Reprezentanţii USR au acuzat că PSD şi PNL „calcă în picioare regulile democratice” şi blochează chemarea în Senat, la „Ora Guvernulu”i, a ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, şi a ministrei Educaţiei, Ligia Deca, în urma solicitărilor depuse de către partid, săptămâna trecută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a cerut explicaţii pentru refuzul reprezentanţilor PSD şi PNL de a vota transmiterea invitaţiilor la Ora Guvernului, însă nu a primit niciun răspuns, arată comunicatul de presă al formaţiunii.

„Am întrebat dacă zilele nu sunt potrivite, dar mi s-a spus că sunt rezonabile, sunt bune. Am întrebat dacă e vreo problemă cu temele propuse, iar mi s-a spus că sunt valide şi, cu toate acestea, reprezentanţii arcului guvernamental au votat să nu trimită cererile. Adevărul este că le e frică să vină în Parlament să le explice românilor de ce cresc preţurile, de ce creşte inflaţia, de ce Guvernul se împrumută cu sume astronomice. La fel ca vechiului PCR, şi actualului PCR – Partidul Comasat Român – îi repugnă sistemul democratic, în care aleşii şi Guvernul trebuie să le dea socoteală celor care i-au ales”, a afirmat senatorul Radu Mihail, conform sursei citate.

USR l-a chemat la „Ora Guvernului” pe ministrul Finanţelor Marcel Boloş pentru a da explicaţii cu privire la creşterea masivă a deficitului bugetar, a nivelului inflaţiei şi creşterea preţurilor, care afectează puterea de cumpărare a cetăţenilor, precum şi creşterea datoriei publice şi nivelul foarte ridicat al costurilor de finanţare a României de pe pieţele financiare.

De asemenea, precizează sursa menţionată, ministra Educaţiei Ligia Deca ar fi trebuit să răspundă la întrebări privind modificările aduse Legilor Educaţiei printr-o serie de trei ordonanţe de urgenţă, la mai puţin de nouă luni de la intrarea lor în vigoare.

Tot azi, Biroul Permanent al Senatului a luat act de informarea privind neparticiparea lui Marcel Ciolacu la „Ora Prim-ministrului”, care fusese invitat de USR pentru plenul de luni al Senatului.

„Vedem o sfidare şi o încălcare flagrantă a regulamentului Senatului şi, mai grav, un afront adus întregului mecanism democratic, în care Guvernul răspunde în faţa Parlamentului şi a românilor. Ciolacu ştia de mai bine de o lună că azi trebuie să vină în Senat la Ora Prim-ministrului şi trebuia să-şi organizeze agenda pentru a veni în Parlament. Pentru că participarea la Ora Prim-ministrului este obligatorie!”, a mai explicat Mihail.

USR mai acuză că, până acum, Marcel Ciolacu a refuzat de două ori invitaţia USR de a veni la „Ora Prim-ministrului” pentru a răspunde întrebărilor privind:

„- măsurile de redresare economică;

- deficitul bugetar uriaş;

- ratarea multor ţinte din PNRR, în condiţiile în care am ajuns la jumătatea perioadei de derulare a programului, existând riscul ca România să piardă miliarde de euro pentru dezvoltare;

- situaţia demersurilor pentru aderarea deplină a României la spaţiul Schengen”, conchide sursa amintită.

Senatorii USR au depusm vineri, la Biroul permanent al Senatului solicitarea ca ministrul Finanţelor Marcel Boloş să vină la „Ora Guvernului” în data de 16 aprilie, în contextul declaraţiilor recente potrivit cărora nu este îngrijorat de explozia deficitului bugetar. O altă cerere o vizează pe ministral Educaţiei Ligia Deca, a cărei prezenţă în plenul Senatului a fost solicitată în 30 aprilie, pentru a dezbate modificările aduse Legilor Educaţiei printr-o serie de trei ordonanţe de urgenţă, la mai puţin de nouă luni de la intrarea lor în vigoare. 

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.