Premierul Mihai Tudose a anunţat, luni seară, la finalul şedinţei Comitetului Executiv (CEx) al PSD, care a durat mai bine de cinci ore, că demisionează din funcţie, după ce i-a fost retras sprijinul politic. Guvernul a anunţat, printr-un comunicat de presă, că premierul Mihai Tudose şi-a înaintat în această seară demisia din funcţie, urmând ca marţi să fie transmisă Administraţiei Prezidenţiale o adresă oficială în acest sens. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, la finalul şedinţei, că decizia de retragere a sprijinului politic pentru Mihai Tudose a fost luată cu 60 de voturi "pentru", 4 "împotrivă" şi 4 abţineri, iar lui Tudose i-au fost făcute mai multe reproşuri, între care starea conflictuală între partid şi Guvern. Dragnea a mai spus că se pare că el are ”mână proastă” şi, prin urmare nu va mai face nicio propunere de premier. Şi vicepremierul Marcel Ciolacu şi-a înaintat demisia. Marţi, la ora 11.00, va avea loc o altă şedinţă a CEx, pentru a nominaliza noua propunere de premier.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dragnea: Cred că preşedintele nu e foarte fericit, dar cred că va respecta Constituţia şi va desemna premier de la majoritate
CITEȘTE ȘI Dragnea, întrebat dacă ia în calcul plecarea de la şefia PSD: Nu m-am gândit la asta

UPDATE Vicepremierul Marcel Ciolacu a demisionat şi el: Mă voi întoarce cu fruntea sus în Parlament

Şi vicepremierul Marcel Ciolacu şi-a înaintat demisia din funcţia deţinută în Guvern, luni seară, mulţumindu-le colegilor săi din Cabinetul Tudose şi susţinând că se va întoarce "cu fruntea sus" în Parlament, unde va continua să se "dedice serviciului public în beneficiul României".



Într-un mesaj postat pe Facebook, Ciolacu, unul dintre susţinătorii premierului rămas fără sprijinul politic al PSD şi prieten al acestuia, îi mulţumeşte lui Mihai Tudose şi colegilor din Guvern şi explică traseul său politic în perioada care urmează.

"Mulţumesc premierului Mihai Tudose, întregii echipe guvernamentale şi tuturor colegilor mei pentru modul exemplar în care am colaborat în această perioadă. A fost un efort extraordinar pentru a duce la îndeplinire angajamentele din programul de guvernare cu care am câştigat alegerile. Avem o creştere economică record, am crescut salarii şi pensii, avem cea mai mică rată a şomajului şi am demarat investiţii majore în infrastructură. Sunt rezultate bune care oferă viitorului guvern o bază solidă pe care să construiască în continuare astfel încât să aducă prosperitate românilor", scrie Ciolacu, pe Facebook.

UPDATE Guvern: Premierul Mihai Tudose şi-a înaintat demisia din funcţie în acestă seară, mâine va fi transmisă adresă oficială Administraţiei Prezidenţiale

Guvernul anunţă, printr-un comunicat de presă, că premierul Mihai Tudose şi-a înaintat în această seară demisia din funcţie, urmând ca marţi să fie transmisă Administraţiei Prezidenţiale o adresă oficială în acest sens.

Conform procedurilor, preşedintele Klaus Iohannis va lua act de demisia din funcţie a prim-ministrului Mihai Tudose şi va emite decretul de vacantare a postului, precum şi decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidenţiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial, menţionează Guvernul.

Demisia premierului atrage demisia întregului Cabinet, al doilea Guvern PSD-ALDE într-un an.

Articolul 106 din Constituţie prevede că "funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege". Dacă prim-ministrul se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

UPDATE Dragnea: Se pare că am mână proastă. La CExN de mâine, eu nu mai fac nicio propunere

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seară, că se pare că el are ”mână proastă” şi, prin urmare, la Comitetul Executiv Naţional (CExN) de mâine, în care se va stabili nominalizarea de premier a partidului, nu va face nicio propunere.

Dragnea a fost întrebat cum garantează PSD că peste 6 luni nu schimbă iar Guvernul, Liviu Dragnea a răspuns: ”Am discutat asta. Se pare că eu am mână foarte proastă (...) Le-am spus colegilor mei astăzi că eu nu voi face nicio propunere. Prima dată, la Sorin Grindeanu, eu am făcut propunerea, ei au votat-o. La Tudose am avut o discuţie cu fiecare în parte, pe cine ar vede, pe cine n-ar vede (sic!). Mâine au nu voi face nicio propunere”.

Liderul PSD a mai spus că la CExN de mâine nu vor pleca până nu iese fum alb.

”Sigur vor fi mai multe variante în discuţie”, a susţinut Dragnea.

El a mai declarat că ar trebui menţinută actuala structură a Guvernului.

Întrebat dacă va rămâne în Guvern Carmen Dan, Dragnea a răspuns că va decide CExN. El a spus că tot CExN va face şi evaluarea miniştrilor şi va decide cine rămâne şi în viitorul Guvern.

UPDATE Dragnea: Decizia de retragere a sprijinului pentru Tudose, luată cu 60 de voturi "pentru", 4 "împotrivă" şi 4 abţineri. Era o stare conflictuală între partid şi guvern

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că decizia de retragere a sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose a fost luată ân Comitetul Executiv cu 60 de voturi "pentru", 4 "împotrivă" şi 4 abţineri. El a spus că lui Tudose i-au fost făcute mai multe reproşuri, între care starea conflictuală între partid şi guvern.

"A fost o discuţie lungă, serioasă, cu foarte multe lucuri spuse, în care s-a discutat foarte deschis, nu contodent şi în final s-a supus la vot hotărârea adoptată şi au fost 60 de voturi pentru,  4 abtineri, 4 voturi împotrivă şi Mihai Tudose care nu a votat. El a spus la începutul şedinţei că dacă Cex îi va cere să demisioneze o va face", a declarat Dragnea.

El a spus că au fost multe reproşuri la adresa lui Tudose, între care starea conflictuală între partid şi guvern.

"Au fost mai multe reproşuri, nu le pot reproduce acum pe toate, că am sta cinci ore. Concluzia generală este că nu se mai poate continua aşa, pentru că există o stare conflictuală între partid şi Guvern, cât şi în interiorul partidului", a mai spus liderul PSD.

El a mai afirmat că în partid toţi se aşteptau ca anul să înceapă cu un bilanţ al Guvernului şi cu o prezentare a măsurilor care trebuie luate.

"În schimb, am văzut apariţii TV care nu ar fi trebuit să fie, în sensul ca genul acesta de declaraţii trebuie făcuteîn CEx, adică relaţia cu unii miniştrii sau alte subiecte. S- creat o stare de tensiune. (...) Au fost mai multe lucruri spuse, dar repet, pe un ton colegial", a mai afirmat liderul PSD.

Tudose: Nu voi asigura interimatul, nu am vorbit cu preşedintele Iohannis, acum voi vorbi

"Îmi dau demisia în seara asta sau mâine dimineaţă. Domnul vicepreşedinte Stănescu preia programul", a anunţat premierul Mihai Tudose, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, care a durat mai bine de cinci ore şi în care i-a fost retras sprijinul politic.

El a spus că partidul a hotărât că este nevoie de un alt Guvern şi că va pleca "cu fruntea sus".

"Poate am şi eu vina mea. Aşa a hotărât partidul, îmi asum, CEx-ul a spus că e loc de mai bine", a declarat Mihai Tudose, care a plecat de la sediul PSD.

Întrebat ce îşi reproşează, el a răspuns: "Îmi reproşez că nu am făcut mai mulţi kilometri de autostradă, că nu am făcut mai multe spitale, dar vedeţi, astăzi am avut un eveniment fericit, o investiţie de 500 de milioane aproape. Plec cu fruntea sus, nu am închis anul prost, nu regret nimic, colegii au apreciat activitatea guvernamentală".

Premierul Mihai Tudose a mai spus că nu va asigura interimatul şi că în acestă seară merge la Guvern pentru a-şi lua lucrurile. El a mai afirmat că urmează să vorbească cu preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă a vorbit cu preşedintele Iohannis, el a răspuns: "Nu, acum voi vorbi".

În scurt timp, este aşteptată o conferinţă de presă a liderului PSD, Liviu Dragnea.

UPDATE Ţuţuianu: Orice om normal ia în calcul că Iohannis poate respinge o nouă nominalizare de premier din partea PSD

Liderul PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a declarat, la finalul şedinţei CEx a PSD, că "viaţa va spune cine a greşit" - el, care a spus că ar fi sinucidere politică o nouă schimbare a guvernului sau PSD, care a votat retragerea sprijinului premierului Tudose. El a subliniat că există posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să respingă o nouă nominalizare de premier din partea PSD.

El a spus că posibilitatea ca Iohannis să respingă o nouă nominalizare de premier din partea PSD este una "pe care orice om serios o ia în calcul".

"Îmi menţin părerea, mi-am spus-o în CEx, a fost un vot, viaţa va spune dacă am greşit eu sau ceilalţi care au avut altă opinie", a declarat fostul ministru la plecarea de la PSD, după şedinţa CEx.

Liderul PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, declara sâmbătă că o nouă schimbare de guvern ar fi sinucidere politică pentru PSD, că o demisie a premierului sau o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului Cabinet ar duce partidul din nou la mâna preşedintelui Klaus Iohannis şi la un vot în Parlament, ambele situaţii creatoare de incertitudini, şi că PSD trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să conştientizeze gravele prejudicii de imagine pe care le poate înregistra partidul, precum şi riscul aruncării ţării în instabilitate politică.

Oprişan: Eu am fost în minoritate astăzi

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, luni seara, la ieşirea din sediul partidului, că el a fost în minoritate astăzi şi că, pe fond, Guvernul a făcut treaba.

”Pe fond, Guvernul a făcut treabă. (...) Lipsa de comunicare naşte monştri”, a declarat Marian Oprişan.

El a mai spus că are o relaţie foarte bună cu PSD.

Manda: Mâine la 11 CExN nou pentru propunerea de premier

Claudiu Manda a anunţat, luni seară, că mâine la ora 11.00 va avea loc o nouă şedinţă a Comitetului Executiv al PSD pentru a nominaliza noua propunere de premier.

”Avem în continuare majoritate şi sigur vom avea prim-ministru şi Guvern”, a susţinut Manda.

El şi-a exprimat convingerea că preşedintele Klaus Iohannis va face noua nominalizare de premier tot din partea PSD.

Premierul Mihai Tudose a fost învestit în funcţie în 29 iunie 2017, după demiterea Guvernului Grindeanu, la şase luni de la învestire, prin moţiune de cenzură a PSD. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.