Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a transmis, marţi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a României, în care arată că mandatul său ministerial va fi unul de continuitate şi consolidare a importantelor proiecte aflate în derulare, în paralel cu implementarea unei politici de management focalizate pe cea mai redutabilă resursă a armatei noastre: oamenii. Programele majore de înzestrare vor continua cu aceeaşi forţă, mai afirmă noul ministru al Apărării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”1 Decembrie - Ziua Naţională a României reprezintă sărbătoarea de suflet a noastră, a românilor, oriunde ne-am afla. La 1 decembrie 1918, după unirea Basarabiei şi a Bucovinei, venea rândul Transilvaniei să se alăture României-mamă, împlinindu-se, astfel, în mod atât de strălucit, idealul de libertate şi de unitate a poporului nostru. Eforturile unor generaţii întregi de patrioţi din toate provinciile istorice, dublate de jertfele de sânge ale ostaşilor români pe câmpurile de bătălie ale Primului Război  Mondial aveau să dea roade şi să facă posibilă reunirea între graniţele naturale, istorice a tuturor teritoriilor locuite de români”, transmite ministrul Apărării. 

Potrivit lui Vasile Dîncu, Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără participarea României la Marele Război, fără uriaşele sacrificii de peste 330.000 de militari morţi în luptă şi în prizonierat. Armata a sprijinit cu credinţă cauza Marii Uniri, contribuind la realizarea profundelor transformări economice şi sociale care au urmat.

”Ostaşii români au demonstrat atunci, şi continuă să o facă şi acum, că au tăria şi determinarea de a răspunde provocărilor complexe şi de a înfrunta cu fruntea sus şi cu demnitate provocările dure ale timpurilor pe care le-au trăit. La temelia acestor eforturi a stat întotdeauna devotamentul exemplar, curajul şi puterea de muncă a bravului militar român. Aceste calităţi au fost transmise din generaţie în generaţie şi sunt demonstrate, în fiecare zi, de militarii noştri care îşi îndeplinesc misiunile pe teritoriul naţional şi străinătate. Participarea militarilor noştri, după anul 1990, la misiuni în afara graniţelor, în zonele de conflict de pe trei continente, sub egida ONU, NATO sau a UE, precum şi în cadrul coaliţiilor multinaţionale, a sporit considerabil prestigiul internaţional al ţării noastre”, se arată în mesajul oficial. 

Dîncu mai transmite că Armata României a plătit, pe parcursul acestei perioade de profunde transformări, tributul său de sânge şi lacrimi.

”De Ziua Naţională a României, aducem un pios omagiu şi dăm onorul eroilor căzuţi la datorie departe de ţară, în teatrele de operaţii, precum şi celor care şi-au pierdut viaţa în misiuni de instruire pe teritoriul naţional. Ei vor rămâne veşnic în inimile noastre”, afirmă ministrul Apărării. 

Vasile Dâncu transmite un mesaj către toţi cei din sistemul de apărare. 

”Prin eforturile dumneavoastră şi ale multora dintre cei care se află în rezervă şi în retragere, armata română este cea mai avansată componentă de modernitate din societatea noastră. În foarte mare măsură, putem spune că faptul că suntem membri ai NATO a ajutat Armata să meargă înaintea societăţii. În acceaşi mare măsură, putem afirma, fără teama de a exagera, că România datorează integrarea sa euro-atlantică şi armatei, care a găsit cadenţa necesară unei transformări profunde şi relevante, asigurând atuuri importante ţării noastre în eforturile depuse pe parcursul demersurilor de aderare la NATO şi Uniunea Europeană. De aceea, privim, astăzi, de Ziua Naţională, cu mare încredere spre viitor. România, ca stat membru NATO şi UE, are un potenţial extraordinar de a arăta lumii întregi că îşi face temele şi este pregătită pentru decizii curajoase, mai ales într-un mediu absolut volatil de securitate”, spune Dâncu. 

El arată că a ”deschis, cu doar câteva zile în urmă, o nouă pagină a guvernării României”.

”La vârful Ministerului Apărării Naţionale, mandatul meu ministerial va fi unul de continuitate şi consolidare a importantelor proiecte aflate în derulare, în paralel cu implementarea unei politici de management focalizate pe cea mai redutabilă resursă a armatei noastre: oamenii.

Vasile Dîncu mai afirmă că programele majore de înzestrare vor continua cu aceeaşi forţă, pentru că ele sunt menite să crească substanţial capacitatea de apărare a ţării noastre.

”Prin măsurile de reorganizare şi modernizare instituţională, prin programele de creştere continuă a nivelului profesional al personalului, prin capacitatea de a sprijini celelalte instituţii ale sistemului naţional de apărare, Armata României va continua să se afle în avangarda eforturilor de reclădire a prestigiului naţional. Dumneavoastră, cei care vă dăruiţi atât de frumos profesiei de a fi în serviciul ţării, sunteţi principalul motor al acestei proiectate evoluţii şi consider că a venit vremea ca şi demnitatea dumneavoastră, la nivelul statutului pe care îl aveţi, al condiţiilor de muncă şi instruire şi al celor de viaţă, să devină o prioritate pentru noi, cei care ne-am asumat conducerea acestei ţări”, declară ministrul Apărării. 

”În ceea ce priveşte contextul pandemic cu care ne confruntăm, îi asigur pe români că militarii vor rămâne concentraţi pe sprijinirea, cu toate mijloacele posibile, a eforturilor naţionale pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Sistemul medical militar, aviaţia militară, dar şi toate celelalte structuri acţionale ale armatei noastre vor fi la datorie alături de populaţie şi de autorităţile centrale şi locale care acţionează pentru depăşirea acestei pandemii”, transmite în final Dîncu. 

Ministrul Apărării arată că mesajul pe care Armata României îl transmite astăzi prin puterea exemplului celor care îi poartă uniforma, este acela desprins din lecţia Marii Uniri: să avem încredere în forţele noastre, să rămânem uniţi şi să privim cu speranţă către viitor.

”Românii cred în Armată, şi pentru asta le mulţumim şi îi asigurăm că vom fi, întotdeauna, la datorie”, mai precizează Vasile Dîncu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.