Ca urmare a deciziei de miercuri a Curţii Constituţionale, USR-PLUS solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care permite acordarea în mod gratuit a unui teren de sute de milioane de euro din centrul Bucureştiului. Actul normativ trebuie retrimis Parlamentului spre reexaminare şi „tunul imobiliar de la Romexpo trebuie să fie oprit”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
După nenumărate amânări, Curtea Constituţională a respins, astăzi, sesizarea depusă de parlamentarii USR din legislatura trecută, alături de parlamentari UDMR şi neafiliaţi, cu privire la legea prin care statul român dă gratis Camerei de Comerţ şi Industrie a României un teren de 46 de hectare din zona Romexpo, arată un comunicat de presă al Alianţei USR-PLUS. 
 
„Aşteptam această decizie a Curţii Constituţionale, a tot fost amânată pe parcursul lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie 2020, apoi în ianuarie şi februarie 2021. Argumentele noastre cuprinse în sesizare au fost foarte solide, dar magistraţii CCR au decis altfel, aşa că nu mai rămâne acum decât să-i solicităm preşedintelui să retrimită legea în Parlament, pentru ca actuala majoritate să poată opri acest demers. Trebuie să reaşezăm întreaga discuţie şi transparenţa este cea mai bună cale pentru statul român de valorificare a terenului. Să nu uităm că vorbim de o sumă, poate, de 300-400 de milioane de euro. Adică, cam cât s-a investit anual în drumurile naţionale şi autostrăzile din România”, a declarat deputata USR-PLUS Cristina Prună.
 
USR-PLUS susţine dezvoltarea şi investiţiile, dar nu în defavoarea cetăţenilor. Dacă se doreşte valorificarea terenului şi dezvoltarea acolo a unor proiecte imobiliare, trebuie organizată o procedură transparentă de licitaţie.
 
„În ultimii patru ani, am demascat sistematic hoţia din Parlament. Vom face la fel şi în continuare pentru că trebuie să stopăm hoţia, astfel încât România să aibă resursele necesare pentru dezvoltare şi modernizare”, mai indică sursa menţiokknată.
 
Conform sursei citate, semnatarii sesizării au invocat, ca motive de neconstituţionalitate, încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care în Camera decizională, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de iniţiator.
 
USR-PLUS precizează că, în sesizarea la CCR a arătat este încalcat art. 1 alin (5) din Constituţie prin lipsa studiului de impact.
 
„Textul legii face referire la o serie de imobile care, deşi neindentificate exact de lege, sunt de notorietate a fi într-o zonă centrală a capitalei. Or, valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului, dar şi a economiei, fiind introduse în circuitul economic prin efectul legii în discuţie”, conform comunicatului de presă.
 
USR-PLUS a mai argumentat că este încalcat art. 44 alin (1) şi (2) şi art. 136 alin (5) din Constituţie ca urmare a încălcării drepturilor de proprietate al statului – înstrăinarea prin lege şi fără contraprestaţie, afectarea nelegală a patrimoniului statului. 
 
Nu în ultimul rând, Alianţa a indicat, în sesizare, că textul adoptat de Parlament încalcă art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie ca urmare a lipsei de claritate, configurând un regim juridic confuz al naturii juridice/regimului juridic al transmiterii proprietăţii gratuite asupra imobilelor vizate.
 
Curtea Constituţională a a respins, miercuri, ca neîntemeiată, sesizarea formulată de către USR şi UDMR privind iniţiativa PMP prin care o suprafaţă de 46 de hectare de teren din zona Romexpo intră gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, au precizat surse ale instituţiei pentru News.ro. Prin urmare, actul normativ este constituţional. 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.