Viorica Dăncilă este cazată la hotelul deţinut de preşedintele american Donald Trump, în timpul vizitei sale la Washington. Premierul României este astfel primul şef de guvern străin care se cazează la Trump Hotel în ultimul an, conform wnycstudios.org, care relatează că avocatul preşedintelui americn, Rudolph Giuliani a fost la Trump Hotel, la Washington, vineri, însă nu a fost văzut alături de Dăncilă iar purtătorul său de cuvânt a refuzat să comenteze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şederea premierul român la Trump Hotel reprezintă dovada că firma lui Trump continuă să facă afaceri cu oficiali străini, se arată în articolul publicat pe site-ul WNYC Studios, un post de radio din New York. Astfel de plăţi ar putea încălca prevederile anti-corupţie din Constituţia americană, care interzic preşedintelui să accepte cadouri sau recompense din partea guvernelor străine.

Dăncilă a fost văzută vineri noaptea în holul hotelului fiind înconjurată de un grup de opt oameni după ce a părăsit restaurantul hotelului. Ea s-a îndreptase spre lifturi, care sunt operate cu chei ale camerelor de către oaspeţii hotelului. Ea a fost văzută din nou sâmbătă intrând într-un lift în jurul orei locale 18:00. Luni, Dăncilă a postat pe Twitter o poză alături de vicepreşedintele american Mike Pence la conferinţa AIPAC (Comitetul Americano-Israelian de Relaţii Publice).

Trump deţine hotelul printr-o companie din care poate retrage bani oricând. Avocaţii lui Trump au respins ideea că o vizită a unui oficial străin ar putea fi considerată o recompensă, susţinând că este „un schimb corect” la care nu face referire Constituţia. Totuşi, Trump este vizat de mai multe acţiuni în justiţie în legătură cu problema recompenselor, iniţiate de procurorii generali din District of Columbia şi Maryland, membri democraţi ai Congresului şi o organizaţie de monitorizare.

Organizaţia Trump a promis să doneze toate profiturile de la guvernele străine către guvernul american. Începând cu februarie 2019, compania a virat către Departamentul Trezoreriei peste 340.000 de dolari. Compania nu a explicat cum calculează profiturile sau dacă acestea au fost analizate de o parte independentă.

Ambasada României nu a răspuns unor apeluri sau emailuri pentru a comenta situaţia. Anul trecut, Consulatul României din Chicago a organizat o celebrare de ziua naţională la hotelul lui Trump din oraş.

Ultimul lider străin care s-a cazat la hotel a fost premierul Malaeziei, Najib Razak, în septembrie 2017.

WNYC Studios notează că România are interese militare şi comerciale cu SUA, Bucureştiul mărindu-şi cheltuielile militare pentru a respecta cererile NATO. Dăncilă a declarat anterior că ar dori ca cetăţenii români să poată călători în SUA fără viză.

De asemenea, postul de radio informează că doi aliaţi cheie ai lui Trump au făcut curte guvernului român de la începutul mandatului.

Unul dintre ei este avocatul preşedintelui american, Rudy Giuliani. În august 2018, Giuliani a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis pentru a-şi exprima „îngrijorarea privind degradarea statului de drept în România ascunsă sub implementarea eficientă a legii”. În articolul WNYC Studios se notează că România este, conform Transparency International, printre cele mai corupte state din Europa.

Giuliani a declarat ulterior pentru Washington Post că a fost angajat să redacteze scrisoarea de către firma de consultanţă Freeh Group International Solutions, însă nu a informat cu privire la identitatea clientului său.

Giuliani a fost la Trump Hotel, la Washington, vineri însă nu a fost văzut alături de Dăncilă iar purtătorul său de cuvânt a refuzat să comenteze.

Un aliat asociat al lui Trump, Elliott Broidy, cel care se ocupă cu strângerea de fonduri pentru echipa de campanie a preşedintelui, a făcut afaceri în România. New York Times a informat că  firma de securitate a lui Broidy, Circinus, a încercat obţinerea unor contracte cu guvernul român.

În ianuarie 2017, şeful PSD Liviu Dragnea a venit în calitate de oaspete al lui Broidy la o celebrare privind ceremonia de învestire a lui Trump, la hotelul său din Washington. Dragnea a postat o fotografie cu Trump pe pagina sa de Facebook în noaptea dinaintea ceremoniei de învestire.

Broidy a demisionat din postul său de conducere din Comitetul Naţional Republican în 2018.

Dragnea este şi el ţinta procurorilor români iar liderul PSD a salutat scrisoarea critică a lui Giuliani la adresa „exceselor” procurorilor într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.