Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, luni, că-i solicită preşedintelui Iohannis să participe la toate şedintele de guvern din luna decembrie pentru a preveni adoptarea Ordonanţei privind amnistia şi graţierea. ”Adoptarea ordonanţei ar înseamna sfârşitul democraţiei în România”, a declarat Barna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îi solicităm preşedintelui României să utilizeze la maxim atribuţiile legale pe care le are şi să participe pe parcursul lunii decembrie la fiecare şedinţă de Guvern. Într-adevăr, Constituţia prevede foarte clar în ce situaţie preşedintele poate conduce şedinţele de Guvern, dar una dintre ele se referă exact la chestiunea de politică externă. În momentul de faţă, mai avem mai puţin de o lună de zile până când România va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi, în acest context, este evident că fiecare şedinţă de Guvern trebuie să aibă pe ordinea de zi acest subiect care este, de fapt, priorittea zero a politicii externe a României. În această perspectivă, participarea preşedintelui o considerăm una obligatorie”, a declara5t Dan Barna, luni, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, participarea preşedintelui la şedinţele de Guvern ”ar putea să blocheze adoptarea unei ordonanţe”. 

”Avem şi precedentul din 2017 când participarea domniei sale la momentul acela a blocat, e drept pentru o perioadă scurtă, adoptarea Ordonanţei 13. Deci acesta este unul din demersurile care noi considerăm că sunt fundamental necesare pentru a ne asigura că în luna decembrie cel puţin această ordonanţă cel puţin nu va fi adoptată pentru că adoptarea ordonanţei de amnistie şi graţiere ar înseamna sfârşitul democraţiei în România”, a mai spus Barna.

Liderul USR spune că adoptarea unei astfel de ordonanţe ”ar fi un semnal extraordinar de prost pentru preluarea Preşedinţiei”.

Declaraţiile liderilor PSD şi ale membrilor Guvernului pe tema amnistiei şi graţierii sunt contradictorii, mergând de la solicitarea expresă a unui act normativ pe acest subiect, la asigurări că acesta va fi emis într-un final şi până la posibilitatea clemenţei invocată la un moment dat de ministrul Justiţiei, asociată însă cu negarea unor discuţii pe acest subiect, şi până la cea mai recentă a declaraţie a premierului Viorica Dăncilă, care a negat că ar avea pe masă "aşa ceva".
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.