Membrii USR din Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 contestă modul în care forul va lucra şi acuză că actuala putere încearcă să "secretizeze" şedinţele şi informaţiile, prin interdicţia ca presa să participe la lucrări şi interdicţia ca membrii comisiei să vorbească în public despre audieri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Această comisie a început cu stângul, pentru că este o contradicţie. Pe de o parte, obiectivul propus este aflarea adevărului, până la urmă, despre ce s-a întâmplat la alegerile din 2009, dar avem surpriza să fie o comisie care încearcă să secretizeze cât mai mult din ceea ce se discută, din ceea ce va rezulta de pe urma acestei comisii", a spus senatorul USR Mihai Goţiu, la finalul primei şedinţe a Comisiei.

El a afirmat că opoziţia a cerut ca presa să poată avea acces la lucrări, cu excepţia şedinţelor în care se discută informaţii sau documente clasificate, însă propunerea a fost respinsă la vot cu doar şase voturi "pentru" şi opt "împotrivă". Goţiu a spus că a fost respinsă şi propunerea ca informaţiile privind lucrările comisiei să fie disponibile pe site-ul Camerei Deputaţilor şi al Senatului.

Senatorul contestă şi faptul că Regulamentul interzice membrilor să se exprime public cu privire la lucrările comisiei.

"Există şi un articol foarte ciudat, care prevede că membrii comisiei nu se pot antepronunţa în spaţiul public şi sună destul de vag acest lucru. (...) Cred că este un pic contradictoriu să vrei să faci o comisie care îşi propune să afle adevărul şi tu să încerci să secretizezi ce se întâmplă în acea comisie", a spus el.

Liderul USR a afirmat că puterea a respins marea majoritate a propunerilor USR, în special în ceea ce priveşte invitaţii şi ordinea lor.

"Cei din coaliţia majoritară şi-au impus propunerile lor şi ceea ce şi-au propus, ordinea în care au fost votaţi, majoritatea şi-au exercitat-o de mai multe ori pe parcursul acestei zile, pentru a respinge amendamentele pe care le-am propus", a afirmat Goţiu.

Critici similare a avut şi deputatul USR Edward Dircă.

"(PSD şi ALDE - n.r.) au avut o agendă ascunsă. Ne-am trezit puşi în faţa documentelor care le-am găsit pe masă, nu ne-au fost comunicate anterior. Am fost obligaţi ca la prima vedere să studiem Regulamentul şi să-l amendăm. Nu au făcut concesii în ceea ce priveşte modul şi agenda cu invitaţii care urmează să fie programată. (...) Ne-au respins marea majoritate a amendamentelor pe care le-am propus", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.