Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a declarat, vineri, că el i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să se întâlnească pentru a-i prezenta planul de înzestrare a armatei pentru perioada 2017-2026, precizând că a discutat cu şeful statului şi despre dezvoltarea infrastructurii militare, constatând că ”există o unitate de vedere între MApN şi opinia preşedintelui”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A fost o întâlnire pe care am solicitat-o eu preşedintelui, pentru că am finalizat planul de înzestrare a armatei pentru perioada 2017-2026. Era normal să avem o discuţie prealabilă şedinţei de CSAT, care este convocată marţi. Cu această ocazie i-am prezentat preşedintelui şi propria evaluare privind situaţia armatei, pornind de la înzestrare şi terminând cu numărul de posturi care sunt ocupate, am prezentat stadiul derulării unor proceduri de achiziţie publică, câteva dintre ideile pe care le am legat de dezvoltarea infrastructurii militare, şi am constatat că există o unitate de vedere între MApN şi opinia preşedintelui, ceea ce este foarte bine pentru că ne va permite să adoptăm deciziile foarte rapid”, a spus ministrul Ţuţuianu, la ceremonia de absolvire de la Academia Tehnică Militară.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, care i-a prezentat planul revizuit de înzestrare a armatei, ce va fi pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a CSAT.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, în cadrul întrevederii, ministrul Apărării Naţionale i-a prezentat preşedintelui Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017 - 2026, care prevede respectarea şi implementarea angajamentului politic asumat în anul 2015 de către toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru 10 ani, începând cu acest an.

Proiectul, în forma sa revizuită actuală, va face obiectul prezentării în cadrul viitoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, precizează Preşedinţia.   

Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026 stabileşte sistemele şi echipamentele planificate a fi achiziţionate prin Programul anual al achiziţiilor publice ale Ministerului Apărării Naţionale privind înzestrarea cu armament, tehnică de luptă şi materiale cu destinaţie militară.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul care prevede înzestrarea Armatei până în 2026 a fost refăcut şi este pregătit să îi fie prezentat preşedintelui Klaus Iohannis la următoarea şedinţă a CSAT, după ce documentul a fost retras de pe ordinea de zi a ultimului Consiliu Suprem de Apărare a Ţării.

„Avem 2% din PIB. Doar o parte destinată înzestrării. Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare până în 2026 s-a făcut la solicitarea mea pentru a da consistenţă şi în cifre, şi ce este în spatele cifrelor, angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut şi, atunci când domnul preşedinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet”, a spus ministrul Apărării.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.