Lista Cabinetului Cioloş şi programul de guvernare au fosti depuse luni la Parlament, conducerile celor două Camere urmând să stabilească data şedinţei în care va fi dat votul de învestitură. Premierul desemnat Dacian Cioloş a precizat, după depunerea documentelor la Parlament, referindu-se la programul de guvernare, că în situaţii execepţionale, e nevoie de măsuri excepţionale. Noul Cabinet include şase miniştri care au făcut parte şi din Guvernul Cîţu În ceea ce priveşte programul de guvernare, USR susţine că Guvernul „va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor” De asemenea, propune patru măsuri „urgente” pentru rezolvarea crizei preţurilor la energie, printre care scăderea TVA, subvenţii pentru CET-uri şi credit fiscal pentru întreprinderi. Programul de guvernare al USR reia principalele promisiuni din campania electorală: alegerea primarilor în două tururi şi desfiinţarea pensiilor speciale. USR vrea şi ca fondurile publice pentru culte să fie alocate după proceduri identice celor utilizate în acordarea de fonduri europene şi susţine audit pentru PNDL 1, PNDL 2, investiţiile realizate în ultimii nouă ani prin Compania Naţională de Investiţii şi cheltuirea fondurilor ANL în perioada 2013-2021.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE - ”Sperăm că, în ultimul ceas, partidele parlamentare vor da dovadă de responsabilitate şi nu vor mai prelungi criza politică”, a declarat premierul desemnat..

Cioloş a afirmat că este nevoie de oameni care să îşi asume măsurile dificile care urmează. 

“Avem nevoie în cazul în care acest Guvern trece, de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice şi care să îşi asume măsurile dificile care urmează. Noi suntem pregătiţi să ne asumăm aceste măsuri dificile pentru că, din păcate, suntem într-un moment în care nu ne mai permitem să mai pierdem nicio secundă, avem nevoie de un executiv capabil să îşi asume în fiecare minut deciziile necesare şi să poată să acţioneze imediat”, a explicat premierul desemnat. 
Liderul USR a mai precizat că poate programul de guvernare pare unul dur, dar că în situaţii excepţionale este nevoie de măsuri excepţionale. 
 
FOTO: Inquam Photos / George Calin
FOTO: Inquam Photos / George Calin
 
“Programul de guvernare pe care l-am propus poate să pară dur, dar e necesar, pentru că în situaţii excepţionale e nevoie şi de măsuri excepţionale. Ne vom concentra pe priorităţile evidente în momentul de faţă, avem nevoie de soluţii şi de măsuri imediat pentru criza sanitară, deja e prea târziu şi vedem că mor zilnic oameni, mor zilnic sute de oameni şi trebuie în acelaşi timp să ne pregătim pentru criza energetică ce poate să lovească puternic oamenii în această iarnă. În rest, avem obiectivul de a lansa imediat PNRR, atât pentru a avea acces la fonduri, cât şi pentru a pune în practică măsurile de reforme care sunt prevăzute acolo şi de care statul român are nevoie”, a declarat Cioloş.
El a mai transmis că doreşte să fie organizate audierile miniştrilor cât mai repede, iar votul să fie cât mai repede, chiar în această săptămână. 
Preşedintele USR a precizat că au mai fost momente când a trecut un proiect în Parlament fără să existe un acord prealabil între partide. 
“Voturile se numără în Parlament. S-au mai întâmplat momente în care chiar dacă nu a existat un acord prealabil, în Parlament să existe un vot favorabil pentru un proiect sau altul şi lucrul acesta se poate întâmpla şi acum”, a transmis Dacian Cioloş.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Conducerea USR a validat duminică după-amiază lista Guvernului şi programul de guvernare

LISTA MINIŞTRILOR CABINETULUI CIOLOŞ

CITEȘTE ȘI USR prezintă miniştrii: Alin Stoica „a gestionat unele dintre cele mai dificile luni ale pandemiei”, iar Ioana Mihăilă „a organizat zeci de concursuri pe bune pentru ocuparea funcţiilor de manageri în spitale” - FOTO

Prim ministru - Dacian Cioloş

Ministerul Finanţelor - Dragoş Pîslaru

Ministerul Afacerilor Interne - Alin Stoica

Ministerul Afacerilor Externe - Dan Barna

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - George Căţean

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Mihai Goţiu

Ministerul Justiţiei - Stelian Ion

Ministerul Apărării Naţionale  - Nicu Fălcoi

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Claudiu Năsui

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Cristian Ghinea

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Ionuţ Moşteanu

Ministerul Energiei - Cristina Prună

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - Cătălin Drulă

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Oana Ţoiu

Ministerul Sănătăţii - Ioana Mihăilă

Ministerul Culturii - Iulia Popovici

Ministerul Tineretului şi Sportului - Tudor Pop

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Monica Berescu

Ministerul Educaţiei - Corina Atanasiu

Programul de guvernare poate fi consultat AICI

CITEȘTE ȘI USR susţine audit pentru PNDL 1, PNDL 2, investiţiile realizate în ultimii nouă ani prin Compania Naţională de Investiţii şi cheltuirea fondurilor ANL în perioada 2013-2021

 

CITEȘTE ȘI USR propune ca fondurile publice pentru culte să fie alocate după proceduri identice celor utilizate în acordarea de fonduri europene

 

CITEȘTE ȘI Programul de guvernare propus de USR reia principalele promisiuni din campania electorală: alegerea primarilor în două tururi şi desfiinţarea pensiilor speciale

 

CITEȘTE ȘI USR propune patru măsuri „urgente” pentru rezolvarea crizei preţurilor la energie. Printre acestea, scăderea TVA, subvenţii pentru CET-uri şi credit fiscal pentru întreprinderi

 

CITEȘTE ȘI Program de guvernare USR: Guvernul va trebui să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare / Sancţiuni pentru medicii care răspândesc în spaţiul public mesaje antivaccinare

Conform Constituţiei, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

CE PREVEDE REGULAMENTUL ACTIVITĂŢILOR COMUNE ALE CAMEREI DEPUTAŢILOR ŞI SENATULUI

Art. 86. - (1) Birourile permanente, în condiţiile art. 15, stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

(2) Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

(3) În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

(4) Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.

Art. 91. - În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.