UDMR va depune în Parlament un proiect de modificare a Legii privind concediul de creştere a copilului, propunând, între altele, revenirea treptată la locul de muncă, susţinerea angajatorilor, legalizarea meseriei de babysitter şi acordarea bonurilor valorice de babysitting.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de modificare a Legii privind concediul de creştere a copilului a fost prezentat, marţi, la Miercurea Ciuc, UDMR propunând crearea unui cadru legislativ care să permită atât angajatorului, cât şi mamelor trecerea treptată de la concediul de creştere a copilului la programul de opt ore.

”Ceea ce propunem noi este ca în cel de-al doilea an de concediu de creşterea copilului mămica să poată să opteze pentru un program redus de patru ore, de exemplu, să primească salariul şi jumătate din indemnizaţia de creştere a copilului, practic să combine, în al doilea an de concediu, munca cu indemnizaţia. Astfel, după doi ani de lucru cu patru ore, îşi prelungeşte cu încă un an concediul de creştere copil; sau dacă vrea să opteze pentru două ore, să poată să o facă. Statul nu este împovărat mai mult, cheltuiala fondului CAS este aceeaşi”, a declarat senatorul UDMR Tánczos Barna.

El a precizat că legea actuală care reglementează concediul de creşterea copilului ”nu o face fericită pe mămică” şi nici angajatorul nu este ”foarte fericit” când o mamă revine după doi ani de absenţă şi de inactivitate, ”poate pe locul unuia care deja i-a preluat sarcinile de serviciu şi, posibil, după o jumătate de an să plece, să nască încă un copil”. 

Proiectul de lege al UDMR prevede şi asigurarea unui sprijin financiar angajatorului în primele şase luni după revenirea persoanelor care au fost în concediu de creştere a copilului, în mod similar cu sprijinul acordat pentru tinerii angajaţi pentru prima dată sau pentru persoanele cu vârste peste 45 de ani pe care le angajează.

Prezent la conferinţa de presă, deputatul UDMR Korodi Attila a spus că este important să se introducă instrumente şi pentru ”o reintegrare calitativă” a mamelor pe piaţa muncii.

El  precizat că este nevoie să se ofere ”instrumente atât prin instituţii guvernamentale, cât şi prin definirea unor proiecte care finanţează instruirea pe piaţa muncii, programe care ajută mamele să-şi recapete toate competenţele pe care le aveau pe piaţa muncii înainte de a intra în concediu de maternitate”, dar şi din alte domenii.

Parlamentarul a susţinut, de asemenea, legalizarea meseriei de babysitter, prin care se creează ”noi locuri de muncă într-o piaţă transparentă”, şi acordarea bonurilor valorice de babysitting.

”Bonurile valorice pe care angajatorul le poate da angajatului, indiferent că vorbim de bonuri de masă, pentru turism, de cadou, bonurile acestea sunt instrumente financiare care ajută angajatorul să motiveze angajaţii şi să nu aibă povara impozitelor foarte mari. Ideea cu care au venit mamele a fost să existe şi bonuri valorice pentru a susţine babysitting-ul, adică îngrijirea copilului cât sunt ele la locul muncă”, a precizat Korodi.

Preşedintele organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a afirmat, la rândul său, că la instituţia pe care o conduce - care se doreşte ”un exemplu” pentru celelalte instituţii – ”timpul de lucru pentru mămici sau tătici cu copii mai mici de zece ani este mai scurt cu jumătate de oră”.

El a menţionat că ”de astăzi” va implementa în instituţie şi propunerea UDMR privind revenirea treptată la locul de muncă a angajaţilor care au fost în concediul de creştere a copilului.

”Până ajunge în dezbatere în comisii parlamentare acest proiect legislativ, să avem deja experienţa Consiliului Judeţean: în prima lună – două ore; a doua lună – patru ore; a treia lună – şase ore; iar din a patra lună să înceapă la opt ore”, a afirmat Borboly Csaba.

Proiectul pentru modificarea Legii privind concediul de creştere a copilului va fi depus de UDMR în Parlament săptămâna viitoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.