Liderul USR Dacian Cioloş a declarat marţi că miercuri va avea loc o primă întâlnire la nivel de lideri cu UDMR şi PNL, pentru a discuta despre formarea unei majorităţi şi despre colaborarea la guvernare. De asemenea, vor avea loc discuţii şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale din Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

El a precizat că a avut discuţii telefonice cu partenerii de la PNL şi UDMR. Preşedintele USR a precizat că partidul său încearcă să refacă coaliţia în forma sa iniţială. 

”Aşteptăm un semn de reciprocitate din partea foştilor parteneri, acesta este mandatul cu care vom merge zilele următoare la negocieri. (…) Am avut o discuţie telefonică şi ieri şi astăzi, cu PNL, UDMR şi minorităţile, cel mai probabil o întâlnbire o vom avea mâine, pentru că PNL are un Birou Politic astăzi. Mâine, după şedinţa de guvern, vom avea o discuţie în acest format, cu preşedinţii partidelor”, a afirmat Cioloş.

Cioloş a reluat afirmaţia potrivit căreia acordul iniţial de colaborare la guvernare nu a fost denunţat de niciuna dintre părţi.

”Obiectivul nostru este clar, să pregătim un Guvern care să fie votat rapid în Parlament şi să gestioneze această situaţie de criză”, a spus Cioloş, arătând că vor apela la partenerii de la PNL şi UDMR, împreună cu minorităţile, pentru un acord de coaliţie care nu a fost rupt până acum. 
 
”Dorim să reluăm discuţia de acolo. Nu cred că partidele vor refuza, pentru că înseamnă prelungirea crizei. Aceste partide au clamat responsabilitate, sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate, mai ales în condiţiile în care zilnic mor oameni, medicii au nevoie de ajutor”, a mai spus el. 
Dacian Cioloş a precizat că USR nu se teme să îşi asume guvernarea. 
Întrebat dacă va renunţa la mandatul de premier desemnat, dacă nu reuşeşte să strângă o majoritate, Cioloş a declarat că încă nu e de actualitate această situaţie. 
”Vom avea întâi discuţiile cu PNL şi UDMR şi apoi vom decide cum vom merge mai departe. Eu mi-am asumat acest rol şi sunt pregătit să merg până la capăt”, a afirmat el. 
 
”Astfel de negocieri nu pot avea succes dacă se poartă emoţional, e nevoie de raţiune, a mai spus Cioloş, despre prezenţa în echipa de negociere a USR a lui Vlad Voiculescu şi Cătălin Drulă, care au avut o relaţie tensionată cu cei de la PNL, el precizând că porneşte de la premisa că sunt cei cu care discută sunt oameni maturi, dincolo de ceea ce le place sau nu.
 
”Nu ne temem să ne asumăm situaţia gravă din punct de vedere sanitar şi sunt convins că împreună şi cu partenerii sociali putem găsi soluţii, important este ca Guvernul să fie instalat repede. Noi oferim responsabilitate şi cerem acelaşi lucru de la parteneri”, a declarat Cioloş. 
Întrebat dacă are impresia că preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pentru a fi ”premier de sacrificiu”, Cioloş a afirmat: ”Dacă a-ţi asuma responsabilitatea într-o situaţie de criză în mod deschis, onest, clar, cu o viziune şi un program clar, dacă asta înseamnă sacrificiu...Până la urmă, implicarea în politică a unor oameni ca noi este un sacrificiu, pentru că nu am intrat în politică pentru sinecuri, nu am nevoie pentru CV de o poziţie de premier, am intrat pentru că vrem să facem nişte lucruri (...) Că unii sau alţii fac tot felul de calcule, interpretând Constituţia şi legile ţării pentru a putea să-şi atingă anumite obiective politicianiste, este treaba lor”.
El a mai spus că echipa de negociere a USR este formată din Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu, iar din echipa care lucrează la programul de guvernare fac parte Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui şi Dragoş Pîslaru.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.