Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu a fost audiat luni dimineaţă, mai puţin de o oră, la DNA Timişoara, în dosarul în care este acuzat că a intervenit în cazul unor concursuri de angajare şi care a dus la demisia sa din funcţie. DNA a anunîat începerea urmăririi penale în cazul său, după ce Camera Deputaţilor a avizat cererea de ridicare a imunităţii sale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul CHESNOIU ADRIAN IONUŢ, în prezent deputat, iar la data faptelor având şi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru săvârşirea infracţiunilor de: instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracţiuni) şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, anunţă DNA, detaliind din nou faptele care i se impută fostului ministru.

De asemenea, au loc acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

UPDATE - Adrian Chesnoiu a fost audiat la DNA Timişoara mai puţin de o oră.

La plecare, fostul ministru al Agriculturii a refuzat să comenteze audierea sa la DNA Timişoara, el afirmând că va da declaraţii la final.
 
”Aşa cum am spus de fiecare dată, o să dau declaraţii la final. Am spus ce aveam de spus”, a declarat Chesnoiu.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - La sosire, Chesnoiu a precizat că nu va da niciun fel de declaraţii decât când se va finaliza totul, argumentând că nu este adeptul justiiţiei televizate.
Adrian Chesnoiu, a fost pus sub acuzare de DNA. Ancheta DNA Timişoara a început cu investigaţii la Direcţia Agricolă Caraş- Severin unde directoarea Luminiţa Jărâie a fost acuzată de abuz în serviciu pentru decontări ilegale şi angajări fictive.
 
Chesnoiu i-ar fi cerut acesteia să-i dea subiectele la concursurile pentru diferite funcţii pentru a le da favoriţilor săi.

Conform DNA, ”în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene”.

Subiectele ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi “agreaţi” dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective.

La intervenţia directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidaţi, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze pe acesta în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Plenul Camerei Deputaţilor a avizat, în 28 iunie, Cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii lui Adrian Chesnoiu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.