Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a mulţumit pentru sprijinul pe care România îl acord Moldovei, în această perioadă „umbrită” de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. „Ştim că sângele apă nu se face şi relaţia noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr”, a adăugat ea. Aceasta a vorbit şi despre parcursul european al Republicii Moldova şi a reiterat faptul că angajamentul ferm este „de a aduce Europa în Moldova şi de a aduce Moldova mai aproape de ţările europene”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Stimate domnule preşedinte Klaus Iohannis, vă mulţumesc pentru primirea călduroasă la Bucureşti şi pentru cuvintele de încurajare! Astăzi, mai mult ca niciodată simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova. Pentru pacea, bunăstarea şi viitorul nostru european. Ştim ca sângele apă nu se face, şi relaţia noastră e cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Astăzi avem atât de multe proiecte comune!!! Proiecte care ne ajută să rezistăm în această perioadă complicată şi să avansăm ferm pe calea europeană. Îi sunt recunoscătoare domnului Preşedinte, Guvernului şi Parlamentului României pentru atenţia deosebită acordată obiectivelor noastre comune - libertate şi viaţă mai bună în casele noastre. Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetăţeni în multiple domenii. Şi în plan extern avem o cooperare excelentă. Aşa cum a spus în glumă ministrul Aurescu, «Republica Moldova este, probabil, singurul stat din lume care are doi miniştri de externe în acelaşi timp» - şi noi îi mulţumim României pentru că este prietenul şi avocatul nostru. Noul Guvern de la Chişinău va continua un dialog energic cu executivul român. Prim-ministrul Dorin Recean a anunţat că prima sa vizită oficială va fi săptămâna viitoare, firesc, la Bucureşti. Legătura tot mai strânsă dintre Bucureşti şi Chişinău are un impact direct asupra cetăţenilor noştri - suntem tot mai aproape de România, de Uniunea Europeană, de familia noastră. Din păcate, bucuria acestei apropieri este umbrită de tragedia unui război crunt, un război care continuă de un an de zile. Rusia a invadat o ţară vecină cu noi, o ţară care îşi doreşte să trăiască în libertate şi demnitate. Ucraina ţine piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor şi ajutorului ţărilor prietene. Noi, în Republica Moldova, suntem protejaţi de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unităţii şi a fermităţii cu care apără pacea şi viaţa oamenilor.”, a afirmat Maia Sandu, în declaraţia comună de presă susţinută împreună cu şeful statului Klaus Iohannis, joi la Palatul Cotroceni.

Ea a vorbit şi despre provocările de securitate din ultima perioadă şi a subliniat că Republica Moldova nu va cădea, chiar dacă Rusia ar dori un Guvern marionetă în Moldova aservit intereselor Kremlinului.

„Războiul aduce moarte şi distrugere. Toată regiunea este afectată puternic. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii, a trebuit să facem faţă şantajului energetic din partea Kremlinului. Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate, cu scopul de a crea haos şi de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca ţara noastră să cadă. Să poată instaura la Chişinău un guvern marionetă, servil intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne în picioare, demnă. Hotărâtă în drumul său spre UE, datorită fermităţii şi solidarităţii oamenilor şi ajutorului din partea prietenilor. În această perioadă complicată, România ne este alături, sincer şi dezinteresat. În timp ce unii ne şantajează, alţii ne îmbrăţişează. În numele tuturor cetăţenilor noştri, vă mulţumesc mult, domnule preşedinte! Cu sprijinul prietenilor şi partenerilor noştri, inclusiv primind ajutor bugetar din partea României, am reuşit să oferim compensaţii oamenilor cu venituri modeste ca să-şi poată plăti facturile la gaz, căldură şi energie în această iarnă. România ne-a venit în ajutor şi ne-a livrat energie electrică atunci când Moldova s-a pomenit fără vreo sursă de curent. Iarna aceasta, am folosit gazoductul Iaşi-Chişinău, pus în funcţiune în 2021, ca să achiziţionăm gaze naturale de pe piaţa europeană. Aceste măsuri ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. Este pentru prima dată în istoria ţării când reuşim acest lucru - şi vom continua să investim în diversificare şi în independenţa noastră energetică”, a completat Sandu.

Aceasta a amintit despre parcursul european al Moldovei şi despre sprijinul României pentru aderarea la UE.

„În 2022, ţara noastră a obţinut statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. În pregătirea acestei decizii, România a fost o susţinătoare neobosită a parcursului nostru european. Vreau să ştiţi, domnule Preşedinte, dragi români, cât de importantă este pentru noi această susţinere. Ea ne întăreşte credinţa că nu suntem singuri şi încrederea că vom reuşi. Ştim încotro mergem şi ştim ce avem de făcut. La începutul războiului Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum suntem mai pregătiţi. Consolidăm capacitatea de apărare, avem surse noi de energie, pe care ne putem baza, am crescut exporturile către Uniunea Europeană, suntem mai rezistenţi şi mai puternici”, a mai spus preşedinta Republicii Moldova.

De asemenea, Sandu a vorbit de dimensiunea economică bilaterală.

„Am vorbit astăzi şi despre cooperarea noastră în 2023 - un an al reconstrucţiei. Prioritatea noastră, în acest an, este reconstrucţia economiei, continuarea reformelor şi consolidarea securităţii statului. Conlucrăm cu România în toate aceste domenii. În domeniul economic, România rămâne principala piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti - aici vin aproape 30% din exporturile noastre. Ştiu că mai avem spaţiu de creştere şi vom fi şi mai prezenţi pe piaţa românească. Cine gustă merele, strugurii, prunele noastre le duce mereu dorul. Vrem să atragem mai multe investiţii româneşti în Republica Moldova. La Forumul economic de ieri, la Chişinău, au participat mai bine de 250 potenţiali investitori din România. Vom continua implementarea proiectelor comune de infrastructură şi de interconectare energetică. Vom întări securitatea noastră energetică şi nimeni nu va putea şantaja cetăţenii noştri cu închiderea gazului. Lucrăm intens la renovarea podurilor existente şi la construcţia de noi poduri rutiere şi feroviare. Astfel, vom spori integrarea noastră economică cu România şi cu întreg spaţiul european”, a mai precizat Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a adus în discuţie şi colaborarea cu România în domeniul educaţional.

„În domeniul educaţional, vom promova parteneriatele academice între şcolile şi universităţile din ţările noastre. Un proiect important unde mizăm pe sprijinul României este studierea limbii române în comunităţile etnice din Republica Moldova şi în diasporă. Avem proiecte frumoase comune în domeniul cultural: târguri de carte, reuniunea teatrelor naţionale, campanii de promovare a lecturii. Vom continua cooperarea în domeniul dezvoltării locale, a împăduririi şi protecţiei mediului. Mulţumim, România! Pentru consecvenţă. Pentru altruism. Pentru îndrumare. Mulţumim pentru că ne ajutaţi să fim mai puternici. Recunoştinţa noastră însoţeşte angajamentul nostru ferm de a aduce Europa acasă, în Moldova, şi de a duce Moldova în rândul ţărilor europene, alături de România”, a conchis Sandu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.