Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a declarat, sâmbătă, că situaţia de securitate din zona Mării Negre obligă România să consolideze flancul estic al NATO, să facă achiziţiile potrivite pentru Armată, aducând ca argument şi declaraţiile ambsadorului rus, Valeri Kuzmin. Totodată, Ţuţuianu a catalogat ca fiind ”absolut nepotrivită” atitudinea vicepremierului rus Dmitri Rogozin după ce aeronavei în care se afla acesta nu i s-a permis să survoleze spaaţiul aerian românesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat cum comentează situaţia creată după ce aeronava în care se afla Rogozin nu a putut intra în spaţiul aerian românesc, ministrul Apărării a răspuns: ”Pe subiectul acesta s-a pronunţat Ministerul de Externe. E bine să discutaţi asta cu cei care sunt cei mai potriviţi să dea un răspuns.

Situaţia de securitate din zona Mării Negre ne obligă să consolidăm flancul estic al Alianţei, să facem achiziţiile potrivite pentru înzestrarea armatei române”.

Ţuţuianu a spus că a văzut şi declaraţiile ambasdorului rus la Bucureşti, care ”încearcă o justificare a unor tipuri de acţiuni pe care le promovează în zonă”. ”Sigur că de aici putem trage foarte multe concluzii”, a adăugat ministrul.

Chestionat dacă, în contextul desfăşurării celui mai mare exerciţiu militar NATO şi după ameninţarea vicepremierului rus, românii ar trebui să se teamă, ministrul Apărării a replicat: ”Eu cred că trebuie să ne vedem de treburile noastre, să ne asigurăm dezvoltarea economică şi în acelaşi timp să facem ce este necesar pentru a avea mai multă securitate şi a putea şi descuraja anumite acţiuni ostile. Şi când am discutat despre rachete, am spus că ele reprezintă şi un element care consolidează securitatea naţională, dar şi un element de descurajare a unor posibile acţiuni”.

Despre atitudinea vicepremierului rus, Ţuţuianu a spus că este ”absolut nepotrivită”.

Vicepremierul Rus Dimitri Rogozin a scris pe Twitter, referindu-se la refuzul autorităţilor de la Bucureşti de a permite accesul avionului în care se afla în spaţiul aerian românesc, că această decizie a pus în pericol vieţile pasagerilor, încheindu-şi postarea cu ameninţarea: "Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!".

 „Autorităţile României au pus în pericol pasagerii avionului S7, femei şi copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Aşteptaţi răspuns, nemernicilor”, a scris Rogozin, conform deschide.md.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, într-un răspuns la o solicitare News.ro, că autorităţile de la Bucureşti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian naţional.

”Referitor la solicitarea dumneavoastră, Ministerul Afacerilor Externe vă informează că autorităţile de la Bucureşti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian naţional”, se arată în răspunsul MAE.

România a interzis survolarea spaţiului său aerian pentru avionul în care se află vicepremierul rus Dimitri Rogozin, scria deschide.md, citând surse avizate. Conform presei din Republica Moldova, Rogozin ar fi urmat să ajungă la Chişinău, însă i s-a interzis să tranziteze România, iar Ucraina a interzis ca orice avion rusesc să intre în spaţiul său aerian. Conform sursei citate, aeronava s-a aflat deasupra Ungariei.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin,a vorbit, într-un interviu difuzat de Realitatea Tv, şi despre perspectiva achiziţionării de către România a rachetelor Patriot, spunând din nou că sistemul de la Deveselu, prezentat ca defensiv, este ”un risc potenţial” pe care Rusia nu îl poate ignora.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.