Senatul a luat act, miercuri în sesiune extraordinară, în calitate de prim for sesizat, de două proiecte de lege, unul pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului care reglementează intervenţia de urgenţă în cazul apariţiei urşilor în rândul comunităţilor şi cel care aprobă OUG care modifică legea cetăţenilor. Astfel, cele două propuneri legislative au fost repartizate comisiilor care au termene pentru depunerea avizelor şi rapoartelor pe 2 şi respectiv 7 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE Astfel, ordonanţa de urgenţă 81/2021 stabileşte sistemul de monitorizare a intervenţiilor imediate realizate asupra exemplarelor de urs, prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Scopul acestui act normativ este „ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală ale persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice, fără a afecta starea de conservare favorabilă a ursului brun”.

Cel de-al doile proiect pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă care modifică Legea cetăţeniei române arată că „actele întocmite sau legalizate de o autoritate străină sau de un agent public străin care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru acordarea sau, după caz, redobândirea cetăţeniei române pot fi luate în considerare numai dacă sunt apostilate de autorităţile din statul respectiv sau, după caz, supralegalizate de misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din acel stat ori de către Ministerul Afacerilor Externe al României, pentru certificarea autenticităţii semnăturilor şi sigiliului aplicate pe acestea”.

ŞTIREA INIŢIALĂ Prin urmare, pe ordinea de zi a plenului de miercuri al Senatului este înscris proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Un alt punct înscris pe ordinea de zi este proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 82/2021 pentru completarea Legii cetăţeniei române 21/1991. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.