USR a depus, joi, la Avocatul Poporului solicitarea pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la ordonanţa de urgenţă de adoptare a Codului administrativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solicitarea a fost depusă de senatoarea USR Florina Presadă.

USR reclamă în primul rând absenţa urgenţei care să justifice adoptarea Codului administrativ prin OUG.

De asemenea, USR menţionează că, spre exemplu, proiectele de legi prin care se instituiau pensii pentru aleşii locali au fost deja declarate neconstituţionale.

USR contestă şi reducerea de la două treimi la jumătatea plus unu a majorităţii necesare pentru adoptarea deciziilor care ţind e patrimoniul comunităţilor locale.

Parlamentul a decis, miercuri, numirea fostului europarlamentar ALDE Renate Weber în funcţia de Avocat al Poporului.

Senatoarea USR Florin Presadă a declarat că este primul test al Renatei Weber, care va arăta ce fel de Avocat al Poporului doreşte aceasta să fie.

Codul administrativ a fost adoptat, marţi, prin ordonanţă de urgenţă.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că acest cod baronizează România.

„Nu există niciun motiv de urgenţă pentru acest subiect, care a fost de altfel declarat neconstituţional de CCR, subiect care era în procedură parlamentară, s-a luat act de decizia Curţii. (...) Codul administrativ baronizează semnificativ România. Din acest moment, fiecare judeţ, fiecare autoritate locală devine o mică feudă la dispoziţia aproape discreţionară a preşedintelui de CJ sau a primarului şi, în plus, i se pun la dispoziţie şi resursele care să fie prăduite, prin modalitatea de dispunere asupra patrimoniului care era nu întâmplător limitată la două treimi din votul consilierilor”, a subliniat Dan Barna.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.