UDMR a obţinut un mandat de deputat în judeţul Constanţa, în urma redistribuirii, liderul organizaţii judeţene a Uniunii declarând că este pentru prima dată când formaţiunea câştigă un loc de parlamentar în acest judeţ. De asemenea, trei actuali parlamentari au ratat intrarea în Parlament, printre aceştia fiind fostul ministru al Mediului Lucia Varga, care a candidat din partea PNL.
Antal Janos Istvan a obţinut un mandat de deputat în judeţul Constanţa în urma redistribuirii. El este de profesie zootehnist, a fost consilier judeţean la Satu Mare, iar de câţiva ani s-a mutat la Constanţa, ocupând timp de doi ani funcţia de director al Hergheliei din Mangalia. Preşedintele UDMR Constanţa, Jakab Ughy Istvan, a declarat corespondentului News.ro, că este pentru prima oară când formaţiunea pe care o conduce obţine în acest judeţ un mandat de parlamentar. El a precizat că o situaţie similară a fost în urmă cu mai mulţi ani la Tulcea, UDMR obţinând un post de parlamentar în acel judeţ. La acest alegeri, Antal Janos Istvan a fost votat de 398 de persoane, obţinând un procent sub unu la sută.
Judeţul Constanţa va avea 11 deputaţi, iar cinci dintre aceştia vin din partea PSD.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Primul pe listă a fost Iulian Iancu, actualul deputat de Bacău şi fost secretar de stat în perioada 2001 - 2004 în Ministerul Economiei şi Comerţului. Iulian Iancu este cercetat de DNA pentru folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase. El a fost acuzat de către procurorii anticorupţie că în perioada octombrie - noiembrie 2012, împreună cu deputatul Lucian Şova, vicepreşedinte al organizaţiei Bacău la data faptelor, a intervenit pe lângă Horia Hăhăianu, director în cadrul Transelectrica S.A., pentru ca acesta, prin influenţa pe care o avea asupra managementului S.C. Energomontaj - Sucursala Bucureşti S.A. să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de S.C. Transmoldova S.R.L. Oneşti pentru organizaţia Bacău a unui partid, cu prilejul desfăşurării, în 17 octombrie 2012, a unei deplasări electorale la Bucureşti (Bacău - Bucureşti şi retur), tarifele de piaţă practicate de societatea de transport fiind de 80 lei / persoană transportată. De asemenea, Iulian Iancu a fost acuzat de ANI că şi-ar fi angajat rude la cabinetul parlamentar.
Cel de-al doilea deputat social-democrat este Mircea Titus Dobre, parlamentar din 2012, fiul consilierului local Mircea Dobre.
A treia poziţie a fost ocupată de deputatul Cristina Dumitrache. Ea este fiica fostului consilier judeţean Ion Dumitrache, unul dintre oamenii de afaceri importanţi ai Constanţei. Cristina Dumitrache este parlamentar din 2008.
Rămâne în Parlament şi Radu Babuş, deputat din 2012. Înainte de a fi parlamentar, el a condus Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa.
Cel de-al cincilea deputat constănţean al PSD este George Vişan. El este consilier local din anul 2008 şi a fost director în cadrul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa.
PNL a obşinut două mandate de deputat, iar acestea au revenit lui Bogdan Huţucă, fost prefect al Constanţei în 2012 şi fost director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa şi lui Robert Boroianu, om de afaceri şi consilier judeţean timp de câteva luni, fiind ales în vara acestui an, a demisionat înainte de campanie electorală pentru parlamentare.
PMP a reuşit să obţină un post de deputat şi acesta îi va reveni lui Robert Turcescu. Fostul jurnalist a candidat în acest an pentru Primăria Capitalei, clasându-se pe locul al patrulea cu 6,46% din voturi, după care a fost liderul de grup al consilierilor PMP din Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Din partea USR a intrat în Camera Deputaţilor avocatul Stelian Cristian Ion, în vârstă de 39 de ani, fondator al Asociaţiei Verde Urban. El este şi preşedintele organizaţiei judeţene a USR Constanţa.
Singurul candidat al ALDE care a intrat în Parlament este Mircea Banias, la Camera Deputaţilor. El a condus PDL Constanţa între 2008 şi 2011 şi a demisionat din acest partid după ce a pierdut alegerile pentru preşedinţia organizaţiei în faţa lui Gigi Chiru, înscriindu-se în Partidul Conservator. Mircea Banias a câştigat primul mandat de parlamentar în 2008 din partea PDL, iar pe al doilea în 2012 din partea USL.
La Senat, potrivit datelor furnizate de către Biroul Electoral Judeţean, PSD a obţinut trei mandate, iar PNL şi USR câte unul, social-democraţii obţinând cel de-al treilea mandat la redistribuire, la fel şi USR.
Prima poziţie pe lista PSD pentru Senat a fost ocupată de Liviu Tit Brăiloiu, fost prefect de Constanţa în anul 2009. El a mai candidat pentru un post de senator în 2008, dar nu a reuşit să ajungă în Parlament.
Liviu Tit este fratele fostului primar al oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu. El este printre cei mai bogaţi candidaţi la alegerile parlamentare din judeţului Constanţa, având terenuri, imobile, mai multe conturi bancare, ceasuri de peste 300 de mii de euro, bijuterii din aur şi pietre preţioase de 80 de mii de euro.
Pe poziţia a doua s-a situat senatorul Nicolae Moga. El este parlamentar din 2008, iar anterior a fost subprefect şi consilier local.
Cel de-al treilea senator PSD va fi Ştefan Mihu, fost director al Direcţiei Finanţelor Publice Constanţa şi vicepreşedinte în Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
PNL a obţinut un singur mandat de senator, care i-a revenit lui Vergil Chiţac, fost rector al Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” şi fost candidat al PNL la Primăria Constanţa la alegerile din acest an. De asemenea, el este şi preşedinte al organizaţiei municipale a PNL Constanţa.
Din partea USR senator va fi Nicoleta-Ramona Dinu, în vârstă de 41 de ani, profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinte Economice din cadrul Universităţii Ovidius.
În total, PSD a obţinut opt din cele 16 mandate de parlamentar destinate judeţului Constanţa, PNL - trei, USR - două, iar PMP, ALDE şi UDMR câte unul.
Trei dintre actualii parlamentari care s-au aflat pe liste la aceste alegeri, în judeţul Constanţa, ratează noi mandate
Lucia Varga, fost ministru al Mediului, Pădurilor şi Apelor, a intrat în Parlament în 2008 şi a avut două mandate de deputat. La alegerile din 11 decembrie, ea a candidat pe poziţia a doua pe lista PNL pentru Senat, dar nu a obţinut un mandat.
De asemenea, Gigi Chiru, senator din 2012, nu a mai prins un nou mandat. El a candidat pentru Senat din partea ALDE, aflându-se pe prima poziţie. Chiru a fost preşedinte al organizaţiei judeţene a PDL Constanţa din 2011, iar apoi copreşedinte al PNL Constanţa până în 2015, când a renunţat la această funcţie din cauza condamnării la şase luni de închisoare cu suspendare dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sentinţa nefiind definitivă. În aprilie 2016, Chiru a demisionat din PNL şi s-a înscris în ALDE. Gigi Chiru a candidat la Primăria Constanţa în 2012 şi în 2016. El a mai candidat pentru un post de deputat în 2008, dar nu a intrat în Parlament.
Nici deputatul Florin Gheorghe, aflat pe locul şase la Camera Deputaţilor pe lista PSD, nu a intrat în Parlament. El a candidat în 2012 la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa din partea PDL, după ce din 2008 a fost consilier local municipal tot din partea democrat-liberalilor. În toamna anului 2012, el a candidat pentru un post de deputat în Colegiul 10 din partea Alianţei România Dreaptă, formată din PDL, PNŢCD şi Forţa Civică, obţinând 21% din voturi. Gheorghe s-a clasat pe locul al doilea după Mădălin Voicu şi a intrat în Parlament în urma redistribuirii voturilor. În 2014, Florin Gheorghe s-a înscris în PMP, unde a sta câteva luni, în această perioadă fiind preşedinte al organizaţiei municipale Constanţa. A părăsit PMP în vara lui 2014 şi s-a înscris în UNPR.
PSD a câştigat alegerile în judeţul Constanţa, obţinând un scor dublu faţă de cel al principalului competitor electoral – PNL. Astfel, la Senat, social-democraţii au obţinut 45,44% din voturi, PNL – 21.64%, USR – 8.8%, PMP – 8.55%, ALDE – 6.29%. Pentru Camera Deputaţilor PSD are un scor de 44,76%, PNL – 20,27%, USR-8.88%, PMP – 8,59%, ALDE – 6,38%. Celelalte formaţiuni politice au obţinut sub cinci procente.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.