum nu este nici faptul că ”un coleg care a deranjat cu o evaluare” a fost luat de mascaţi de acasă. El a mai susţinut că Grindeanu s-a întâlnit cu câţiva colegi şi a discutat despre  "funcţii, despre dregătorii, despre ministere şi despre câteva afaceri, poate". Deputatul PNL Raluca Turcan a apreciat că ce a câştigat preşedintele Iohannis distrug "piromanii" de la PSD. Traian Băsescu a afirmat în plenul reunit că, indiferent de rezultatul vortului de astăzi, drumul pe care trebuie să îl ia formaţiunea majoritară este în opoziţie. Grindeanu a răspuns acuzaţiilor lui Dragnea la finalul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură: Nu am negociat nimic cu absolut nimeni. Pomisiuni au fost făcute de Dragnea mie şi lui Ponta. Sunteţi în sală vreo 5 premieri şi 50 de miniştri.

UPDATE: Moţiunea a trecut cu 241 de voturi "pentru" şi 10 împotrivă, Guvernul se consideră demis

Anunţul a fost făcut de către deputatul Mircea Drăghici, la ieşirea din sala în care au fost numărate voturile.

Rezultatul votului urmează să fie anunţat şi în plen.

Pentru ca moţiunea să fie adoptată, erau necesare 233 de voturi favorabile.

UPDATE: 248 de parlamentari au votat la moţiunea de cenzură. Votul s-a încheiat. Deputatul ALDE Remus Borza a votat împotriva moţiunii şi se aşteaptă să fie exclus

248 de parlamentari au votat miercuri la moţiunea de cenzură depusă de PSD şi ALDE împotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu, fiind astfel îndeplinit cvorumul minim pentru ca procedura să fie validă. Au absentat sau nu au votat 12 parlamentari PSD şi doi de la minorităţi.

Doar parlamentarii PSD, ALDE şi cei ai minorităţilor naţionale şi-au exprimat votul la moţiunea de cenzură. PNL şi USR au stat în plen, dar nu au votat, în vreme ce senatorii şi deputaţii UDMR şi PMP nu au fost nici măcar prezenţi.

Deputatul ALDE Remus Borza a delarat miercuri, la Parlament, că a votat împotriva moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, în condiţiile în care fiecare vot este al parlamentarului şi nu ar trebui viciat sau deturnat de către partid. El a ţinut să precizeze că să aşteaptă să fie exclud din ALDE în urma acestui vot.

Parlamentarii social-democraţi au fost obligaţi să voteze cu bilele la vedere pentru ca Liviu Dragnea să ştie cine a votat pentru şi cine împotriva moţiunii. Mai mulţi pesedişti, printre care Claudiu Manda, Liviu Brăiloiu şi Adrian Ţuţuianu, au supravegheat cu atenţie urnele pentru a vedea cine şi cum votează.

De asemenea, în faţa sălii de plen au stat în picioare, pe durata votului, numeroşi parlamentari PSD şi ALDE, în frunte cu Dragnea şi Tăriceanu.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, este nevoie de voturile favorabile a minimum 233 de parlamentari.

PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari. 

UPDATE: Parlamentarii votează asupra moţiunii de cenzură, după o oră şi jumătate de dezbateri din care nu au lipsit huiduielile PNL sau părăsirea sălii de plen de către PSD în timpul discursului Ralucăi Turcan

Votul este cu bile şi, deşi regulamentul prevede că este secret, PSD a spus că parlamentarii săi vor vota "la vedere". Primul care a votat a fost Victor Ponta. El  a votat împotriva moţiunii, cu bilele la vedere.

Dezbaterea moţiunii de cenzură depusă de PSD şi ALDE împotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu s-a încheiat după aproximativ o oră şi jumătate, timp în care în sala de plen a Parlamentului s-au auzit huiduieli la adresa lui Liviu Dragnea, social-democraţii au părăsit sala la discursul Ralucăi Turcan, iar Tăriceanu a tăiat microfonul în timpul discursurilor PNL şi USR.

În sala de plen au fost prezenţi 385 de senatori şi deputaţi la dezbaterea moţiunii de cenzură. Deşi au anunţat că nu vor vota pentru sau împotriva demiterii premierului Sorin Grindeanu, PNL şi USR au fost prezenţi în sală pentru ca şedinţa să poată avea cvorum.

Senatorii şi deputaţii liberali au venit în sală cu foi A4 pe care scria ”Ruşine PSD”, pe care nu s-au sfiit să le afişeze mai ales în timpul discursului liderului PSD, Liviu Dragnea, pe care l-au şi huiduit şi fluierat de altfel.

Deputatul PNL de Maramureş Corneliu Olar a intrat în sala de plen îmbrăcat în costum naţional şi având un tulnic în mână.

În momentul în care deputatul PNL Raluca Turcan şi-a început discursul, Liviu Dragnea s-a ridicat de la prezidiu şi a mers în sala de plen, stând de vorbă cu social-democraţii. Crezând că şeful partidului va părăsi sala, o parte dintre parlamentarii PSD s-au ridicat şi ei şi au ieşit din sala de plen.

Pentru că au depăşit timpul alocat grupului din care fac parte, Raluca Turcan (PNL) şi Dan Barna (USR) s-au trezit cu microfoanele tăiate.

În timpul dezbaterilor din plen, aproximativ o sută de persoane aduse de PSD au asistat de la lojele Parlamentului. 

UPDATE: Grindeanu răspunde acuzaţiilor lui Dragnea la finalul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură: Nu am negociat nimic cu absolut nimeni. Pomisiuni au fos făcute de Dragnea mie şi lui Ponta. Sunteţi în sală vreo 5 premieri şi 50 de miniştri

”Prin aceste discurs mi-am dat seama că oricne ar fi fost sau ar putea să devină premier nu are nicio şansă să-şi exercite funcţia”, a spus Grindeanu despre discursul lui Dragnea.

Premierul a spus că a auzit de la liderul PSD ”acuze nefondate, aluzii şi insinuări”.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Grindeanu a spus că promisiuni le-a făcut DragnEa lui şi lui Ponta.

”Nu am negociat cu absolut nimeni, cu absolut nimeni şi mai ales nu am intrat în negocieri care erau împotriva interesului naţional al României şi asta nu are legătură cu PSD, ALDE sau altceva, este vorba de interesul României dincolo de un guvern sau altul”, a susţinut Grindeanu.

El le-a spus parlamentarilor coaliţiei că în sală sunt ”vreo 5 premieri şi vreo 50 de miniştri”.

”Dacă există aşa mare încredere, de ce nu faceţi vot secret?”, le-a mai spus Grindeanu social-democraţilor.

UPDATE: Dan Barna (USR): Moţiunea este o reglare de conturi între două găşti din cartierul politicii româneşti

”Ce se întâmplă astăzi este o reglare de conturi între două găşti din cartierul politicii româneşti şi noi nu vrem să girăm niciuna dintre aceste grupări într-o moţiune care este expresia eşecului guvernării PSD-ALDE, nu doar a guvernului Grindeanu”, a afirmat Dan Barna.

El le-a amintit preşedinţilor PSD şi ALDE că l-au condus pe Sorin Grindeanu la Guvern ”aşa cum duc părinţii copiii în prima zi de şcoală”, iar asta înseamnă că trebuie să-şi asume şi ei nereuşitele guvernării. ”Trebuie să-şi asume singur acest eşec în aceeaşi măsură cu Sorin Grindeanu”, a precizat Barna.  

”Aţi promis că veţi face o magie economică nemaivăzută, cu majorări de salarii şi reduceri de taxe. Ce a urmat a fost o listă lungă de erori, bâlbâieli, hotărâri luate pe picior fără nicio fundamentare afectând grav echilibrul economic şi bugetar”, susţine deputatul USR, menţionând eliminarea plafonului pentru plata CAS, ezitările legate de prevederile Legii salarizării în sectorul public şi discuţia despre plafonarea indemnizaţiei de creştere a copilului.

”După ce aţi constatat ă realitatea economică are prostul obicei să nu se schimbe dincolo de telefoanele date din Kiseleff, domnii Dragnea şi Grindeanu au început să-i caute pe români de bani, să ia cu două mâini ce au dat cu o mână (...) Pentru toate aceste erori şi slăbiciuni, guvernul Grindeanu trebuie să plece, dar nu pentru probleme reale ale României vrea Liviu Dragnea să-l dea jos pe Sorin Grindeanu”, a mai apucat Dan Barna să spună înainte ca preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, să-i taie microfonul pentru depăşirea timpului alocat. 

UPDATE: Traian Băsescu, în plenul reunit: Indiferent de rezultatul votului de astăzi, drumul pe care trebuie să îl luaţi, dragi majoritari, este în opoziţie

"PSD, împreună cu ALDE, se dovedesc inapţi pentru guvernare. Indiferent de rezultatul vortului de astăzi, drumul pe care trebuie să îl luaţi, dragi majoritari, este în opoziţie", a fost mesajul scurt al fostului preşedinte Traian Băsescu.

UPDATE: Varujan Pambuccian, la dezbaterea moţiunii de cenzură: Vom vota fiecare cum credem de cuviinţă; nu am negociat nimic

„Vom vota fiecare cum crede de cuviinţă, fără ca niciunul dintre noi, nici eu, nici nimeni să ştie cum a votat celălalt coleg. Este singura soluţie prin care trecem un grup prin baricadele pe care le-aţi creat şi le-aţi dus dincolo de un partid, fără să fim în nicio baricadă şi neinteresându-ne absolut deloc niciuna dintre baricade”, a spus deputatul.

Varujan Pambuccian a mai spus că parlamentarii minorităţilor naţionale nu au negociat nimic cu majoritatea PSD-ALDE.

„Noi nu am negociat nimic, nu vrem să negociem nimic, nu ne interesează acest război. Nu vom intra în jocurile de tipul acesta”, a conchis deputatul.

UPDATE: Vosganian: Partidele de opoziţie urăsc trădarea, dar iubesc pe trădători atunci când aduc foloase

Varujan Vosganian a ţinut să răspundă celor care au atras atenţia că este bizar ca o coaliţie aflată la guvernare să dărâme propriul guvern. ”Acei oameni nu a spus că e la fel de bizar că opoziţia nu votează o moţiune de cenzură îndreptată împotriva Guvernului”, a subliniat deputatul ALDE.

El i-a acuzat că liberalii îl susţin pe premierul Grindeanu, fără a lua în calcul considerentele de ordin moral. ”Noi trăim într-o stare de imponderabilitate morală care spune că un principiu nu se judecă dacă e bun sau rău, ci dacă ne foloseşte sau nu. Plutarh, în «Vieţi paralele» scrie că Cezar ar fi spus «iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători» La noi se schimbă: urăsc trădarea, dar iubesc pe trădători atunci când aduc foloase”, a declarat Vosganian.

Deputatul ALDE l-a acuzat pe premierul Sorin Grindeanu că nu a reuşit să impună un ritm suficient de alert guvernării.

”La Guvern decide primul-ministru, el este cel care dă agenda publică, cel care dă ritmul guvernării. Primul-ministru a fost absent la Legea salarizării, a fost absent la tematica privind reforma justiţiei, complet absent în ce priveşte crearea mecanismelor pentru stimularea investiţiilor. Când în locul primului-ministru vorbesc miniştrii, când la iniţiatvele guvernamentale, noi, Parlamentul trebuie să suplinim prezenţa Guvernului, atunci înseamnă că în mecanismul de funcţionare a Guvernului este o maladie care are nevoie de un tratament”, a mai spus Vosganian.

UPDATE: Raluca Turcan: Ce a câştigat preşedintele Iohannis, distrugeţi dumneavoastră, piromanii de la PSD

”Acest moment developează în cel mai clar mod cu putinţă nu doar frauda de încredere a PSD din campania electorală sau corupţia şi incompetenţa acestei guvernări, ci mai ales disponibilitatea domnilor Dragnea şi Tăriceanu de a negocia orice, de a vinde interesul public pentru a-şi rezolva ei problemele din interior. Rar a fost mai clară disponibilitatea liderilor PSD de a negocia lucruri de ne-negociat şi de a vinde orice pentru a-şi atinge scopurile în această luptă internă pentru putere”, a spus Raluca Turcan.

Liberala a afirmat că PSD este incapabil de o guvernare de tip european şi că Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu vor să schimbe miniştrii servili pe care i-au pus în funcţii în urmă cu şase luni cu alţii încă şi mai servili, cei doi lideri arătând ”o obsesie pentru control feudal”. 

”Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, PSD şi ALDE, au împins România în 3 crize majore în 6 luni de zile. Prima a fost propunerea ca prim-ministru a unui interpus scos din pălărie. A doua a fost Ordonanţa 13, care a scos în stradă 600.000 de români. Cea de-a treia este subminarea propriului guvern în aceste zile, cu consecinţe negative majore pentru buna funcţionare a instituţiilor publice şi pentru predictibilitatea României, atât de necesare pentru crearea de locuri de muncă şi pentru dezvoltarea economică”, a spus Raluca Turcan.

În plus, deputatul PNL susţine că liderilor celor două partide de guvernământ li se poate imputa lucruri pe care ei înşişi i le reproşează lui Sorin Grindeanu.

”Spuneţi, în textul moţiunii - că dl. Grindeanu e premierul nimănui. Nu este, totuşi, premierul PSD şi ALDE, ales şi condus personal de dumneavoastră la prima şedinţă de guvern? Nu este premierul pentru care aţi strâns 1,5 milioane de semnături de la membrii PSD în timpul protestelor împotriva OUG 13? Îl acuzaţi că exercită guvernarea în nume personal. Dar, domnilor Dragnea şi Tăriceanu, prima propunere ca prim-ministru, ce a fost? Ordonanţa 13 ce a fost? Dar afirmaţia - “Doar eu ştiu numele prim-ministrului”, ea ce a fost? Sau afirmaţia “Doar eu ştiu programul de guvernare din scoarţă în scoarţă”, ea în ce categorie s-ar afla? Nu cumva tot în categoria guvernării în interes personal?”, a exemplificat Turcan.

În ce-l priveşte pe primul-ministru, Turcan i-a imputat că nu spune de la tribuna Parlamentului lucrurile incorecte pe care i le-ar fi cerut Liviu Dragnea. ”Faceţi un bine acestei ţări şi interesului public şi clarificaţi aceste chestiuni de la tribuna Parlamentului României. Acesta este momentul să arătaţi ţării că nu aţi fost complice la ordonanţa 13, la arbitrariul alocării de fonduri publice de la ministerul dezvoltării, la atacurile sau şantajele instrumentate de dl. Dragnea la adresa unor instituţii publice, lideri politici sau companii”, a spus Turcan.

”Domnilor Dragnea, Tăriceanu, Ponta şi Grindeanu, din cauza dumneavoastră, România nu poate capitaliza un context favorabil. Ce a reuşit preşedintele Iohannis în plan extern prin ultimele vizite, distrugeţi dumnevoastră, piromanii de la PSD”, a mai spus Turcan.

Discursul său a fost întrerupt de către preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care i-a atras atenţia că a depăşit timpul alocat grupului PNL pentru ca, la un moment dat, să-i taie microfonul.

 
UPDATE: Mai mulţi parlamentari PSD au părăsit sala de plen în timpul discursului Ralucăi Turcan
 
Mai mulţi senatori şi deputaţi PSD au părăsit sala de plen unde se dezbate moţiunea de cenzură împotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu în momentul în care deputatul PNL Raluca Turcan a început să vorbească de la tribuna Parlamentului.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a ridicat de la prezidiu şi s-a aşezat în sală, în momentul în care Turcan a venit la tribună.

UPDATE -  Liderul PSD, preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, se adresează Parlamentului: Am crezut mult în Sorin Grindeanu

"Nici ritmul, nici determinarea premierului nu au fost aşa cum am sperat cu toţii şi cum ne-am aşteptat. Să lăsăm lucrurile aşa ar fi însemnat să eşuăm cu bună ştiinţă, să ne păcălin şi pe noi, şi pe români, chiar şi pe Sorin Grindeanu. Nu ne-am aşteptat ca fostul nostru coleg să reacţioneze cu atata îndărătnicie, uneori chiar lipsit de raţiune", a afirmat Dragnea. ”După ce în timpul campaniei electorale noi toţi am fost la TV şi am bătut ţara ca să prezentăm românilor programul câştigător pentru România - şi tocmai de accea am câştigat cu acel scor -, azi cei care vor să confişte acest lucru şi s-au încuiat în clădirea Guvernului spun căLiviu Dragnea e prea autoritar”, a afirmat Dragnea.

Liderul PSD a spus că poate e prea autoritar pentru că a spus că politica trebuie separată de servicii sau că trebuie asigurată independenţa justiţiei.

”Nu putem să ne prefacem că ce s-a întâmplat luni şi marţi cu colegi de-ai noştri, chemaţi la DNA doar aşa, ca martori, de imagine, a fost doar o coincidenţă”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor, el acuzând şi faptul că ”un coleg care a deranjat cu o evaluare a fost luat cu mascaţii de acasă”.

„Am crezut mult în Sorin Grindeanu. Nu am făcut-o în glumă, în mod neserios, am crezut că e cea mai bună soluţie din acel moment pentru noi. Din păcate, acum, se agaţă de scaun în cel mai nelegitim mod. Nu a ajuns premier datorită celor baricadaţi în Palatul Victoria, nici celor cu care s-a mai întâlnit în nopţile astea pe la Vila Lac 1. A ajuns acolo pentru că cele două partide au decis să îi acorde un vot de încredere, aceleaşi structuri statutare care i-au retras sprijinul politic. Va fi acuzat probabil mai târziu de o atitudine lipsită de onoare, responsabilitate faţă de noi şi faţă de români”, a afirmat Liviu Dragnea.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PSD a susţinut că la aceste întâlniri nocturne s-a discutat despre funcţii, afaceri, dregătorii şi ministere.

„La toate întâlnirile nocturne la care aţi fost cei câţiva colegi despre ce s-a discutat? Despre funcţii, despre dregătorii, despre ministere şi despre câteva afaceri, poate. S-a discutat cumva acolo despre România, despre români, despre sănătate, educaţie, pensii, salarii? Categoric nu. La toate întâlnirile nocturne respective s-au promis lucruri irealizabile. Am vorbit cu un coleg azi noapte, târziu şi l-am întrebat tu ce spui joi acasă? Că ai votat împotriva României sau împotriva propriului partid pentru o funcţie sau pentru o afacere?”, a conchis Liviu Dragnea.

În timp ce Dragnea făcea aceste declaraţii, premierul Sorin Grindeanu râdea şi dădea din cap dezaprobator.

UPDATE - Grindeanu: Vă spun cât se poate de deschis, eu nu înţeleg de ce suntem azi în Parlament. Sunt convins că după votul de azi PSD nu se va rupe

"În decembrie 2016, chiar şi după ce PSD a câştigat alegerile cu un scor istoric, urmăream cu sufletul la gură cum preşedintele Iohannis numeşte sau nu un premier PSD. Prima opţiune a PSD, Sevil Shaideh, a fost respinsă, am stat două săptămâni fără Guvern. (...)  Am spus da şi pentru că Liviu Dragnea mi-a promis că este prietenul meu", a declarat Grindeanu. "Vă spun cât se poate de deschis, eu nu înţeleg de ce suntem azi în Parlament şi cred că nici românii nu înţeleg asta, nu înţeleg de ce atâta scandal în PSD . Lucrurile şi guvernarea merg foarte bine. Mă uit la dumneavostră şi văd că mare parte nu înţelegeţi", le-a spus el parlamentarilor.

"Am luat decizia să nu demisionez pentru că făceam două greşeli uriaşe. Nu am demisionat pentru că PSD riscă să piardă guvernarea şi să ajungă iarăşi la decizia preşedintelui Iohannis. Am considerat că România se afla săptămâna trecută la orice răscruce - ne puteam întoarce la epoca de dinainte 1989 sau să ne gândim la viitorul copiilor. Nu îmi doresc să ne întoarcem în trecut", a susţinut premierul.

El şi-a cerut scuze pentru că România trece prin această experienţă.

"Mi-aş fi dorit ca astăzi să fi invitat opoziţia să ne critice proiectele, nu să ne certăm unii cu alţii în interiorul aceluiaşi partid", a declarat Grindeanu.

"Sunt convins că după votul de astăzi PSD nu se va rupe, iar Sorin Grindeanu va rămâne în PSD. Să nu vă fie frică. Ce credeţi că se va întâmpla dacă veţi vota împotriva moţiunii? Cred că jocul ăsta al excluderilor din partid trebuie să înceteze", a încheiat premierul.

”În ultimele zile m-am întâlnit cu foarte mulţi colegi din partid şi mi-au spus că am procedat corect. Şi vreau să-i felicit pe toţi colegii noştri din PSD, în special cei din Ardeal, care au avut curajul să spună clar că a fost o greşeală a actualei conduceri ce s-a întâmplat în ultimele zile şi că nu trebuia procedat aşa. Şi vreau să-i încurajez pe toţi cei care cred că actuala moţiune împotriva PSD este o greşeală, să voteze împotriva ei!”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

Şeful Executivului a arătat că, dacă moţiunea de cenzură va trece, decizia de numire a premierului va fi la preşedintele Klaus Iohannis, precizând că nu crede că şeful statului va numi un prim-ministru social-democrat.

”Dacă nu veţi face asta, în această seară, PSD se va duce la Cotroceni să-l roage frumos pe Klaus Iohannis să pună premier un pesedist. Liviu Dragnea nu poate fi, din aceleaşi motive pentru care nu a fost nici în urmă cu 6 luni! Şi o să stăm să aşteptăm ce decide preşedintele României. Iar din declaraţiile de până acum, nu cred că va fi un premier de la PSD. Şi atunci am pierdut guvernarea! Şi toată munca primarilor, membrilor de partid, simpatizanţilor se va duce pe apa Sâmbetei pentru orgolii mărunte! Vreau să ştiţi că pe mine, ca român, ca pesedist de 21 de ani acest lucru mă deranjează foarte tare. În loc să-mi fac treaba pentru care m-aţi trimis la Guvern, împreună cu colegii noştri miniştri, astăzi dezbatem în Parlament dacă vrem să dăm singuri jos propriul guvern”, a conchis Grindeanu.

Moţiunea este citită de către Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD.

În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles ”corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”, menţionează textul.

Documentul vorbeşte în continuare de ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.

Iniţiatorii susţin că nu este vorba despre o moţiune PSD-ALDE, ci despre ”un act de responsabilitate politică pe care trebuie să îl facă Parlamentul României pentru a prezerva constituţionalitatea funcţionării democratice a statului, respectarea legii şi a votului cetăţenilor României”.

Şedinţa plenului reunit este condusă de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

În banca Guvernului se află doar Sorin Grindeanu, Victor Ponta şi Augustin Jianu.

Parlamentarii liberali au venit cu afişe pe care scrie ”Ruşine PSD”.

CITEȘTE ȘI Ponta: Am convingerea că după această moţiune va fi un guvern Grindeanu 2, susţinut de PSD-ALDE

Deputatul PNL de Maramureş Corneliu Olar a venit îmbrăcat cu ie şi are un tulnic.

În balcoanele sălii de plen sunt aproape o sută de persoane care asistă la şedinţa plenului, cele mai multe venind la invitaţia unor social-democraţi.

Şedinţa începe cu o nouă lectură a textului moţiunii de cenzură, aceasta fiind citită prima dată în plen duminica trecută. PSD şi ALDE au finalizat, duminică la prânz, textul moţiunii de cenzură, document care are puţin peste trei pagini şi care se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles ”corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”, menţionează textul.

Documentul vorbeşte în continuare de ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.

Iniţiatorii susţin că nu este vorba despre o moţiune PSD-ALDE, ci despre ”un act de responsabilitate politică pe care trebuie să îl facă Parlamentul României pentru a prezerva constituţionalitatea funcţionării democratice a statului, respectarea legii şi a votului cetăţenilor României”.

După citirea textului, Sorin Grindeanu va prezenta poziţia Guvernului său faţă de moţiune, după care va urma dezbaterea în plen, fiecărui grup parlamentar fiindu-i atribuit un număr de minute stabilite, în funcţie de ponderea sa, iar la final premierul va avea din nou cuvântul, înainte de a se trece la vot.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este semnată de 222 parlamentari de la PSD şi ALDE. De la PSD, deputaţii Victor Ponta şi Alin Văcaru au refuzat să semneze. De asemenea, 11 deputaţi PSD nu au fost prezenţi duminică. De la ALDE, lipsesc trei semnături. Pentru ca moţiunea să treacă, este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze în favoarea acesteia.

Votul va fi secret exprimat cu bile, însă cel mai probabil social-democraţii vor vota cu bilele la vedere.

Şansele de succes ale moţiunii de cenzură sunt greu de evaluat. PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, însă este posibil ca o parte dintre aceştia să i se alăture lui Sorin Grindeanu.

În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minorităţile au 17, iar alţi 3 parlamentari sunt neafiliaţi. PSD şi ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul, însă nu se ştie cu certitudine numărul celor nemulţumiţi de decizia luată de Comitetul Executiv Naţional de a retrage încrederea PSD în propriul guvern, în urma evaluării iniţiate de către Liviu Dragnea şi prezentată, săptămâna trecută, membrilor CExN de către Darius Vâlcov.

PMP a anunţat de la început că parlamentarii partidului nu vor participa la şedinţa de plen reunit de miercuri în care va fi dezbătută şi votată moţiunea de cenzură depusă de PSD şi ALDE împotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu.

Celelalte două partide de opoziţie, PNL şi USR, au anunţat că vor fi prezente în sala de plen, dar nu vor participa la vot.

UDMR, care luni seara se înţelesese cu PSD să treacă prin Parlament până miercuri mai multe proiecte ce vizează drepturi ale minorităţilor, în cele din urmă a decis să nu mai participe la plenul reunit, deoarece marţi dimineaţă negocierea cu social-democraţii a picat.

În schimb, cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, înclinaţi în mod tradiţional să sprijine majoritatea parlamentară, acum au decis să voteze fiecare după cum îi dictează conştiinţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.