Vicepreşedinta partidului Forţa Dreptei, deputatul Violeta Alexandru, a anunţat că va depune marţi la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede ca media ratei inflaţiei cu o lună înainte de momentul pregătirii bugetului să fie luată în considerare la calcularea punctului de pensie. Astfel, formaţiunea propune creşterea punctului de pensie cu 18%, începând cu 1 ianuarie 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La şedinţa Biroului Politic Naţional al Forţa Dreptei am decis să iniţiem un proiect de modificare a legii pensiilor. Nu este corect ca Guvernul să nu ţină cont de creşterea ratei inflaţiei şi să nu indexeze cu exact cât este inflaţia pe anul în care discutăm. Propunerea noastră legislativă este ca în calculul punctului de pensie, începând cu anul viitor, să se ia în considerare media ratei inflaţiei cu o lună înainte de momentul pregătirii bugetului şi nu cea de cu un an în urmă, respectiv 50% din rata de creştere a câştigului salarial mediu brut la nivelul anului 2022”, a afirmat Violeta Alexandru, luni la Parlament. 

Ea a mai spus că, dacă va fi adoptat bugetul în luna decembrie, pe un calcul făcut de Forţa Dreptei la nivelul unui an întreg, ar însemna un punct de pensie de 1.871, „ceea ce înseamnă aproximativ 285 de lei pentru fiecare pensie pe care o vedem”.

„Din punctul nostru de vedere, pe un calcul făcut la nivelul a 12 luni, începând cu luna noiembrie, presupunând că bugetul va fi adoptat în decembrie, asta înseamnă pentru români un punct al pensiei de 1.871, ceea ce înseamnă aproximativ 285 de lei pentru fiecare pensie pe care o vedem, crescută cu rata inflaţiei din acest an, o rată fără precedent şi care a avut un impact dezastruos asupra câştigurilor pensionarilor. Ei nu cerşesc, ei au în acest moment o pensie care nu reflectă cu nimic nivelul creşterii inflaţiei şi, ca atare, începând cu anul 2023 calculele trebuie făcute cât mai aproape de luna în care se pregăteşte, nu cu un an în urmă”, a completat fostul ministru al Muncii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.