Fostul ambasador Mihnea Constantinescu a încetat din viaţă în această noapte, la vârsta de 57 de ani. Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu afirmă că Mihnea Constntinescu a fost unul dintre cei mai respectaţi ambasadori, având un interes deosebit de a promova interesele României, indiferent de culoarea politică a partidelor aflate lu guvernare, iar pierderea sa este foarte grea. Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că prin moartea fostului ambasador Mihnea Constantinescu a pierdut nu doar un fost colaborator, ci şi un apropiat prieten, spunând că acesta a fost "un om care întruneşte definiţia profesionalismului şi a bunului simţ deopotrivă". Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a transmis duminică un mesaj în care îşi exprimă regretul faţă de moartea lui Mihnea Constantinescu. Ambasadorul SUA la Bucureşti Hans Klemm afirmă că Mihnea Constantinescu a fost un diplomat desăvârşit, un patriot român şi că nu a cunoscut un susţinător mai puternic al Parteneriatului Strategic SUA-România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Meleşcanu, despre Mihnea Constantinescu: Unul dintre cei mai respectaţi ambasadori/Tăriceanu: Un om care întruneşte definiţia profesionalismului/ Custodele Coroanei: Un mare sfătuitor al regelui Mihai şi al meu/Klemm: Un diplomat desăvârşit

Mihnea Constantinescu a murit într-un spital din Nisa.

Născut în 1961, el a fost preşedinte al Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, ambasador cu însărcinări speciale, reprezentant special al Guvernului României pe probleme de securitate energetică, şi a deţinut în diverse guverne poziţiile de director al Cancelariei Prim-ministrului României, consilier de stat sau consilier diplomatic al Prim-ministrului, secretar de stat şi director general pentru afaceri politice în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe.

A fost asistent personal al premierului Petre Roman, director de cabinet al premierului Theodor Stolojan, purtător de cuvânt al Guvernului, director de cabinet al premierului Nicolae Văcăroiu, director de cabinet si consilier al lui Mircea Geoană, atunci când acesta era ministru de Externe.

În 2004 a fost director de cabinet al premierului Adrian Năstase (2004) şi apoi director de cabinet al premierului Călin Popescu-Tăriceanu (2005-2008), dată după care îndeplineşte funcţia de ambasador cu însărcinări speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În 2001 a fost reprezentant personal al Preşedinţiei-în-exerciţiu a OSCE pentru Europa de Sud-Est în timpul preşedinţiei române, iar în 2003 a fost reprezentantul Guvernului român pe lângă Autoritatea Provizorie din Bagdad şi consilier al MAE irakian.

În 2012 fost numit de premierul Victor Ponta în postul de consilier de stat, desfăşurându-şi activitatea în aparatul propriu de lucru al primului-ministru.

De asemenea, Mihnea Constantinescu a fost membru al Consiliului Regal creat de Regele Mihai I, statut pe care l-a deţinut în perioada octombrie 2010 - decembrie 2015.

Înainte de a intra în serviciul diplomatic a fost cadru didactic al Universităţii Politehnice din Bucureşti, domeniul inginerie nucleară, specializare în care a obţinut doctoratul. 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.