Viceprimarul Iaşiului Gabriel Harabagiu şi-a pierdut funcţia, după ce a luat act de ordinul prefectului privind încetarea mandatului său de consilier, dar PSD nu a reuşit vineri să impună un alt reprezentant în Consiliul Local, la capătul unei şedinţe tensionate, de patru ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Primăriei Iaşi nu au comunicat în mod oficial, timp de câteva zile, faptul că Gabriel Harabagiu nu mai este viceprimar al Iaşiului, însă vineri purtătorul de cuvânt al instituţiei a confirmat pentru News.ro că Harabagiu a primit ordinul prefectului şi că nu mai ocupă funcţia de viceprimar. De asemenea, viceprimarul Radu Botez, membru ALDE, a precizat pentru News.ro că Gabriel Harabagiu nu mai semnează de câteva zile documente ale primăriei.

Pe de altă parte, surse din cadrul primăriei afirmă că Gabriel Harabagiu se aşteaptă la un verdict rapid al instanţei, după ce a atacat ordinul emis de prefectul de Iaşi.

Tot vineri, într-o şedinţă a Consiliului Local care a durat patru ore, PSD nu a reuşit să impună un alt reprezentant în locul lui Harabagiu. Întrunirea a fost tensionată, PSD cerând primarului Mihai Chirica includerea pe ordinea de zi a proiectului privind validarea mandatului lui Mihai Gavriil în funcţia de consilier local.

"Nu cerem nici un favor, aici nu e nici un fel de negociere, este dreptul PSD să aibă 14 consilieri", a spus Paul Boişteanu, liderul consilierilor social-democraţi. 

Primarul Mihai Chirica a afirmat că înţelege argumentul lui Boişteanu, dar a întrebat câte voturi ar fi luat PSD la alegerile locale din 2016 dacă el nu ar fi condus în acel moment filiala.

În cele din urmă, s-a decis introducerea proiectului pe ordinea de zi, însă disputele dintre Mihai Chirica şi consilierii PSD au continuat.

Primarul Iaşiului a precizat că Mihai Gavriil nu poate ocupa funcţia de consilier, întrucât a fost exclus din filiala municipală în urmă cu câteva săptămâni.

În cele din urmă, s-a decis să se ia o pauză, timp în care comisia de validare a mandatelor, constituită imediat după alegerile locale din 2016, să ia o hotărâre. Din cei cinci membri ai comisiei, doi au absentat, iar un reprezentant PNL a spus că se abţine, astfel că o decizie va fi luată într-o reuniune ulterioară. În aceste condiţii, proiectul nu a mai fost discutat în şedinţa de vineri a Consiliului Local.

PSD deţine 14 mandate de consilier dintr-un total de 27, având la limită majoritatea în Consiliul Local.

În urmă cu o săptămână, prefectul de Iaşi a anunţat că a semnat ordinul de încetare a mandatului de consilier pentru Gabriel Harabagiu, după ce acesta a fost exclus din PSD. Cum Harabagiu este şi viceprimar, el îşi pierde automat şi funcţia deţinută în Primărie.

La câteva ore după anunţul prefectului de Iaşi, primarul Mihai Chirica a spus că a plecat în concediu de odihnă şi că prerogativele sale au fost preluate de către viceprimarul Gabriel Harabagiu. Chirica a precizat că nu ştie nimic despre decizia Prefecturii şi că până la revenirea din concediu, Harabagiu este cel care gestionează treburile curente în primăria Iaşi.

Mihai Chirica a scris ulterior pe Facebook că PSD încearcă să intervină în funcţionarea primăriei ieşene, acuzând filiala judeţeană a PSD că are ”o conducere degenerată până la statutul de preş de picioare al lui Dragnea”.

Primarul Iaşiului Mihai Chirica a revenit luni din concediu, precizând că n-a plecat să se odihnească, ci gestul său a reprezentat "o reacţie administrativă şi legală la încercarea abuzivă a PSD de îndepărtare a democraţiei în oraş".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.