Liderul PNL, premierul intermar Florin Cîţu, a declarat marţi că premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis către liderii partidelor parlamentare un document care reprezintă un armistiţiu în baza căruia să susţină un guvern minoritar, pe o perioadă determinată. ”Ceea ce vă propun este un armistiţiu politic. Să dăm şansa României să respire şi să se vindece, să-şi adune forţele şi să îşi recâştige încrederea în viitor”, le-a transmis Nicolae Ciucă liderilor politici, precizâdu-le că ”un armistiţiu nu e înfrângere şi nici victorie, nu e abandon şi nici supunere, un armistiţiu este un demers raţional şi moral”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - În scrisoarea transmisă liderilor politici, Nicolae Ciucă arată că ”România se află într-o situaţie grea din punct de vedere medical şi politic, iar situaţia legată de creşterea preţurilor la energie, gaze şi alimente, precum şi implementarea PNRR ne îndeamnă la cumpătare politică şi responsabilitate”. 

”Epidemia COVID-19 continuă să afecteze puternic ţara noastră. Sute de vieţi de români se pierd în fiecare zi, din această cauză, mii de oameni se îmbolnăvesc zilnic şi suferă. Creşterea preţurilor la energie electrică reprezintă o provocare internaţională, dar care are efecte serioase şi asupra românilor”, se mai arată în document. 
Potrivit scrisorii, de trei săptămâni, ţara funcţionează cu un guvern interimar, iar o primă tentativă de rezolvare a crizei politice în care ne aflăm a eşuat săptămâna trecută. 
”A doua încercare, a cărei responsabilitate mi-a fost încredinţată în urmă cu cinci zile, se loveşte, din păcate, de un blocaj sever. Cel mai important lucru pe care-l pot face acum este apelul la conştiinţa dumneavoastră de cetăţeni români, la patriotismul şi raţiunea dumneavoastră. Vă chem acum să treceţi peste rezervele politice pe care le aveţi şi să-mi daşi şansa de a pune în practică un program imediat pentru depăşirea acestei perioade critice”, spune Ciucă. 
Premierul desemnat continuă: ”Ceea ce vă propun este un armistiţiu politic. Să dăm şansa României să respire şi să se vindece, să-şi adune forţele şi să îşi recâştige încrederea în viitor”.
 
Ciucă arată că un astfel de armistiţiu nu ar însemna abandonarea valorilor şi intereselor politice ale partidelor parlamentare, ci prioritizarea unor valori şi interese mai înalte, care privesc toţi cetăţenii şi întreaga ţară. 
”Ştiu din experienţa mea profesională că armistiţiul se discută şi se convine nu între prieteni, ci între adversari, între grupuri şi orientări profund divergente. Un armistiţiu nu e înfrângere şi nici victorie, nu e abandon şi nici supunere. Un armistiţiu este un demers raţional şi moral, care dă şansă bunei înţelegeri, având în vedere interesele generale, mai importante decât cele ale fiecărei părţi”, mai spune Nicolae Ciucă.
În finalul scrisorii, Nicolae Ciucă arată că ”un armistiţiu politic este soluţia pentru ieşirea României din această criză”. 
 
”O astfel de soluţie poate nu va fi complet mulţumitoare pentru unul sau altul dintre partidele parlamentare, dar vă asigur că ea va fi mulţumitoare pentru România, care e mai importantă decât oricare dintre noi. Vă asigur că voi continua să îndeplinesc cu responsabilitate mandatul încredinţat pentru formarea unui guvern şi fac eforturi stăruitoare, până în ultimul moment, pentru succesul demersului meu”, a afirmat Ciucă.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Am văzut că USR şi PSD continuă să rămână cantonate în poziţiile pe care le-au anunţat, venim astăzi cu un un nou element, care sperăm să se deblocheze această situaţie, pentru o perioadă, şi să avem un guvern cu puteri depline. Astăzi, premierul desemnat a trimis către liderii politici ai partidelor parlamentare un document, un armistiţiu, prin care toate aceste partide vor susţine acest guvern minoritar, pe o perioadă determinată pe care o vom discuta şi îl vom susţine şi în Parlament, nu îl vom sabota, până se trece de iarnă. E nevoie să depăşim această criză, noi, liderii politici vom semna acest armistiţiu, dacă nici acum partidele nu înţeleg, ne îndreptăm cu paşi repezi către o situaţie pe care nu o putem gestiona”, a afirmat Cîţu la sediul PNL. 
 
 
El a arătat că nu are încă răspuns la această propunere a PNL.
”Până la urmă, să vedem cum motivează acest răspuns ( de a refuza armistiţiul, nr). Este un armistiţiu pentru o perioadă determinată, o să o discutăm împreună, haideţi să vedem răspunsul, este un guvern minoritar, PNL-UDMR”, a declarat premierul interimar.. 
Despre o posibilă intrare a PSD la guvernare, Cîţu a spus că ”este un mesaj ciudat”. 
 ”PSD a spus că nu vrea la guevrnare, acum vrea să intre la guvernare, haideţi să nu ne mai jucăm cu viaţa românilor, gestionăm această criză sanitară şi apoi discutăm în primăvară. Nu au vrut să îşi asume guvernarea”, a comentat Cîţu. 
El a arătat că un armistiţiu nu se face între prieteni ci între inamici.
”Aceasta nu este o negociere, este un armistiţiu, pentru a avea această perioadă de două trei luni de zile”, a mai explicat preşedintele PNL, întrebat despre deciziile PNL care spun că nu vor negocia nici cu USR şi nici cu PSD. 
”Până la urmă, suntem în aceatsă situaşie, cu un guvern minoritar, după ce PNL a făcut o concesie în faţa partidelor. Astăzi, nu avem nicio concesie din partea PSD şi USR, au rămas pe aceleaşi poziţii ca atunci cînd au votat moţiunea de cenzură, iar românii trebuie să ştie asta”, a afirmat Florin Cîţu.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.