Consiliul Naţional al PSD a votat, miercuri, varianta rotaţiei premierilor în guvernarea cu PNL şi UDMR, premierul PSD fiind Marcel Ciolacu. Deşi preşedintele PSD afirma, înainte de şedinţă, că PSD trebuie să dea primul premierul, potrivit votului de la alegerile parlamentare, în şedinţă nu s-a dat concret un vot pentru acest aspect, au precizat surse din PSD, care au explicat că se doreşte astfel flexibilizarea mandatului, însă se subînţelege că PSD va cere premierul. Decizia a fost anunţată ulterior oficial de ptim-vicepreşedintele Sorin Grindeanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Consiliul Politic Naţional a decis în unanimitate să îl susţină pe preşedintele PSD Marcel Ciolacu pentru poziţia de premier. De asemenea, PSD deja a decis că azi, prin votul din CPN, tot în unanimitate, să acceptăm acest sistem de rotaţie la şefia Guvernului. Sunt cele două voturi care au fost date în unanimitate şi care au constituit agenda CPN de astăzi”, a declarat prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu.

Întrebat de ce nu a existat şi un vot explicit pentru ca Ciolacu să fie primul care va ocupa postul depremier, Grindeanu a răspuns: ”Acestea sunt lucruri de la sine înţeles. Doar nu credeţi că am dat vot azi pentru Marcel Ciolacu premier ca să fie peste un an şi jumătate. Noi nu avem nevoie de încurajări şi terapii de grup în interiorul CPN. Nu suntem Alcoolici Anonimi. A da primul premier nu e poziţia noastră, e poziţia dată de români, prin votul de la parlamentare”. 

”Mandatul cu care noi mergem la negocieri e unul foarte clar – de a avea premier în persoana preşedintelui partidului, Marcel Ciolacu şi de a fi primii„, a subliniat el.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca primul care deţine conducerea Executivului să fie reprezentantul PNL, Grindeanu a explicat: ”Se poate supune atenţie partidului acest lucru, dacă nu suntem în poziţia de a obţine ceea ce ne-a dat partidul, iar partidul poate să spună ”da” sau ”nu”. Avem cel mai mare grup parlamentar în acest moment. Ceilalţi sunt mai mici în parlament. Dvs credeţi că am stat în şedinţă ca să votăm posibilul premier de peste un an şi jumătate? Evident că nu. Am votat Marcel Ciolacu premier acum”. 
El a apreciat că e cazul să fie închise deja negocierile legate de programul de guvernare, să fie închis acordul politic, urmând să se treacă la etapa de negociere politică între PNL-PSD-UDMR  plus grupul minorităţilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Decizia luată de cei de la PSD, reuniţi în Consiliul Naţional, a fost că sunt de acord cu rotaţia premierilor în coaliţia cu cei de la PNL şi PSD, iar propunerea de premier a Partidului Social Democrat este Marcel Ciolacu. 

Nu s-a supus la vot ca PSD să fie cel care dă primul premierul, însă preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat încă de dimineaţă că, potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare şi a ponderii PSD în Parlament, partidul este cel care trebuie să dea primul premierul, în cazul rotaţiei. 

Surse din PSD au precizat că nu s-a supus la vot acest lucru pentru că se subînţelege faptul că PSD este îndreptăţit să dea premierul însă s-a dorit să se transmită şi un mesaj de flexibilizare a mandatului. 

Marţi, şi PNL a decis în forul statutar că este de acord cu varianta rotaţiei premierilor, însă cu condiţia clară ca primul premier să fie de la PNL. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.