Ministrul Cercetării, Digitalizarii şi Inovării, Bogdan Ivan, a anunţat că Executivul a alocat peste 320 de milioane de euro pentru cercetarea aplicată din România şi a menţionat că astfel tot ce se investeşte în cercetarea din ţara noastră va avea şi o aplicabilitate practică şi va exista un transfer tehnologic către piaţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Astfel, potrivit comunicatului de presă al MCID, este vorba despre lansarea competiţiei pentru Centrele de excelenţă în cercetare, competiţie al cărei buget de 1,6 miliarde de lei reprezintă cea mai mare investiţie din istoria cercetării româneşti.Cu aceste fonduri, MCID va operaţionaliza 20 de centre de excelenţă, fiecare beneficiind de un buget cuprins între 50.000.000 lei şi 100.000.000 lei, în domenii de cercetare de vârf, precum:

- digitalizare, industrie şi spaţiu;

- agricultură, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate şi mediu.

- sănătate;

- energie, mobilitate şi climă;

- securitate civilă pentru societate;

- cultură, creativitate şi societate incluzivă. 

Perioada de implementare a proiectelor este 5-7 ani, conform sursei citate,
 
Depunerea proiectelor poate fi făcut prin platforma online https://uefiscdi-direct.ro.
 
Centrele de excelenţă sunt finanţate prin Planul Naţional pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027 (PNCDI IV), Programul Provocări.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Vorbim despre cel mai important proiect de finanţare a cercetării din România, un proiect prin care se finanţează cu peste 320 de milioane de euro cercetarea aplicată din România, cercetarea de impact asupra societăţii în domenii considerate extrem de importante pentru perioada în care ne aflăm astăzi şi anume digitalizare industrie şi spaţiu, climă, energie şi mobilitate, hrană, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate, agricultură şi mediu, sănătate, cultură, creativitate şi societate incluzivă, securitate civilă pentru societate”, a declarat Bogdan Ivan, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

El a explicat că prin acest proiect sunt puse la aceeaşi masă universităţile şi organizaţiile de cercetare private.

“Ideea de bază este următoarea. Avem acest model unic creat în istoria României, avem această alocare unică, cea mai mare alocare din istoria România pentru acest proiect care se lansează astăzi şi avem oportunitatea de a pune la aceeaşi la masă universităţile, cercetătorii şi organizaţiile de cercetare private pentru că avem nevoie de a ne asigura că tot ceea ce se investeşte în cercetarea din România are şi o aplicabilitate practică şi un transfer tehnologic direct către piaţă”, a mai declarat ministrul Cercetării, Digitalizarii si Inovării.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.