Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat la Digi24 că atât preşedintele, cât şi premierul au fost de acord cu protocolul semnat cu Biserica Ortodoxă care stabileşte modul în care oamenii vor primi lumină în noaptea de înviere, dar şi regulile de împărţire a Sfintelor Paşti. Vela a precizat că avea informaţii că primari PSD incitau oamenii să meargă în număr mare la biserică, motiv pentru care a decis să ia aceste măsuri, la propunerea Bisericii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„E un fake news că e un scandal şi lumea e nemulţumită. Preşedintele a fost de acord cu acest lucru, la fel ca şi prim-ministrul Orban. Aceste măsuri vreau să vă asigur că vin în sprijinul populaţiei. Dacă nu am fi luat această decizie, în noaptea de Înviere ieşeau mulţi oameni şi era imposibil să fie opriţi de forţele de ordine. Plus că dacă am fi luat decizia de a îi opri am fi născut multe polemici între oameni şi forţe de ordine. Oamenii n-ar fi înţeles, din credinţă că sunt Sfintele Paşti s-ar fi dus la Biserică (...) Pentru sâmbătă sunt suficient de mulţi cetăţeni de bine din alte partide care vor să facă mici diversiuni care să ducă la un fel de 10 august, să stârnească credincioşii să asalteze bisericile. Eu nu am vrut să se ajungă la asta în care cetăţenii stârniţi de primari PSD-işti se duceau grămadă la biserică. Aveam informaţii în acest sens”, a declarat ministrul internelor.

Ministrul Vela susţine că măsurile luate nu vor duce la o răspânidre a coronavirusului, după ce ministrul Sănătăţii a declarat la Digi24 că ar fi optat pentru ca românii să păstreze măsurile de autoizolare la domiciliu.

Acesta a precizat că măsurile care au fost convenite cu Patriarhul Daniel sunt mai bune decât cele luate de supermarketuri.

„Lumea nu merge la Biserică în noaptea de înviere, lumina vine acasă la ei. Cu preoţi, cu voluntari sau inclusiv cu ajutorul MAI. Cu Sfintele Paşti, Preafericitul Daniel a luat decizia să fie sfinţite mâine. joi, astfel încât de vineri dimineaţa şi sâmbătă să poată fi împărţite credincioşilor. Cei care au peste 65 de ani le primesc acasă şi cei care au peste 65 de ani se duc la biserică şi respectă exact măsurile care sunt la supermarket. Totul este ca la magazin. Preotul are mască, mănuşi, oamenii păstrează distanţă. E chiar mai bine ca la magazin, că la magazin, la raft, se înghesuie lumea”, a declarat Vela.

Măsuri similare nu au fost luate de Paştele Catolic pentru că nu ar fi existat o solicitare în acest sens.

„N-am luat decizia asta la Pastele Catolic pentru  că nu am fost solicitat să îi ajutăm. Catolicii au coordonadrea centrală de la Vatican şi acolo s-a decis modul de organizare al Sfintelor Paşti”, suţine ministrul Internelor.

Ministrul de Interne Marcel Vela a prezentat marţi seară acordul semnat între Ministerul Afacerilor Interne şi Patriarhie privind acţiunile cu ocazia Paştelui. Lumina Sântă de la Ierusalim va fi distribuită de către voluntari şi de patrulele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune.

”Am semnat un acord de susţinere şi sprijin din partea tuturor forţelor pentru stabilirea unor acţiuni comune. Având în vedere dorinţa de a se oferi Sfinte Paşti şi Lumina Sfântă s-a stabilit:  pâinea binecuvântată în formă de mici prescuri, sfinţită în joia mare, va fi distribuită credincioşilor vineri şi sâmbătă, in intervalul 7- 17, în toare parohiile, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul bisericii şi voluntari, cu măsuri de protecţie, cu distanţa specficată ca la magazinele alimentare. În declaraţia pe propria răspundere, credincioşii vor trece”ridicarea Sfintelor Paşti” şi vor preciza numele lăcaşului de cult”, a precizat ministrul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.