Avocatul Poporului consideră că adoptarea, într-o singură şedinţă de Guvern, a 25 de ordonanţe de urgenţă este o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituţie, referitor la delegarea legislativă. "Avocatul Poporului îşi rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituţională cu excepţii de neconstituţionalitate privind acele ordonanţe de urgenţă care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale şi cele care încalcă decizii anterioare ale Curţii Constituţionale", anunţă instituţia. Premierul Ludovic Orban spune că ordonanţele date în şedinţa de Guvern de marţi seara nu sunt OUG care să îi scape pe "puşcăriabilii din PSD", ci sunt ordonanţe care rezolvă problemele românilor, menţionând că emiterea acestora a fost făcută în deplină transparenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Orban: Nu au fost ordonanţe de urgenţă care să îi scape pe puşcăriabilii din PSD, ci sunt ordonanţe care rezolvă problemele românilor

"Avocatul Poporului consideră că adoptarea într-o singură şedinţă de Guvern a unui număr de 25 de ordonanţe de urgenţă este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituţie, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de instituţie.

Una dintre prevederile articolului 115, este cea conform căreia ”Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”.

Conform sursei citate, la momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de “unica autoritate legiuitoare a ţării”, aşa cum este definit Parlamentul de către Constituţie.

De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ şi ale Consiliului Economic şi Social, deşi există o obligaţie legală fermă privind existenţa acestora anterior adoptării unei ordonanţe de urgenţă.

"Avocatul Poporului îşi rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituţională cu excepţii de neconstituţionalitate privind acele ordonanţe de urgenţă care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale şi cele care încalcă decizii anterioare ale Curţii Constituţionale",  scrie în comunicat.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.