Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a prezentat, miercuri, punctul de vedere al Camerei superioare a Parlamentului în legătură cu sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură. ”E un conflict politic mai degrabă, care, de la nivelul Guvernului, se doreşte a se transforma într-un conflict juridic de natură constituţională”, a declarat Anca Dragu. Situaţia prezentată de Guvern în sesizarea depusă la CCR privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură nu presupune şi nici nu conduce la existenţa unui astfel de conflict între autorităţi ale statului, în sensul Constituţiei şi al legislaţiei subsecvente, afirmă preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL Ludovic Orban, în punctul de vedere separat transmis Curţii Constituţionale, propunând respingerea sesizării depuse de Executiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ludovic Orban a transmis CCR un punct de vedere, solicitând respingerea sesizării Guvernului privind existenţa unui conflict juridic cu Parlamentul pe tema moţiunii de cenzură

Anca Dragu a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că transmis CCR punctul de vedere în legătură cu moţiunea USR PLUS în care arată că nu există un blocaj juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament legat de moţiunea de cenzură, susţinând că este mai degrabă un conflict politic. 

”Arătăm că nu se constituie niciun fel de blocaj al activităţii celor 2 instituţii, numai un blocaj ar putea sta la baza unui conflict juridic de natură constituţională. E un conflict politic mai degrabă care de la nivelul Guvernului se doreşte a se transforma într-un conflict juridic de natură constituţională”, a declarat Anca Dragu.  

Ea a mai anunţat că a mai transmis o cerere către CCR pentru a constata că premierul trebuia să vacanteze funcţiile după demisia miniştrilor USR PLUS, iar pe 12 septembrie Florin Cîţu trebuia să trimită Parlamentului noile propuneri de miniştri şi noua structură politică a Guvernului. 

”Trimit către CCR un al doilea document, o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. Solicit să se constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea acordului Parlamentului pentru remanierea guvernamentală”, a mai declarat Dragu.  

Aceasta a adăugat că a cerut ”obligarea premierului la a o formula propuneri de miniştri şi a le înainta Parlamentului”.  

”În data de 2 septembrie 2021 am asistat la demiterea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, în 7 septembrie sunt demisiile celorlalţi miniştri USR PLUS, în 8 septembrie avem o scrisoare semnată de Dacian Cioloş şi Dan Barna către premier atrăgând atenţia asupra schimbării compoziţiei politice la nivelul Guvernului. În termen de 5 zile de la vacantarea funcţiei să se transmită noile propuneri. Premierul nu transmite aceste propuneri, împiedică Parlamentul să îşi dea acordul asupra noii structuri a Guvenrului. Pe 12 septemberie premierului trebuia să facă aceste propuneri şi să transmită către Parlament noile propuneri şi noua structură politică”, a mai declarat Dragu.  

Guvernul a solicitat miercurea trecută Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului. 

În documentul semnat de premier, Ludovic Orban este acuzat că a încălcat prevederile constituţionale pentru că nu a comunicat Guvernului moţiunea în ziua în care a fost depusă şi pentru că ulterior a comunicat o moţiune ”iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide”. 

Documentul face referire la ”comportamentul neconstituţional şi neloial al Parlamentului prin Preşedintele Camerei Deputaţilor”. 

Surse din cadrul CCR au declarat, marţi, pentru News.ro, că sesizarea ar putea fi discutată abia după Congresul PNL din 25 septembrie.  

Până în 15 setembrie părţile aveau termen să prezinte punctele de vedere.  

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.