Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri consultări cu partidele parlamentare pe tema desemnării premierului, întâlnindu-se mai întâi cu delegaţia PSD - ALDE, formată din Liviu Dragnea, Paul Stănescu, Marian Neacşu, Graţiela Gavrilescu şi Daniel Chiţoiu. Întâlnirea a durat aproximativ 20 de minute, Liviu Dragnea declarând că sunt suficiente argumente ca Viorica Dăncilă să fie desemnată premier. Delegaţia liberală a stat aproape o oră la întâlnirea cu şeful statului, la final liderul PNL Ludovic Orban afirmând că liberalii şi-au prezentat opţiunea pentru anticipate şi că PNL este dispus că înceapă negocieri pentru o nouă majoritate. Liderul USR Dan Barna a declarat că formaţiunea sa susţine un premier care să nu fie numit de PSD, iar soluţia “decentă” pentru România este aceea a alegerilor anticipate. Liderul PMP Traian Băsescu a afirmat că i-a propus pentru funcţia de premier pe europarlamentarul Siegfried Mureşan şi pe preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut că responsabilitatea guvernării este a celor care au câştigat alegerile în 2016, dar că deocamdată nu se poate propunţa nici pentru, nici împotriva Vioricăi Dăncilă. Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a spus, la rândul său, că nu ştie dacă mai poate avea încredere în coaliţia PSD-ALDE şi că ideea opoziţiei pentru organizarea unor alegeri anticipate este „absolut nerealistă”. La ora 17.30, preşedintele Iohannis va susţine o declaraţie de presă, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Delegaţia deputaţilor minorităţilor a intrat la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis

Pambuccian: Ideea alegerilor anticipate este „absolut nerealistă”

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, miercuri, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că nu ştie dacă mai poate avea încredere în coaliţia PSD-ALDE şi că ideea opoziţiei pentru organizarea unor alegeri anticipate este „absolut nerealistă”.

“Aşteptăm prim-ministrul desemnat şi vom avea o discuţie în urma căreia vom lua o decizie de cum vom vota. Este un eveniment surprinzător şi pentru noi, cred că pentru toată lumea”, a afirmat Pambuccian.

De asemenea, întrebat dacă grupul minorităţilor mai are încredere în coaliţia PSD-ALDE, acesta a răspuns că nu ştie ce să spună.

„Nu ştiu ce să spun. Nu ştiu cum o să arate (următorul Guvern – n.r.), cât o să ţină, dacă o să arate într-un fel sau altul, nu ştiu ce să zic”, a mai spus acesta.

 

De asemenea, Pambuccian consideră alegerile anticipate ca fiind o idee „absolut nerealistă”.

Kelemen: Responsabilitatea guvernării e a celor care au câştigat alegerile. Nu o cunoaştem pe Dăncilă

”Noi am sus că nu o cunoaştem, nu avem argumente nici pro, nici contra. Nu am văzut-o, nu ştim ce gândeşte, nu ştim ce vrea să facă. (...) Nu avem prejudecăţi, deci nu putem spune nu, dar nu o cunoaştem, deci nu putem spune da”, a afirmat liderul UDMR.

Kelemen a precizat că, dacă preşedintele Iohannis o desemnează pe Viorica Dăncilă, atunci UDMR va avea o discuţie cu aceasta.

”Dacă doreşte să aibă voturile noastre, probabil va cere o întâlnire. Ieri, când am vorbit cu preşedintele Liviu Dragnea, m-a sunat şi mi-a spus decizia lor, i-am spus că, dacă va fi nominalizată şi vor voturile noastre, va trebui să avem o discuţie”, a precizat Kelemen Hunor.

”Am spus că nu se poate ajunge la anticipate, indiferent cine ce visează. (...) Opoziţia, dacă spune că doreşte un prim-ministru non-PSD, ar fi trebuit să vină cu o propunere. (...) Aritmetic vorbind, PSD-ALDE are majoritate, nu s-a schimbat nimic în ultimul an”, a mai declarat preşedintele UDMR.

Băsescu: Am făcut două propuneri pentru funcţia de prim-ministru. Prima este Siegfried Mureşan şi a doua  o propunere de politician foarte bine conturat din punct de vedere al unionismului, Eugen Tomac

”Am făcut două propuneri pentru funcţia de prim-ministru. Prima este Siegfried Mureşan, care, spre deosebire de doamna Dăncilă, are două mandate şi nu s-a auzit de domnia sa prin Parlamentul European (...) Pentru al doilea Guvern, domnul preşedinte poate să ţină cont că suntem în anul Unirii, şi atunci am venit cu o propunere de politician foarte bine conturat din punct de vedere al unionismului, Eugen Tomac”, a spus Băsescu.
 
Întrebat cum ar arată o majoritate într-un Guvern format de Eugen Tomac, Băsescu a spus că mizează pe toate partidele din opoziţie şi pe minorităţi.
 
„Mizez pe toate partidele de opoziţie, minorităţile. Nu exclud posibilitatea ca mare parte din nemulţumiţii de daddy să aibă alte opţiuni la vot în Parlament, la a doua încercare de formare a Guvernului (…) Cine nu vrea să vadă că în PSD au apărut fisuri, e copil”, a continuat liderul PMP.
 
El a susţinut că nu vor cădea două guverne în Parlament.

Dan Barna:  E dificil de ajuns la anticipate, de aceea primul pas ar fi nominalizarea unui premier non-PSD

“Noi am accentuat faptul că soluţia decentă pe care România o are în faţă este aceea a alegerilor anticipate. Este însă dificil de ajuns acolo şi de aceea primul pas ar fi nominalizarea unui premier non-PSD, pentru că menţinerea actualei paradigme în care am trăit de un an de zile nu face decât să deschidă pariuri pentru când va fi următoarea criză. (...) Preşedintele ne-a dat de înţeles că analizează în continuare toate opţiunile posibile, dar am fost de acord că ajungerea la anticipate este destul de dificilă”, declarat Dan Barna.
 
„Decizia USR este aceea de a susţine un astfel de Guvern, fără a propune eventuali miniştri într-o astfel de majoritate”, a mai spus liderul USR.
 
Întrebat de ce opoziţia nu a propus un premier, Barna a spus că avea nevoie de mai mult timp pentru consultări, iar preşedintele se grăbeşte să rezolve criza politică.
 
„În primul rând, durata pentru ca opoziţia să poată propune grupat un premier, ar necesita nişte consultări care ar trebui să dureze. A fost unul dintre elementele pe care le-am şi invocat în discuţia cu preşedintele. Am înţeles mesajul legitim al domniei sale de a soluţiona cât mai repede criza şi din perspectiva aceasta îi lăsăm libertatea preşedintelui să decidă un eventual premier non-PSD”, a mai spus Barna.

 

CITEȘTE ȘI Orban: În PNL există un consens - candidatul la funcţia de premier e preşedintele partidului. Eu sunt achitat pe fond

Orban: Am prezentat poziţia PNL - decizia de a nu participa la nicio formulă de guvern care cuprinde PSD, de a vota împotriva oricărei formule de guvern care conţine PSD

Liberalii i-au prezentat preşedintelui Klaus Iohannis opţiunea lor pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, a precizat liderul PNL, Ludovic Orban, la finalul consultărilor cu şeful statului, precizând că l-au informat şi că, dacă li se va solicita, îşi asumă răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi care să nu includă PSD.

”Am prezentat poziţia PNL - decizia de a nu participa la nicio formulă de guvern care cuprinde PSD, de a vota împotriva oricărei formule de guvern care conţine PSD. Opţiunea pe care am exprimat-o este provocarea de alegeri anticipate. Considerăm că opţiunile populaţiei de azi nu mai au nicio legătură cu cele exprimate în alegerile din 2016”, a precizat Ludovic Orban.

”L-am informat pe preşedinte că PNL, în cazul în care i se va solicita, îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi care să nu includă PSD”, a mai declarat liderul PNL.

Orban nu a vrut să spună ce le-a răspuns preşedintele Iohannis, precizând că nu este Liviu Dragnea să dezvăluie conţinutul unor discuţii.

”Preşedintele va reflecta, va decide şi va prezenta concluziile. (...) Sunt convins că preşedintele este în faţa unei decizii extrem de dificile”, a afirmat liderul PNL.

Întrebat dacă PNL ar avea cum să formeze o majoritate, Ludovic Orban a replicat: ”Şi în cazul în care nu s-ar putea forma o majoritate, se poate face primul pas spre anticipate”.

Dragnea: Am prezentat popunerea ca Viorica Dăncilă să fie premier; i-am spus preşedintelui că este o doamnă neconflictuală, cu o bună comunicare

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, care a durat aproximativ 20 de minute, că i-a prezentat propunerea ca Viorica Dăncilă să fie premier, precum şi susţinerea de care aceasta beneficiază. Dragnea a apreciat că sunt suficiente argumente ca preşedintele să accepte nominalizarea acesteia pentru postul de premier.

Dragnea a spus că s-a discutat şi despre faptul că şi ieri şi astăzi a avut mai multe discuţii cu Viorica Dăncilă, despre angajamentul de a respecta programul de guvernare, prezentându-i şefului statului câteva dintre obiectivele acesteia.

Liderul PSD i-a spus şefului stattului şi care sunt calităţile umane ale Vioricăi Dăncilă, "o doamnă neconflictuală, care a avut relaţii bune cu absolut toată lumea", cu o comunicare corectă, decentă şi echilibrată.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis nu are niciun motiv să respingă numirea Vioricăi Dăncilă în funcţia de prim-ministru, iar o discuţie între preşedinte şi premier va fi obligatorie.

„(...) Preşedintele României a luat act de ceea ce i-am spus noi, ne-a transmis că doreşte să nu se prelungească această situaţie şi să avem un Guvern cât mai repede. Va lua o decizie, nu ştim dacăazi sau mâine. Normal, va asculta şi alte partide şi va analiza serios propunerile înainte de a lua o decizie. Noi sperăm să accepte propunerea cu doamna Viorica Dăncilă. Suntem pregătiţi să convocăm Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a începe audierile de miniştri, pentru a vota programulde guvernareşi cabinetul”, a spus Liviu Dragnea la finalul consultilor.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu Viorica Dăncilă pentru discuţii, Liviu Dragnea a spus că este obligatorie o discuţie între cei doi.

“Este posibil să aibă o discuţie cu doamna Dăncilă, eu cred că, dacă se va gândi să o accepte, e obligatoriu să aibă o discuţie cu persoana pe care o propune, pentru că este firesc să îi pună întrebările pe care le consideră de cuviinţă şi să aibă o discuţie directă”, a mai afirmat acesta

De asemenea, liderul social-democraţiloraspus că nu a luat în considerare o altă variantă de premier, dacă Viorica Dăncilă va fi respinsă de preşedinte, afirmând că PSD îşi doreşte stabilitate.

„Nu, nu discutăm despre asta, pentru că noi avem nu convingerea, avem speranţa că sunt suficiente argumente ca preşedintele să o accepte pe doamna Viorica Dăncilă (...) În continuare vă spun că şi noi suntem îndreptaţi spre stabilitate şi nu avem, până acum, niciun motiv real să credem că preşedintele României o va respinge pe doamna Dăncilă (...) În general evit să fac scenarii plecând de la un <dacă>. În continuare ne exprimăm speranţa că preşedintele României o va accepta”, mai spuneDragnea.

„Atunci când am spus, nu mi-am imaginat că vom mai avea consultări până la finalul mandatului, dar viaţa bate filmul. Era incorect din partea mea să nu vin să îi prezint eu, personal, propunerea preşedintelui”, a continuat liderul PSD.

Şeful statului a anunţat marţi că doreşte o procedură rapidă pentru instalarea unui nou guvern, după demisia premierului Mihai Tudose, căruia PSD i-a retras sprijinul politic. Coaliţia PSD-ALDE merge la consultări cu propunerea de desemnare a europarlamentarului Viorica Dăncilă pentru funcţia de prim-ministru, în timp ce PNL şi USR au anunţat că îi vor cere şefului statului găsirea unei formule pentru a duce PSD în opoziţie sau declanşarea alegerilor anticipate.

De la ora 13.00, preşedintele are programată întâlnirea cu delegaţia PNL, iar de la ora 14.00 cu aceea a USR. La ora 14.30, este aşteptată la Cotroceni delegaţia PMP, iar de la 15.00 cea a UDMR. Grupul minorităţilor naţionale va încheia runda de consultări, întâlnirea fiind programată de la ora 15.30.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut marţi o scurtă declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în care a anunţat că l-a desemnat pe Mihai Fifor ca premier interimar şi că a convocat pentru miercuri la consultări partidele parlamentare întrucât doreşte o procedură rapidă pentru instalarea unui nou guvern.

”Această situaţie în care s-a ajuns mă nemulţumeşte profund şi mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri, avem deja două guverne PSD eşuate. Acum, evident că este nevoie de un guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine. Eu vreau să avem o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindcă această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică şi, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăşi în interiorul PSD”, a declarat Klaus Iohannis.

PSD a propus-o marţi pe europarlamentarul Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, afirma că va face parte, alături de Marian Neacşu şi de un alt social-democrat, din delegaţia care va merge la consultări cu preşedintele Iohannis.

Liderul PSD a spus că Dăncilă este o femeie civilizată, neconflictuală şi are relaţii bune cu Bruxelles-ul, iar acest lucru va ajuta România în preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Întrebat despre proiectele în care s-a implicat Viorica Dăncilă şi care o recomandă pentru poziţia de prim-ministru, liderul PSD a precizat că aceasta nu a dorit să vină la conferinţa de presă, pentru că vrea să organizeze o conferinţă doar dacă va fi desemnată de către preşedintele Iohannis, iar la insistenţele jurnaliştilor să spună măcar un proiect al acesteia care l-a determinat să o voteze în CEx, Dragnea a evitat să răspundă, spunând că nu vrea să vorbească în numele acesteia. Dragnea a mai afirmat că Viorica Dăncilă susţine demersul PSD privind legile justiţiei.

ALDE va fi reprezentată la consultările de la Cotroceni de vicepreşedintele Graţiela Gavrilescu şi de secretarul general al formaţiunii, Daniel Chiţoiu, potrivit ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, vicepreşedinte ALDE.  Meleşcanu a anunţat marţi seară, după întâlnirea coaliţiei de guvernare, la care Tăriceanu nu a luat parte, fiind plecat, că ALDE îşi "însuşeşte" propunerea PSD. Meleşcanu a mai spus că Viorica Dăncilă este "o persoană non-conflictuală, care a înţeles foarte bine şi şi-a asumat programul de guvernare, continuarea lui şi realizarea cât mai rapidă a tuturor măsurilor pe care le conţine".

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că liberalii merg la consultările de la Cotroceni cu solicitarea de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate, iar PNL este pregătit să îşi asume guvernarea. ”Obiectivul nostru este ca PSD să nu mai fie la guvernare. Am hotărât să nu participăm la nicio formulă de guvernare cu PSD. De asemenea, am hotărât să votăm împotriva oricărui guvern care conţine în structura guvernamentală PSD. Am decis ca mandatul delegaţiei să fie solicitarea de alegeri anticipate, în măsura în care este posibil constituţional. PNL este pregătit să-şi asume răspunderea guvernării prin câştigarea alegerilor anticipate”, a afirmat Ludovic Orban. Liberalii au mai hotărât ca, în cazul în care nu se va lua o decizie favorabilă demarării procedurilor de convocare a anticipatelor, PNL să nu refuze, în cazul în care i se solicită, răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern fără PSD.

Trecerea PSD în opoziţie sau declanşarea anticipatelor este susţinută şi de USR. Dan Barna a declarat, marţi, că orice variantă pe care o găseşte preşedintele Klaus Iohannis pentru a duce PSD în opoziţie va fi susţinută de USR, inclusiv cu membri într-un guvern. ”Orice variantă pe care preşedintele Iohannis o va găsi pentru a duce PSD în opoziţie va fi susţinută de USR, inclusiv cu membri într-un guvern. Dacă va apărea varianta unui premier pe partea dreaptă, o vom susţine. Dacă ne va cere să facem o propunere de premier, o vom face”, a subliniat liderul USR. El a spus că ”varianta cea mai decentă este cea a alegerilor anticipate, dar este foarte dificilă”. 

La rândul său, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a afirmat că PMP va merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru. "Credem că preşedintele va trebui să analizeze cu multă luciditate cui îi mai încredinţează mandatul de premier al Guvernului României şi nu ar trebui să se teamă de declaraţiile bolnăvicioase ale liderilor PSD care deja au trecut la ameninţări”, a spus Tomac.

Premierul Mihai Tudose a demisionat luni seară după şapte luni de mandat, ca urmare a retragerii sprijinului politic de către PSD, fiind al doilea prim-ministru care părăseşte funcţia în decurs de un an de la preluarea guvernării de către social-democraţi.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, după şedinţa Comitetului Executiv în care i-a fost retras sprijinul lui Mihai Tudose, că el crede că preşedintele Klaus Iohannis nu este foarte fericit, dar crede, de asemenea, că preşedintele va respecta Constituţia şi va desemna premier de la majoritate. Întrebat dacă PSD este pregătit în caz de declanşare a alegerilor anticipate, Dragnea a replicat: ”Noi suntem pregătiţi de alegeri oricând, dar nu cred că preşedintele se gândeşte la asta”.

În octombrie 2017, în contextul scandalului din PSD legat de remanierea lui Sevil Shaidehh şi a Rovanei Plumb, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnalişti dacă va mai numi un premier PSD, în cazul în care acest guvern va pica. Klaus Iohannis a spus atunci că s-ar mai gândi dacă ar mai accepta un premier din partea PSD.

Conform articolului 85 din Constituţie, "preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament". Articolul 103 stabileşte că "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, iar programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Legea fundamentală mai prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.