Senatorul Paul Stănescu, liderul PSD Olt, este propunerea pentru conducerea Ministerului Dezvoltării şi pentru postul de vicepremier, în locul lui Sevil Shhaideh, Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa, este propus pentru Ministerul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc, iar Marius Nica este propus să preia conducerea Ministerului Fondurilor Europene în locul Rovanei Plumb, a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD. De asemenea, fostul vicepremier Sevil Shhaideh a devenit consilier de stat, iar Rovana Plumb va prelua postul de preşedinte al Comisiei de afaceri europene din Camera Deputaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE: Paul Stănescu, propus la Ministerul Dezvoltării - absolvent al Facultăţii de agronomie, fost director al Fabricii de conserve Caracal, preşedinte CJ Olt timp de două mandate
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE: Felix Stroe, fost comandant de nave de război, conduce Asociaţia Română a Apei şi are şi cetăţenia moldovenească
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE: Marius Nica, apropiat al Rovanei Plumb, a mai deţinut conducerea Ministerului Fondurilor Europene în Guvernul Ponta

UPDATE - Tudose, despre Sevil Shhaideh, numită consilier de stat: Domnia sa ne va ajuta foarte mult pe ceea ce are experienţă şi cred că este cea mai bună din ţară pe dezvoltare regională

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, va prelua postul de preşedinte la Comisia de afaceri europene din Camera Deputaţilor, care era vacant, iar postul de chestor al Senatului, care rămâne liber după plecarea lui Paul Stănescu, va fi ocupat de Adrian Ţuţuianu, a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD. De asemenea, vicepremierul demisionar Sevil Shhaideh a fost numită deja consilier de stat.

"Am propus în CEx, pentru postul de preşedinte la Comisia de afaceri europene, care era vacant, pe doamna Rovana Plumb, iar pentru postul de chestor la Senat, care rămâne liber după plecarea lui Paul Stănescu, pe Adrian Ţuţuianu", a anunţat Dragnea.

La rândul său, premierul Mihai Tudose a spus, răspunzând unei întrebări, că Sevil Shhaideh a devenit consilier de stat. "La ora asta cred că a devenit deja. Actele au fost consemnate în cursul dimineţii", a precizat Tudose.

"Am spus că sunt probleme din cauza naturii penale invocate (...) care poate aduce atingere activităţii lor în relaţia cu Bruxelles. Ca şi consilier, domnia sa ne va ajuta foarte mult pe ceea ce are experienţă şi cred că este cea mai bună din ţară pe această zonă în tot ceea ce înseamnă dezvoltare regională, reformă administrativă, la Guvern", a adăugat Tudose.

"Liderul PSD a intervenit şi a adus explicaţii în ceea ce le priveşte pe Shhaideh şi Plumb. "Social democraţii nu au renunţat la cele două colege şi mă văd nevoit să repet, poate în starea în care eram cu toţii aseară nu am fost foarte clar. Cele două colege ale noastre au luat decizia de a-şi prezenta demisia pentru a contribui la rezolvarea unei situaţii care părea aproape imposibil de rezolvat. PSD în unanimitate şi-a arătat susţinerea faţă de cele două doamne, susţinere generată de sentimentul care este un sentiment larg în societate, un semnal contra unor abuzuri care se fac. Deci nu a renunţat PSD la ele, şi-au prezentat demisia cu toate solicitările, şi-au păstrat poziţia", a declarat Dragnea.

În ceea ce îl priveşte pe ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, care este menţinut în funcţie, Tudose a răspuns: "Înţeleg că decizia s-a luat. Partenerii noştri de la ALDE au hotărât să-l menţină în Guvern. Suntem în parteneriat, noi am făcut ceea ce a trebuit în zona noastră".

UPDATE 15:08 - Dragnea: Paul Stănescu, Felix Stroe, Marius Nica, votaţi în unanimitate în CEx pentru a-i înlocui pe miniştrii demisionari

Paul Stănescu, liderul PSD Olt, este propunerea pentru conducerea Ministerului Dezvoltării şi pentru postul de vicepremier, în locul lui Sevil Shhaideh, Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa, este propus pentru Ministerul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc, iar Marius Nica este propus să preia conducerea Ministerului Fondurilor Europene în locul Rovanei Plumb, a anunţat liderul PSD, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

Liviu Dragnea a spus că a fost un vot în unanimitate în CEx, cu o singură excepţie, la Paul Stănescu, cu vot împotrivă din partea lui Nicolae Bănicioiu.

De asemenea, fostul vicepremier Sevil Shhaideh a devenit consilier de stat.

UPDATE 14.30 - Şedinţa PSD s-a încheiat

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) s-a încheiat, iar membrii CEx au votat cele trei propuneri  în locul miniştrilor demisionari. Astfel, la Ministerul Dezvoltării Regionale va fi Paul Stănescu, liderul PSD Olt, la Ministerul Transporturilor Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa, iar la Fonduri Europene Marius Nica.

Anunţul a fost făcut de către Adrian Ţuţuianu, la finalul şedinţei care s-a încheiat la 14.30.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose vor susţine o conferinţă de presă la ora 15.00.

UPDATE - Marius Nica ar fi acceptat propunerea PSD de a prelua conducerea Ministerului Fondurilor Europene - surse

Marius Nica, apropiat al ministru demisionar Rovana Plumb, ar urma să fie noul ministru al Fondurilor Europene, el acceptând această propunere în şedinţa Consiliului Executiv al PSD, care are loc la această oră, potrivit unor surse social-democrate.

Iniţial, Nica ar fi refuzat, însă în şedinţa CEx el ar fi acceptat propunerea conducerii PSD, de a prelua conducerea Ministerului Fondurilor Europene în locul Rovanei Plumb, spun sursele citate.

La această oră, şedinţa Comitetului Executiv al PSD, încă care sunt decişi succesorii celor trei miniştri demisionari - Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc - este în desfăşurare.

Conform surselor citate, Paul Stănescu, liderul PSD Olt, este propunerea pentru conducerea Ministerului Dezvoltării, în locul lui Sevil Shhaideh, iar pentru Ministerul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc, propunerea este Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa.

Şedinţa PSD în care vor fi stabiliţi înlocuitorii miniştrilor demisionari a început

Şedinţa CExN a început la ora 13:00 la sediul central al PSD.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că propunerile cu succesorii celor trei miniştri demisionari vor fi trimise preşedintelui Iohannis luni.

Surse social-democrate spun că Dragnea le-ar fi spus liderilor PSD că nu va mai merge la Cotroceni la depunerea jurământului miniştrilor şi că va mai merge acolo doar după alegerile prezidenţiale.

Cel mai disputat minister este cel al Dezvoltării Regionale, condus până acum de Sevil Shhaideh, unul dintre cei mai fideli oameni ai lui Liviu Dragnea. Liderul PSD ar dori să îşi menţină influenţa asupra acestui minister prin care sunt împărţiţi banii în teritoriu şi care îi permite astfel să îşi fidelizeze baza partidului.

Potrivit unor surse social-democrate, sunt luaţi în calcul pentru Ministerul Dezvoltării Regionale Paul Stănescu, liderul PSD Olt, iar pentru Ministerul Transporturilor Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa.

Pentru Ministerul Fondurilor Europene, conducerea PSD are în vedere o persoană din afara partidului, după ce acest portofoliu i-a fost propus lui Marius Nica, care însă ar fi refuzat.

Primul nume vehiculat pentru a prelua portofoliul Dezvoltării Regionale a fost cel al vicepremierului Marcel Ciolacu şi el un apropiat al liderului PSD, dar care, în ultimele zile, a fost mai mult alături de Mihai Tudose căruia i-a cerut insistent să nu demisioneze de la şefia Guvernului. Ciolacu este în prezent vicepremier fără portofoliu în Guvernul Tudose şi conduce organizaţia PSD Buzău.

De asemenea, un alt nume vehiculat pentru Ministerul Dezvoltării apărut pe surse a fost cel al fostului premier Sorin Grindeanu. De asemenea, a fost vehiculat numele lui Gabriel Vlase, vicepreşedinte PSD, pentru Ministerul Transporturilor. Numele său a fost discutat inclusiv în şedinţa CExN de joi seară, dar Liviu Dragnea s-a opus vehement numirii lui Vlase în Guvern deoarece acesta este considerat un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc, conform unor surse din PSD. De altfel, numele lui Gabriel Vlase a apărut în ”Dosarul retrocedărilor”, în care Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată, dar vicepreşedintele PSD a negat că ar avea vreo legătură cu acest dosar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.