Premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe tema acordării unui ajutor umanitar extern de urgenţă autorităţilor din Franţa, în urma unor consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, transmite Guvernul. La finalul şedinţei, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că România trimite peste 70 de pompieri, dar şi autospeciale de stingere care ar putea pleca în această noapte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Nicolae Ciucă: România acordă sprijin autorităţilor din Franţa pentru stingerea incendiilor de pădure

UPDATE: Arafat a precizat, răspunzând unei întrebări, că ”Franţa a fost alături de noi de foarte multe ori, şi pe durata pandemiei”.  

”Noi am simţit întotdeauna prezenţa Franţei alături de noi când am avut nevoie şi e normal să fim şi noi alături de ei. Aşa că mişcarea e una normală, e în cadrul spiritului civil de protecţie europeană. Aici avem un partener care e şi stat membru UE şi stat membru NATO şi folosim mijloace achiziţionate din fonduri europene dintr-o bază NATO pentru a sprijini partenerul respectiv. Cred că este un exemplu de solidaritate, de modul în care se lucrează împreună şi de sprijin pentru alte state”, a mai declarat Arafat.  

UPDATE: Raed Arafat a precizat că ieri a fost făcută solicitarea din partea Guvernului din Franţa, pentru sprijin aerian şi terestru.  

”Am stabilit că putem oferi un modul terestru de intervenţie”, a afirmat Arafat, precizând că oferta a fost deja acceptată de Franţa.  

Arafat a mai precizat că vor fi folosite avioanele de la baza de transport strategic care aparţine forţelor NATO.  

”Urmează să vină azi două avioane C17, avioane foarte mari de transport, unul va ateriza la Bucureşti, altul la Timişoara”, a precizat Arafat.  

Acesta a explicat că au fost mobilizaţi peste 70 de pompieri şi 8 maşini cu capacitate mare de stingere, plus două cisterne de apă. 

”Au fost mobilizaţi pompierii către Bucureşti şi Timişoara din mai multe judeţe, urmând ca mijloacele de intervenţie şi personalul să fie transportate cu cele două avioane C17 până în Bordeaux. E o premieră că trimitem mijloace tehnice şi pompieri folosind avioane care aparţin unei baze militare puse la dispoziţia noastră, la solicitarea MApN”, a mai transmis Arafat.  

Acesta a explicat că ajutorul din România ar putea pleca chiar în noaptea următoare.  

ŞTIRE INIŢIALĂ: La finalul reuniunii, în jurul orei 16.00, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, vor susţine declaraţii de presă la Palatul Victoria, mai indică sursa citată.

Cinci state membre ale Uniunii Europene (UE), inclusiv România, urmează să trimită pompieri să lupte împotriva unor incendii violente în Gironde şi Landes, în sud-vestul Franţei, anunţă joi preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Germania, Grecia, Polonia, iar în următoarele ore România şi Austria - partenerii noştri vin în ajutor Franţei împotriva incendiilor. Le mulţumim. Solidaritatea europeană în acţiune!”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter şeful statului francez.

Comisia Europeană (CE) a anunţat, la rândul său, că trimite patru avioane din flota UE, din Grecia şi Suedia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.