Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un raport de admitere la proiectul de lege care aprobă OUG 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal - bugetare. Un amendament al lui Marcel Ciolacu şi senatorul PSD Daniel Zamfir admis prevede ca pieţele în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante şi talciocurile să rămână deschise în perioada stării de alertă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Iniţiativa legislativă a primit votul decizional de adoptare în plenul de marţi al Camerei Deputaţilor. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Daniel Suciu (PSD): Guvernul PNL vine şi ne spune că închide pieţele, iar parlamentarii PNL astăzi în Comisie au votat împotriva acestei decizii

UPDATE Proiectul de lege a fost adoptat că 173 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 93 de abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional pe această iniţiativă legislativă. Prin urmare proiectul de lege merge la promulgare.

ŞTIREA INIŢIALĂ Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea unor acte normative din domeniul agriculturii, precum şi din domeniul fiscal-bugetar. Principalele prevederi se referă la: modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2013, prin prelungirea termenului de la care devine obligatorie 3 aplicarea amenajamentului pastoral, suspendarea aplicării în anul 2020 a Legii nr.509/2006, amânarea intrării în vigoare a Legii nr.133/2019, abrogarea Ordonanţei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcată a taxa pe valoarea adăugată.

„Pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile, aşa cum sunt definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările şi completările ulterioare, îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea restricţiilor referitoare la distanţarea socială şi a măsurilor de protecţie sanitară”, arată amendamentul admis formulat de Marcel Ciolacu şi Daniel Zamfir la proiectul de lege. 

Un alt amendament admis prevede că: „În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu data de 1 ianuarie 2022 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”.

De asemenea, „în termenul prevăzut la alin. (5) persoanele care au aplicat mecanismul plăţii defalcate a TVA care nu au deschis la Trezoreria Statului contul prevăzut la art. 6 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 146/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, vor comunica unităţii Trezoreriei Statului contul curent deschis la o instituţie de credit în care se transferă sumele respective. În cazul în care aceste persoane nu comunică informaţii privind contul curent deschis la instituţia de credit, în baza unei liste a acestor persoane furnizate de Trezoreria Statului, organul fiscal solicită, în termen de 10 zile de la data primirii listei de la Trezoreria Statului, titularilor de cont aceste informaţii, pe care le transmite unităţilor Trezoreriei Statului în vederea transferului sumelor”.

Pe 10 februarie, iniţiativa a fost adoptată de Senat, în calitate de prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională pe acest proiect. Dacă va fi adoptată, propunerea legislativă merge la promulgare. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.