Ambasadorul României în Grecia George Ciamba a murit, duminică noaptea. Când România a deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în anul 2019, acesta a fost ministru delegat pentru Afaceri Europene. Ministerul Afacerilor Externe a transmis condoleanţe familiei, odată cu aprecierea întregii cariere a diplomatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE: „Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret trecerea la cele veşnice a ambasadorului George Ciamba. Membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României din 1990, George Ciamba a deţinut multiple funcţii de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv cea de secretar de stat şi ministru delegat pentru afaceri europene”, a transmis, luni, MAE.

Potrivit sursei citate, în calitate de secretar stat, a gestionat portofolii precum afaceri multilaterale şi globale (2003-2005), afaceri europene (2012-2016), afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic (2017-2018), contribuind atât la promovarea rolului României în organizaţiile internaţionale, cât şi la dezvoltarea relaţiilor bilaterale ale României cu statele europene.

În calitate de ambasador, a reprezentat România în Turcia (1999-2003) şi Grecia (2005-2012 şi, ulterior, din 2019). Totodată, între 2001 – 2003 a fost Reprezentantul Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră.

În perioada ianuarie-iunie 2019, în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba a coordonat prima Preşedinţie a României la Consiliul Uniunii Europene.

„Prin activitatea sa diplomatică devotată de peste trei decenii, ambasadorul George Ciamba a contribuit substanţial la momentele importante ale parcursului euroatlantic al României. George Ciamba va rămâne în istoria şi memoria diplomaţiei române şi a Ministerului Afacerilor Externe. Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe familiei. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, a mai transmis Ministerul. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Pe 24 octombrie 2019, el a fost acreditat ambasador al României în Grecia, prin decret prezidenţial.
 
„S-a stins azi noapte din viaţă, după o lungă suferinţă, prin care a trecut lucrând până în ultima clipă, ambasadorul George Ciamba. Una din cele mai stralucite minţi, politice şi diplomatice, ale generaţiei noastre şi un om de mare fineţe, George mi-a fost coleg şi prieten apropiat de când am început să lucrăm în Ministerul Afacerilor Externe. În cariera lui exemplară, a avut o contribuţie enormă la amplificarea parteneriatului strategic româno-american, la aderarea noastră la NATO; a fost un desăvârşit ambasador al României în Grecia şi Turcia şi ministrul afacerilor europene în timpul Preşedinţiei române a Consiliului U.E. din 2019. Dispariţia sa este o mare pierdere pentru diplomaţia română, dar şi mai mult pentru cei dragi şi apropiaţi. Personal şi profesional, îi datorez enorm. Nu te vom uita niciodată, dragă George! Sincere condoleanţe familiei indoliate”, a scris diplomatul Mihnea Motoc, luni pe Facebook. 

George Ciamba a fost numit în funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene la 14 noiembrie 2018, arată site-ul MAE.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

George Ciamba a fost diplomat de carieră şi a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe al României din decembrie 1990.

Din ianuarie 2017 şi până la 13 noiembrie 2018, a îndeplinit funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale şi Strategice în Spaţiul Euroatlantic.

În 2016, în calitate de reprezentant cu însărcinări speciale pentru diplomaţie economică, a contribuit la promovarea şi derularea proiectelor economice în cadrul cărora România are interese strategice, precum şi la consolidarea relaţiei inter-ministeriale în vederea reprezentării economice externe.

Anterior, din noiembrie 2012 a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, urmărind cu prioritate asigurarea unei participări active a României în toate formatele de lucru ale UE, coordonarea poziţiilor interne susţinute în formaţiunile Consiliului UE şi promovarea contribuţiei naţionale în formularea politicilor europene. Totodată, a asigurat participarea în cadrul Consiliului Afaceri Generale.

Înainte de preluarea portofoliului de secretar de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Elenă, obiectivul major al misiunii sale fiind promovarea relaţiilor bilaterale româno-elene şi a cooperării dintre cele două ţări la nivelul UE. A urmărit cu atenţie dezvoltările crizei economice din Grecia, ca parte a fenomenului crizei datoriilor suverane din UE, precum şi transformarea acesteia într-o criză politică internă şi implicaţiile asupra ţării noastre.

În perioada iulie 2003 – ianuarie 2005 a deţinut funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale şi ulterior, Globale, în MAE. În această calitate, a coordonat  dosarele asociate cu UE (Conferinţa Interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU şi alte organizaţii internaţionale.

Principalele linii de acţiune ale mandatului său au vizat promovarea progreselor României în cadrul procesului de aderare la UE, concretizată cu încheierea negocierilor la finele anului 2004; contribuţia activă a României la dezbaterile din cadrul CIG şi cu privire la viitorul Europei; susţinerea extinderii NATO şi a UE către Europa de Sud-Est şi a implicării lor în democratizarea şi securizarea regiunii Mării Negre, o zonă de interes strategic; Parteneriatul Strategic cu SUA; gestionarea dezvoltărilor complexe asociate cu evoluţiile din Irak şi Orientul Mijlociu şi contribuţia la strategia diplomatică a României în relaţiile cu statele din zonă.

Între 1999 – 2003, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Turcia, precum şi Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră, între 2001 – 2003.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.