Premierul Florin Cîţu îi dă replica liderului PNL Ludovic Orban, care a afirmat că cine a stabilit ţinte legate de campania de vaccinare trebuia "să le urmărească". "Aş fi vrut, de fapt, să aud mai mult despre ce a făcut domnul Ludovic Orban pentru campania de vaccinare, ce resurse a folosit în Partidul Naţional Liberal pentru campania de vaccinare, cât s-a implicat ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal pentru campania de vaccinare. Asta aş fi vrut mai mult să văd”, afirmă primul ministru, menţionând că l-a "mâhnit" declaraţia lui Orban. "Campania este pentru a salva vieţi şi de aceea m-a mâhnit această declaraţie a domnului Orban. Aici nu este o joacă politică", susţine el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Acestea nu sunt ţinte şi nu sunt obiectivele unei guvernări. Sunt estimări care au venit după discuţiile cu specialiştii. Am auzit declaraţia şi m-a mâhnit această declaraţie. Aş fi vrut, de fapt, să aud mai mult despre ce a făcut domnul Ludovic Orban pentru campania de vaccinare, ce resurse a folosit în Partidul Naţional Liberal pentru campania de vaccinare, cât s-a implicat ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal pentru campania de vaccinare. Asta aş fi vrut mai mult să văd. Din păcate, din momentul în care mi-am anunţat candidatura la preşedinţia partidului - şi este un exerciţiu pentru telespectatori să caute în ultimele două luni de zile declaraţiile domnului preşedinte prin care laudă Guvernul, sau ce a făcut Guvernul, un guvern într-o coaliţie condusă de liberali, cu un premier liberal - de aceea m-a mâhnit această declaraţie şi, repet, aş fi vrut să văd mai multe exemple despre cum a reuşit, printr-o campanie, să facă să se vaccineze o sută de mii, două sute de mii, două mii de persoane. Astea sunt mesajele pe care vreau să le văd de la liderii politici de astăzi, din România”, a afirmat Florin Cîţu, marţi seară, la Digi 24.
 
Cîţu a susţinut că nu se aşteaptă de la PSD să aibă astfel de mesaje, dar că se aştepta de la preşedintele PNL să susţină campania de imunizare.
 
Cîţu a explicat că cifrele legate de vaccinare au făcut făcute publice "să ştim unde trebuie să ajungem”, el subliniind că aceste ţinte trebuie atinse, pentru că "nu putem să trişăm realitatea".
 
"Această campanie nu este a mea şi eu nu o fac pentru mine. Campania este pentru a salva vieţi şi de aceea m-a mâhnit această declaraţie a domnului Orban. Aici nu este o joacă politică. Campania de vaccinare salvează vieţi şi toţi trebuie să punem resurse şi să vedem cum să facem să ajungem să avem imunitate în societate, să nu mai avem această pandemie. Nu este vorba despre cifra aceasta - cinci milioane, zece milioane, este vorba despre a depăşi pandemia şi este important ca fiecare lider politic să vină nu să critice Guvernul - că e uşor să critic Guvernul şi face PSD treaba asta, este în job description - şi să vii să vezi cum pot să ajut şi eu să creştem numărul de persoane vaccinate. Asta aş fi vrut şi de aceea sunt mâhnit”, a adăugat premierul.
 
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, întrebat despre neatingerea ţintei de vaccinare de 5 milioane de persoane până la 1 iunie şi cea de 10 milioane până la 1 august, că cine le-a stabilit trebuia să le urmărească. Liderul PNL a adăugat că el s-a ferit mereu să stabilească astfel de obiective, atâta timp când nu au fost bazate pe evaluări serioase. Premierul preciza, la începutul lunii aprilie, că acestea sunt obiectivele sale şi ale Guvernului.

"Cine a stabilit ţinte, trebuia să le urmărească. În ce mă priveşte, ştiţi că eu întotdeauna m-am ferit să stabilesc ţinte, atâta timp cât nu au existat evaluări foarte serioase. Pe de altă parte, activitatea de vaccinare continuă. Ea nu s-a oprit în niciun moment şi tocmai asta am discutat astăzi – să găsim soluţii de a creşte numărul persoanelor vaccinate, inclusiv stimulente de genul bonurilor de masă sau alte instrumente care au fost folosite cu succes în alte ţări”, a explicat Ludovic Orban, întrebat despre neatingerea ţintei de 5 milioane vaccinate până la 1 iunie.

Într-o postare făcută pe Facebook pe 9 aprilie, prim-ministrul spunea că, atât el, cât şi Executivul au ca obiectiv atingerea de 5 milioane persoane vaccinate până la 1 iunie, iar până la 1 august să fie vaccinate 10 milioane de persoane.

„Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ţinte:  - până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane; - până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane.  Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinaţi, putem lua în considerare renunţarea la masca de protecţie. Până atunci, fac apel la fiecare dintre voi să respectaţi măsurile de protecţie şi să mergeţi la vaccinare”, scria premierul atunci pe reţeaua de socializare.

Pe 27 mai şeful Executivului explica că ţinta nu era de 5 milioane de persoane vaccinate, „ţinta era să scăpăm de pandemie”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.