Europarlamentarul USR Vlad Botoş consideră că este foarte bine că ministrul de Interne austriac Gerhard Karner vine în România, dar susţine că acest lucru nu este suficient pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. El i-a criticat pe ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi a propuns opt paşi în vederea accesului îm Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“În primul rând, e foarte bine că ministrul austriac Gerhard Karner vine în România, însă nu este suficient. Totuşi, suntem în luna aprilie, următorul Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne va avea loc în 8  - 9 iunie. Iar dezideratul nostru de a fi în Schengen trebuie să se întâmple anul acesta, fiindcă dacă nu se va întâmpla, la anul va fi foarte greu, fiind alegeri europarlamentare,  acest subiect probabil nu va fi pe agendă. Este o cutumă la nivel european, nu se doreşte să avem subiecte divizive într-un an electoral şi ne vom trezi probabil cu un alt spectru politic la nivel european şi poate susţinerea noastră pe care o avem acum, 25 de state ne-au susţinut la Consiliul JAI din decembrie anul trecut, s-ar putea să nu o mai avem. Eu am propus încă din 14 ianuarie opt paşi concreţi despre ce ar trebui să facă România pentru a intra în Schengen, mă bucur să văd că preşedintele a început să mişte câte un pic, a făcut o vizită în Bulgaria, însă nu avem acea strategie comună cu Bulgaria pe care ar trebui să o avem”, a declarat Vlad Botoş, marţi, la Prima News. 
El a precizat că trebuie să luptăm în continuare pentru a reuşi aderarea la spaţiul Schengen. 
“Trebuie să luptăm în continuare, însă trebuie să fim serioşi. Eu pe domnul Bode îl văd foarte absent în ultimele luni, nu ştiu ce face pentru acest subiect. I-am propus să numească un secretar de stat dedicat pentru acest subiect, să mapeze tot acest subiect. Nu văd să facă acest lucru. Reprezentantul politicii externe a României, domnul Iohannis, văd că este mai mult în America de Sud de ceva timp. Da, e important să avem şi acolo relaţii cât mai strânse, însă haideţi să îndeplinim acest deziderat de ţară. Iar lucrul acesta nu se întâmplă de la sine, dacă nu stăm zi de zi pe această problemă şi nu negociem nu se poate întâmpla  oricât noi, europarlamentarii, am luptat pentru această cauză, cel care este la masa de negocieri este ministrul de Interne în Consiliul JAI şi preşedintele României care este la masa Consiliului European”, a explicat europarlamentarul USR. 
El a prezentat apoi cele opt puncte care ar putea ajuta în procesul de aderare al României la Spaţiul Schengen. 
“Pasul 1 - ar fi demiterea domnului Bode pentru că domnul Bode a eşuat şi când eşuezi la nivel european trebuie să vină altă persoană care să fie mult mai convingător.  Pasul 2 - numirea unui secretar de stat responsabil pentru această problemă, care să fie mâna dreaptă a ministrului pe acest subiect Schengen. Noi nu avem un secretar de stat dedicat şi care să mapeze tot acest spectru. (…) Pasul 3 - deschiderea discuţiilor cu Bulgaria, cu care suntem legaţi în acest dosar şi stabilirea unei strategii comune. Nu mai putem decupla România de Bulgaria aşa cum am fi putut dacă am fi avut o strategie anul trecut. Pasul 4 - discuţii bilaterale cu Austria şi Olanda, singurele state care mai au reticenţe. Pasul 5 - discuţii cu conducerea instituţiilor Uniunii Europene şi preluarea ideilor de strategie sau îmbunătăţire a strategiei de aderare. (…) Apoi, discuţii cu toate grupurile politice europene, partidele europene. Pasul 7  - implementarea sugestiilor primite, adică ceea ce ne spun austriecii, olandezii dacă mai au reticenţe, să îmbunătăţim acele chestiuni şi să fim proactivi pe subiectul migraţiei. Şi pasul 8, după ce începe implementarea sugestiilor, trebuie negociată dată clară de aderare cu introducerea acesteia în agenda JAI”, a mai transmis Vlad Botoş.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.