Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului şi a precizat că, după şase luni, ţara noastră are cea mai mare creştere economică din UE şi peste 90 miliarde de euro pentru dezvoltarea României. Şeful Executivului a vorbit şi despre PNRR şi despre faptul că „Guvernul a crescut ritmul de absorbţie a fondurilor europene cu 7% faţă de acum 6 luni, iar estimările de plată comunicate Comisiei Europene acoperă deja necesarul de declaraţii de cheltuieli pentru anul 2022”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Virgil Popescu, la prezentarea bilanţului pe 6 luni a Ministerului Energiei: În toată această perioadă am reuşit să stabilizăm preţul la energie şi la gaze naturale pe un an de zile, până în 31 martie 2023
CITEȘTE ȘI Bode: Cea mai importantă vulnerabilitate a MAI şi a instituţiilor subrdonate rămâne deficitul de resurse umane, care se ridică la aproximativ 20% din efectivul total al instituţiei

UPDATE - „Spuneam la ziua Partidului Naţional Liberal, că preocuparea noastră principală sunt investiţiile şi investim acum. Trebuie să investim acum, doar aşa cupet să asigurăm funcţionarea economiei româneşti. Cetăţeanul este în centrul Programului nostru Guvernamental, iar pentru ca noi să menţinem siguranţa şi dezvoltarea acestei ţări folosim toate resursele pe care le putem accesa. La acest moment, trebuie să continuăm investiţiile, iar cele 96 de miliarde de euro - bani europeni din programele operaţionale şi din PNRR, iar aici fac o paranteză, astăzi, am mai desfăşurat o şedinţă extraordinară de Guvern, pentru a aproba ultima OUG, care asigură Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene posibilitatea ca nu mai târziu de 31 Mai să înainteze prima cerere de accesare a fondurilor europene, facilităm venirea în ţară a încă aproape 3 miliarde de euro. Aplauzele le merită domnul Ministru Boloş, care în timpul scurt de când se află la conducerea Ministerului a reuşit să revitalizeze tot ceea ce înseamnă activitatea şi elaborarea a 15 acte normative, care au pus, într-adevăr,  pe modul foarte activ derularea PNRR”, a mai spus premierul.

El a vorbit şi despre PNRR care reprezintă resursa esenţială pentru dezvoltarea ţării.

„Guvernul a crescut ritmul de absorbţie a fondurilor europene cu 7% faţă de acum 6 luni, iar estimările de plată comunicate Comisiei Europene acoperă deja necesarul de declaraţii de cheltuieli pentru anul 2022. Extinderea reţelelor de apă şi canal va fi realizată prin intermediul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, în acest scop fiind alocată de la bugetul de stat suma de 22,5 miliarde lei. La acest moment se află în analiză 2064 cereri de finanţare pentru propuneri de proiecte din domeniile alimentare cu apă şi canalizare. Nu în ultimul rând, doresc să menţionez, în primele şase luni de Guvernare, s-a reuşit gestionarea eficientă a efectelor pandemiei de COVID-19, am consolidat resursele sistemului sanitar prin menţinerea celor 2.000 de specialişti încadraţi în perioada crizei sanitare şi, desigur, am pregătit implementarea unor investiţii semnificative în sistemul medical. Sunt foarte multe detalii de menţionat, dar am sa-i las pe fiecare ministru în parte să vină să prezinte atât realizările cât şi problemele pe care le au pe agenda de lucru, astfel încât să putem să îndeplinim programul de guvernare. Ca atare, vă asigur de întreg angajamentul nostru, toată disponibilitatea noastră la efort, astfel încât programul de guvernare să fie îndeplinit”, a declarat prim-ministrul Ciucă.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Discutăm despre o radiografie a primelor 6 luni de guvernare şi, aşa cum am anunţat ieri la începutul şedinţei de Guvern, putem să punem la dispoţie datele şi cifrele rezultatelor guvernării în cele 6 luni de zile. Am amânat evaluarea miniştrilor şi secretarilor de stat cu o lună, pentru că la finele lunii iunie trebuie prezentate toate jaloanele şi ţintele aferente semestrului 1, iar îndeplinirea acestora pentru a putea să avem un parcusr coerent al PNRR, reprezintă un indicator important în evaluarea performanţelor şi competenţelor miniştrilor şi secretarilor de stat. Programul de guvernare 2021-2024 al Coaliţiei pentru rezilienţă, dezvoltare şi prosperitate a fost elaborat în scopul de a construi o societate coezivă, care să beneficieze de îmbunătăţirea sistemului de educaţie şi sănătate, de reducerea inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei, dintre mediul urban şi rural, care să conducă la promovarea unei societăţi deschise, în care cetăţenii se pot simţi apreciaţi şi sprijiniţi. În primele 6 luni de guvernare, am demarat acţiuni concrete pentru realizarea tuturor obiectivelor din Programul de Guvernare. Pas cu pas, ne apropiem de atingerea rezultatelor propuse, multe dintre acestea fiind obţinute prin eforturile Guvernului pe care îl conduc şi ale Ministerelor, ce au lucrat intens în ultimele luni pentru nu irosi şansele unice pe care România le are în acest moment pentru a se dezvolta şi a moderniza. Astăzi, după 6 luni de guvernare, avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi peste 90 de miliarde de euro la dispoziţie pentru dezvoltarea şi modernizarea României. România este o ţară sigură, cu cele mai puternice garanţii de securitate, care se dovedesc a fii cu atât mai importante cu cât la graniţa noastră invazia militară rusă a generat un război devastator.  Această siguranţă de care ne bucurăm în acest moment, în care criza generată de războiul ilegal şi neprovocat purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei este în deplină desfăşurare, garanţia ne este conferită, aşa cum spunea, de apartenenţa la NATO şi UE, desigur, şi de Parteneriatul strategic cu SUA, ceea ce oferă ţării noastre protecţia teritoriului, a economiei şi mai ales a cetăţenilor”, a afirmat Nicolae Ciucă, la Liga Aleşilor Locali de la Braşov.

El a vorbit şi despre multiplele crize apărute concomitent şi despre pachetul Sprijin pentru România care conţine măsuri luate de către Executiv pentru a sprijini populaţia.

„În această perioadă dificilă pentru România, în care avem suprapuse criza sanitară, criza energetică şi conflictul militar de la graniţa ţării noastre, Guvernul pe care îl conduc a oferit românilor pachetele de măsuri ce au menirea de a face posibilă atât continuarea investiţiilor cât şi protejarea celor vulnerabili, afectaţi de creşterile de preţuri. Pachet Sprijin pentru România convenit în coaliţie, este mecanismul ce oferă Guvernului instrumentele de lucru pentru a face faţă noilor efecte ale crizei generate de creşterea preţurilor. Milioane de români aflaţi în zona categoriilor vulnerabile beneficiază de o bună parte din cele 17,3 miliarde de lei din acest pachet, inclusiv prin intermediul voucherelor pentru alimente şi produse de bază. Mai mult de jumătate din această sumă a fost alocată măsurilor economice, care să permită antreprenorilor susţinerea activităţilor, întrucât dezvoltarea economică a României depinde de evoluţia mediului de afaceri”, a completat prim-ministrul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.