Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, marţi, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că va scrie oficialilor europeni despre intenţia Guvernului de a modifica legile electorale. Scrisorile vor viza atât modalitatea de adoptate a acestor modificări, cât şi faptul că acestea sunt luate cu mai puţin de patru luni înaintea alegerilor electorale. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, vorbeşte, în scrisoarea ce va fi trimisă ”de îndată” oficialilor europeni, despre faptul că ”forţele politice care guvernează în prezent România doresc să impună modificări structurale, de amploare, asupra sistemul electoral”. ”Partidele care guvernează în România abuzează astfel de mandatul limitat dat de Parlament şi întreprind demersuri care riscă să afecteze încrederea în democraţia românească şi statul de drept”, arată Ciolacu în scrisoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ciolacu, în scrisoarea către liderii europeni: Forţele politice care guvernează România doresc să impună modificări structurale, de amploare, asupra sistemul electoral/ Întreprind demersuri care riscă să afecteze încrederea în democraţie şi statul de drep

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, marţi, că social-democraţii vor sesiza partenerii europeni ai României cu privire la faptul că Executivul intenţionează să modifice legile electorale, chiar în an electortal, cu mai puţin de patru luni înainte de alegerile locale.

”Am mai luat o decizie. (…) Să trimtem o scrisoare din partea PSD, atât la preşedinta Comisiei Europene, cât şi la grupul social- democrat, cât şi la preşedintele Parlamentului European şi la toţi europarlamentarii, acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a Curţii Constituţionale şi a unei recomandări a Comisiei de la Veneţia. Nu ai dreptul într-un stat democratic şi european, sub nicio formă, să modifici legile electorale cu două, trei luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României aşa ceva şi sperăm să nu se întâmple nici de această dată”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a mai spus că ”ipocrizia politică cred că trebuie să înceteze”.
 
”S-au făcut alegeri în România două tururi. Partidul Social Democrat este de acord cu alegeri în două tururi pentru următorul ciclu electoral, în anul 2024, dacă mandatul primarilor va rămâne la patru ani şi nu va fi majorat la cinci ani. Acestea sunt disputele. În anul 2011 a fost modificată legea alegerilor electorale şi a trecut de la două tururi la un tur, iar votanţii legii ca alegerile să aibă loc dintr-un singur tur am să îi nominalizez: Raluca Turcan, Cezar Preda, Gheorghe Tinel, Petru Movilă, Lucian Bode, Roberta Anastase.”, a mai spus Ciolacu. 
 
LIderul Psd a afirmat că ”aceşti oameni dovedesc că fac politică măruntă, ipocrită, ei sunt cei care au modificat legea din două tururi la un tur, iar astăzi vin, total nedemocratic, ilegal să modifice legea şi regulile în timpul jocului”.
 
”Am vrut să spun foarte clar, doamna vicepremier, care este negociatoare şefă la modificările legilor electorale, dânsa este autoarea morală a modificării legilor electorale din două tururi într-un singur tur. Este bine întotdeauna să cunoaştem istoria şi să ne uităm cine a promovat şi cine a schimbat liniile electorale care  astăzi nu ne mai convin. Nu poţi face legi după bunul plac al tău sau când îţi convin ţie într-un fel să le faci în acel fel sau invers. Este o democraţie pentru un stat poate mic şi şi reprezentativ din altă zonă a lumii, sub nicio formă din zona europeană”, a mai declarat Marcel Ciolacu. 

 


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.